Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na cibuli v utopencích?

Od: babajaga®

Dobrý den,

občas doma sama nakládám utopence. Jsou v mém okolí velmi oblíbené. Už i sem na Poradnu jsem kdysi dávala na přání ostatních recept. Mám ale jeden problém. Do nálevu se dává i cibule na kolečka. Syrová. Zalévá se chladným nálevem, vše se nechává rozležet asi 7 - 10 dní.

Jenže skoro nikdo nemůže tu cibuli ukousat. Tím nálevem ona nezměkne a starší lidé s tvrdou cibulí mají problém. Většinou vyjíme jen buřty, cibuli vyhodím. Což je škoda.

Proto mě napadlo, nešlo by nějak tu cibuli změkčit? Povařit? Podusit? Je to jen můj nápad, nikdy jsem o tom neslyšela.

Jak byste vylepšili recept, ve kterém by byla syrová neukousatelná cibule? Aby to nebylo na úkor chuti a kvality pokrmu. Děkuji - Jaga.

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kum3d
hodnocení

7x
Já tedy zalévám utopence vařícím nálevem. Tím spařím obsah, rovnou víčkuji a tím pádem krásně "přicucnu" víčko a vydrží o 14 dní déle.
To že se nahoře trochu vysráží sádlo z buřtů ničemu nevadí. Při otevření jej seberu, je toho maximálně kávová lžička. Cibule je pak asi jako syrové kysané zelí, na zkus *palec*

hodnocení

4x

Já když vařím nálev, tak tam na konci varu přidám i tu cibuli nakrájenou na kroužky. Buřty zalévám chladným nebo mírně vlažným nálevem, protože teplým se tuk z buřtů (špekáčků) vždycky po vychladnutí sráží na hladině nálevu a to mi nepříjde dobré. Povařená cibule je pak přiměřeně měkká, ale chuťově výborná.

nov
hodnocení

3x

A co nakrájenou cibuli předtím spařit horkou vodou? Pak bude měkčí.

doplněno 28.12.25 12:45:

Lepší bude předem v nálevu cibuli povařit, nechat vychladnout a pak teprve vkládat buřty s kořením do sklenic.

ben®

nov - a což ji tam nedávat vůbec, když povařením ztratí ten svůj "drajf", kvůli kterému se k buřtům přikládá .

nov

bene, jde o tu cibulovou chuť v nálevu, kterou do sebe musí buřtíky vtáhnout. ;) Ta se povařením neztratí.

ben®

nov - budu Vám to věřit a mít v ty buřty stejnou důvěru/v jejich touze nasávat, kterou snad nezklamou . Ale, jak zde vidíte, tak někdo si neumí představit umixovanou cibuli, resp. asi si myslí, že to bude jiná chuť nebo to musí být vždy kaše. Jenže, já to myslel tak, že stačí počítat do tří - na jedna pustit mixér s vloženou cibulí, na dva mixér běží a na tři ho vypnout (snad to lze pochopit i bez vloženého videa ). A kdo se bojí mixéru, tak bude sekat cibuli nožem na prkénku (a potom uklízet).

nov

Cibule se dá přece i na struhadle nakrájet na tenoučké plátky. Jaga možná myslí těmi staršími lidmi ty, co mají umělý chrup. Ten tedy nemám, tak nemohu posoudit. ;)

ben®

nov - možné je vše. Ovšem, myslím si, že ani např. plánování války by nebylo složitější a nezatížilo by časově tolik lidí, jako zde v tomto vláknu a zde uvedené možnosti, jak se s onou zeleninou vypořádat . Snad to tazatelka nějak zvládne.

bramburka
hodnocení

3x

Pokrajenoou cibuli sparte horkou vodou a asi po 2 minutach namocte do hodne studene vody (klidne z mrazaku) a po chvili vyndejte. Tak cibule zmekne ale pritom si zachova svoji krehkost i chut.

hodnocení

3x
Dávám cibuli na vlasově půlměsícky, to se přece ukouše každý .

hodnocení

3x

Hmhm, to je divné. Vždycky dávám hodně cibule a dokonce i po čase, když se mi zdá, že je ji málo, přikrájím. Zalévám vlažným lákem a vždycky je křehká a šťavnatá. Nebyla vůbec nikdy tvrdá. Fakt divné.

hodnocení

2x

Nakrájet na velice tenoučké proužky.

Cibuli nemusíte vyhazovat, v krabičce dát do mrazáku a až budete péci maso, vložte ji pod pečeni. Vepřové, kuře, ryba apod. Jde to.

hodnocení

Bojím se specifické příchuti a vůně - je to přece jen naložené delší dobu v octu. Takže i dost kyselé. Myslíte, že ta naložená cibule neovlivní negativně chuť masa? Dík - Jaga.

Ztratí se to, krásně se provaří, rozpeče.

Osobně přidávám třeba ještě papriku zelenou, nebo bílou (prostě tu špičatou) nebo kápii, či mrkev. Protože se urodilo letos mnoho jablek, tak když peču, tak pridávám jablka (znáte z kachny), a zkoušela jsem i švestky a na podzim i trnky.

Vše se dá krásně zužitkovat.

Moje kolegyně v práci před asi deseti lety zase poradila recept vepřové na Moravance. To se peče vepřové maso na kostky a poleje se sklenicí Moravanky s nálevem. Popravdě to jsem nenašla odvahu, ale ta cibule z utopenců není problém.

hodnocení

@prostromek - děkuji za vysvětlení ohledně té cibule v octě.

Vepřové na Moravance jsem dělala a je to dobré. Dceřina rodina zase ujíždí na vepřovém /kuřecím/ v majolce. Je to mana nebeská. A musím to dělat pokaždé, když se ohlásí, že přijedou.

Včera jsem dělala utopence. Cibuli jsem nejdřív povařila v menším množství vody /na úzké proužky/, přidala i kousky červené papriky a plátky ster. okurky. Když to má být měkké, tedy všechno. ;) Ke konci jsem doplnila octem, troškou cukru. Horkým jsem zalila uzeninu obalenou v soli, pepři a novém koření. A bobkový list. Tak uvidíme, jaké to bude, až se to rozleží. Dík. Jaga.

hodnocení

2x
Zalévám teplým nálevem a dávám před zalitím malinko oleje. Cibule na tenko půl měsíčky. Nikdy není tvrdá, krásně jde kousat a je stále křehká.

hodnocení

2x

Nakrájel bych cibuli na drobné kostičky.

Materiál by byl pořád stejný - syrová cibule - jen by byla předem naporcovaná na velikost zhruba velké rýže a nemusela by se tudíž kousat.

Já na to mám doma takové krouhadlo a léta skvěle slouží, ale jde to i ostrým nožem (i když to spíš na velikost čočky, ale to by taky mělo stačit).

ben®
hodnocení

1x
Dobrý den, rozmixovat. Zdravím!
doplněno 28.12.25 12:32:

babajaga - myslím to tak, že syrovou a oloupanou cibuli nakrájíte na čtvrtky a v mixéru lehce nebo více (podle stavu chrupu) rozmixujete/nasekáte. A touto směsí potom buřty prokládat a "zaoctovat".

hodnocení

Myslíte už při nakládání, nebo až při konzumaci? Dík. Jaga.

hodnocení

0x

Neporadím, páč neumím vařit. jen vím, že manželka dělá utopence často, ze dvou kil špekáčků. I kámoši si pochutnají. Ale domnívám se, že s cibulí není problém, každý jí ukouše, stejně tak jak na tlačence, u guláše a podobně, Všude kde je syrová cibule, musí být křupnutí v puse.

Nedovedu si představit cibuli rozmixovanou, ale jen proto, že jsem to nikdy nejedl.

ben®

milancukrar - že Vy už si nepamatujete na reklamního oblíbence Horsta ? Ten měl/nabízel takový malý mixér a v něm někdy sekal cibuli (nahrubo nebo najemno) a někdy dokonce i betonovou kostku. No, nekupte to .

Neboštíka Horsta pamatuji.

Herr Fuchs neměl konkurenta.

polrajch
hodnocení

0x
Nedávat ji lidem, kteří ji nemohou pokousat. Vyřešeno.

kolik
hodnocení

0x

Dělejte utopence jak děláte nyní. Až před jídlem vylovte z utopenců cibuli a nejlépe, když ji nožem na drobno pokrájíte a to už snad každý sní.

Jinak utopence mám rád, ale musel jsem je dát na zakázanou listinu - STOP. Dělají mi problémy - dna.

"dát na zakázanou listinu"...to je škoda, páč když jsou dvě flašky třílirové, to je hamáníčko.

hodnocení

Děkuji vám všem - nasekám nadrobno - spařím - zaleju horkým. A uvidíme. *palec* Jaga.

hodnocení

0x

Vždy liju teplý lák, ne hned vařící, ale teplý. A na přání rodiny někdy nakrájím buřty na kolečka, prokládám je cibulí a je to lépe proleželé než vcelku. Dělám většinou velké množství. Cibule je vždy měkká.

jir
hodnocení

0x
Za jakou dobu po naložení ty utopence podáváte? Nedávno mi byly na návštěvě nabídnuty utopence naložené 1 rok. Majitel se jen rozplýval nad tím, jak se rozplývají v ústech. Cibule podobně. Ač mám utopence a naloženou cibuli rád, nedalo se to jíst a v nestřeženém okamžiku jsem to hodil do kamen.
Ano, tohle už jde do krajnosti, ale co to tam nechat zrát poněkud déle? Ale ne tak dlouho :)
km
28.01.26 01:23

*smich*

hodnocení

Nevím, mívám je naložené 7 - 10 dní, než je podávám. Jíst utopence rok staré - to je tragédie. Snad měl ten hostitel o délce naložení raději pomlčet. Sice by to asi chutnalo všelijak, ale kdo nic neví, nic si neoškliví...*smich* Jaga.

U nás se velká láhev s utopenci otevře až po 14 dnech. Během týdně jsou snědené.

Zbývá ještě týden, pak si pochutnám.

Rok staré bych asi nejedl, pokud bych to věděl.

jir
Garantuji vám, že byste je nejedl, i kdybyste to nevěděl. To se fakt nedalo. Proto jsem je zabalil do ubrousku a přiložil do kamen. Moc se mi ulevilo.

jir, věřím Vám.

U nás je to problém, páč utopenci se brzy snědí, páč vždy je jich málo. Manželka dělá ze dvou kil špekáčků. Vždy je to málo.

hodnocení

A to je na tom právě to krásné. Nikdy jich není dost. Nikdy se nepřejí. *palec2* Tak ať chutná! Jaga.

Až půjdu jednou okolo...doufám, že na mě nějaký taky zbude.

"půjdu pojedu jednou okolo...doufám, že na mě nějaký taky zbude. "

Sice jsem se odstěhoval kousek jinam, ale když dáte dopředu vědět alespoň 14 dní, manželka je udělá i pro Vás.

hodnocení

Děkuji, Milane a těším se. Na utopence, na Vaši paní i na Vás. *palec* Jaga.

hodnocení

0x

Ak pridáte olej tak to zmäkne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]