Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze využít houby ve sladkokyselém nálevu i jinak

Od: houba

Dostala jsem v dárkovém balíčku i gurmánské houby ve sladkokyselém nálevu zn..Franze Josefa. Slít a povařit jsou tuhé, například a pak polévku bych nejraději, omáčku a kubu ani ne...Zkoušela jste to některá, pokud ano, svěřte se zde...děkuji

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, jestli to je stejná sklenička/stejný výrobek, kterou/který jsem si před časem koupil s vidinou kvality, tak je to hnus. Přesněji, nejsou to rozhodně naše lesní houby (např. hříbky), ale snad je to hlíva či něco takového, co má na spodní straně klobouku šupiny. Je to tvrdé a nemá to chuť. Málokdy něco od jídla vyhodím, ale tohoto jsem polovinu vyhodil. Možná by to šlo rozmixovat (např. do omáčky), ale to jsem nezkusil, protože to ani jako houby nechutnalo. Zdravím!

doplněno 26.12.25 18:23:

houba - děkuji za vánoční pozdrav. Já měl tyto viz odkaz a o nich jsem psal. Tam v tom pořádná lesní voňavá houba není, což tam zjistíte v tom složení výrobku. Neočekávejte, že to v omáčce nebo polévce udělá houbovou chuť, protože tam prostě není. Asi je opravdu jíst jenom jako kyselou přílohu a už je jinak nepoužívat.

kosik.cz/...

houba
hodnocení

Jo, přesně, to budou ony i když nejsou ještě otevřeny.Tak je podusím, nakrájené a ochutnám.Tak bych si dala jihočeskou kulajdu,svěží kopr mají u nás v zelenině, ale ty houby nikde.Vaše odpověď je zatím jediná na kterou se dá odpovědět.Vánoční pozdrav

kolik
hodnocení

2x

Houby nakrájejte na kousky i s nálevem dejte do polévky, třeba do polévky ze sáčku. Gulášová, gulášová maďarská, hovězí. A povařte až 20 minut. Solit až podle chuti na konec.

hodnocení

2x

omyl

doplněno 27.12.25 00:58:

Kaiser vyrábí i houby ve slaném nálevu. Ty by se asi hodily na kulajdu více.

Je to směs.

fitboy.cz/...

Ano, houby ve slaném nálevu vhodné k vaření jsou. Při výročním trampském ohni jsme je přidali do kotlíku guláše nad ohněm a výsledek byl velice uspokojivý.

Ty v octě bych asi opravdu do žádného jídla nezkoušela, jsou určené "jen tak" jako chuťovka. Jaga.

Pokud jsou tvrrdé, opláchla bych je, pomlela a zkusila do nějaké pomazánky. Třeba sýrové? Ale nikdy jsem to nedělala, je to jenom takový nápad. Možná by to chutnalo, možná by to ale bylo blé. *blee*

ben®
Dámy, nejde o ten nálev, ale podívejte se na druhy hub v těch skleničkách (jsou v obou stejné) a z toho poznáte, že je to hnus bez vůně a bez chutě. Žádné voňavé hřiby, jak je známe, když se nasbírané v lese potom nakládají doma do octa. Kupte si skleničku a "dobrou chuť" .

hodnocení

1x
Tyhle houby se pouzivaji jako chutna priloha k jidlum, treba misto kyselych okurek, calamady nebo zakysaneho zeli.
Ze by z nich nekdo delal polevku nebo je pridaval do receptu jsem nikdy neslysel.

hodnocení

1x

Vařit nebo nějak upravovat je přímo hřích. Olivy, okůrčičky, houbičky,to je skvělé mlsání na obložené talíře, na chlebíčky a jednohubky. Naši milují, když tyhle houbičky, olivy, okůrčičky, kuličky hrozna, slaná očka, kostky goudy, sesypaná jeden velký tác a nechám a napichovátka nebo s maličkými vidičkami tak, aby všichni dosáhli. *mnam*

houba
hodnocení

To jsem nemyslela, toužím po hrnci plné kulajdy *hledam*

Nesežeete sušené houby? Tak alespoň použijte žampiony. Není to úplně 100%, ale jde to.

A víte, že je dobrá tato polívka i bez hub? Mě naopak chutná více, naučila mě ji vařit až tchyně. A to pocházela z Jižních Čech. Jen mléko, smetana, vajíčko, kopr, brambory, voda, sůl, cibule, bobk. list, kuličky pepře, nového koření.

Píše se, že pravá kulajda je s liškama, to mi ale nechutnalo.

Chlupy mi zůstávaly mezi zuby. *haha*.

houba
hodnocení

Otázka jsou houby v octě, nic jiného, už vůbec ne žampiony, to nejsou lesní houby

mm

@houba
V té sklenici žádné lesní houby nejsou. Zato v ní jsou ony pěstované žampiony.

Jsou tam 3 druhy hub.

1. Klouzek zrnitý (Suillus granulatus) (L. ex Fr.) Kuntze je výborná jedlá houba vhodná ke konzumaci prakticky ve všech úpravách, zejména však do polévek, na smažení a na nakládání do octa. Tento klouzek roste i v lese.

2.shii-ta-ke - ta je velice zdravá

3. šupinovka nameko výborná houba na vaření a též zdravá.

Problém je, že do kulajdy mají být spíše ty čerstvé houby, anebo ve slaném nálevu.

Tento výrobek je nakyselo, tvrdší konzistence a vhodný na Silvestra jako chuťovka, nebo na obložený talíř.

Jestli rádci Benovi nechutnaly, tak možná měl špatnou skleničku z výroby bez octa (někdo zkazil nálev), anebo vůbec zkažený výrobek. Houbičky mají být pikantní ve sladkokyselém nálevu.

ben®
prostromek - sklenička je krásně výtvarně vyvedená (oko kupuje), nálev byl OK, ty prašivky byly tuhý/gumový obtížněji stravitelný hnus bez jakékoliv chuti. A jinak si myslím, že téma dotazu je vyčerpáno.
mm

@prostromek

Má jít o tento výrobek: kosik.cz/...
(viz výše).

houba
hodnocení

Bude to ono, 3 druhy hub ve sladkokyselém nálevu, mj. "košík" nezobrazuje se mi produkt (prohlížeč je vinen=)

Lze využít houby ve sladkokyselém nálevu i jinak

hodnocení

1x

Zmiňujete se, že máte chuť na kulajdu. Občas uvařím přesně podle receptu, ale místo hub nasypu opláchnuté fazole z plechovky. Mám to tak ráda.

Zajímavé. Asi bílé fazole, že?

Raději mám červené, ale v podstatě je to lhostejné. Zakysaná, kopr, nakrájené bramborky, zásmažka nejlépe na másle. Fakt dobrota.

Určitě, proč ne, také mám ráda, různé speciality.

spu
hodnocení

0x

Dokonce i některý. A ano, jde.

houba
hodnocení

Hlásím prosím, že houby nebyly sladkokyselé, ale kyselé jemně a je z roho vynikající krkonošské kyselo, originál ne, není tak chlebový kvas, ale to nehraje roli..Tuto krajovou polévku jsem nikdy nejedla, ale uvařila.Zdravím .

houba
hodnocení

To už je druhý talíř, mňamka

Lze využít houby ve sladkokyselém nálevu i jinak #2

Tak to je dobře, že jste našla odvahu jít do toho. Člověk se nesmí bát a různě zkoušet. Nakonec i já dnes dělám bramboráky a přidala jsem tam zbytek piva, kuřecí prso na nudličky, chilli papričku a kurkumu. A také dobré.

houba
hodnocení

Přesně tak, nějak jsem dostala kuráž, ale tu mívám...fandím i vám, koukám že, ingredience bramboráku svědčí, proč ne, avšak kurkumu zatím nepoznám

Kurkumu obsahují různé směsi koření, které koupíte, takže pokud nestudujete složení, tak jste se již s kurkumou setkala a ani o tom nevíte. Nejznámější je kari.

Krkm je velice zdravé koření, ale také platí,všeho s mírou, nic se nemá přehánět.

Osobně si dělám občas i zlaté mléko na noc.

Zde něco více o této zázračné bylince, pokud byste se někdy zajímala o zdraví:

uspesna-lecba.cz/...

badatel.net/...

houba
hodnocení

Asi ne dostatečně, nechala jsem viset na zdi dárek z Asie nedotčené koření.

Lze využít houby ve sladkokyselém nálevu i jinak #3

Hezký dárek, tak teď se již začít učit čínský jazyk. Je tam snad lékořice, hřebíček, bílý pepř ...

houba
hodnocení

Je to tak hezký nápad, mít to v šuplíku by to nebylo ono...ta hnědá suchá bobule je nej, ani nevím, co to je asi, je poslední :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]