Nejste přihlášen/a.
Dostala jsem v dárkovém balíčku i gurmánské houby ve sladkokyselém nálevu zn..Franze Josefa. Slít a povařit jsou tuhé, například a pak polévku bych nejraději, omáčku a kubu ani ne...Zkoušela jste to některá, pokud ano, svěřte se zde...děkuji
3x
Dobrý den, jestli to je stejná sklenička/stejný výrobek, kterou/který jsem si před časem koupil s vidinou kvality, tak je to hnus. Přesněji, nejsou to rozhodně naše lesní houby (např. hříbky), ale snad je to hlíva či něco takového, co má na spodní straně klobouku šupiny. Je to tvrdé a nemá to chuť. Málokdy něco od jídla vyhodím, ale tohoto jsem polovinu vyhodil. Možná by to šlo rozmixovat (např. do omáčky), ale to jsem nezkusil, protože to ani jako houby nechutnalo. Zdravím!
doplněno 26.12.25 18:23:
houba - děkuji za vánoční pozdrav. Já měl tyto viz odkaz a o nich jsem psal. Tam v tom pořádná lesní voňavá houba není, což tam zjistíte v tom složení výrobku. Neočekávejte, že to v omáčce nebo polévce udělá houbovou chuť, protože tam prostě není. Asi je opravdu jíst jenom jako kyselou přílohu a už je jinak nepoužívat.
2x
omyl
doplněno 27.12.25 00:58:
Kaiser vyrábí i houby ve slaném nálevu. Ty by se asi hodily na kulajdu více.
Je to směs.
Ano, houby ve slaném nálevu vhodné k vaření jsou. Při výročním trampském ohni jsme je přidali do kotlíku guláše nad ohněm a výsledek byl velice uspokojivý.
Ty v octě bych asi opravdu do žádného jídla nezkoušela, jsou určené "jen tak" jako chuťovka. Jaga.
Pokud jsou tvrrdé, opláchla bych je, pomlela a zkusila do nějaké pomazánky. Třeba sýrové? Ale nikdy jsem to nedělala, je to jenom takový nápad. Možná by to chutnalo, možná by to ale bylo blé. ![]()
1x
Vařit nebo nějak upravovat je přímo hřích. Olivy, okůrčičky, houbičky,to je skvělé mlsání na obložené talíře, na chlebíčky a jednohubky. Naši milují, když tyhle houbičky, olivy, okůrčičky, kuličky hrozna, slaná očka, kostky goudy, sesypaná jeden velký tác a nechám a napichovátka nebo s maličkými vidičkami tak, aby všichni dosáhli. ![]()
A víte, že je dobrá tato polívka i bez hub? Mě naopak chutná více, naučila mě ji vařit až tchyně. A to pocházela z Jižních Čech. Jen mléko, smetana, vajíčko, kopr, brambory, voda, sůl, cibule, bobk. list, kuličky pepře, nového koření.
Píše se, že pravá kulajda je s liškama, to mi ale nechutnalo.
Chlupy mi zůstávaly mezi zuby.
.
Jsou tam 3 druhy hub.
1. Klouzek zrnitý (Suillus granulatus) (L. ex Fr.) Kuntze je výborná jedlá houba vhodná ke konzumaci prakticky ve všech úpravách, zejména však do polévek, na smažení a na nakládání do octa. Tento klouzek roste i v lese.
2.shii-ta-ke - ta je velice zdravá
3. šupinovka nameko výborná houba na vaření a též zdravá.
Problém je, že do kulajdy mají být spíše ty čerstvé houby, anebo ve slaném nálevu.
Tento výrobek je nakyselo, tvrdší konzistence a vhodný na Silvestra jako chuťovka, nebo na obložený talíř.
Jestli rádci Benovi nechutnaly, tak možná měl špatnou skleničku z výroby bez octa (někdo zkazil nálev), anebo vůbec zkažený výrobek. Houbičky mají být pikantní ve sladkokyselém nálevu.
Hlásím prosím, že houby nebyly sladkokyselé, ale kyselé jemně a je z roho vynikající krkonošské kyselo, originál ne, není tak chlebový kvas, ale to nehraje roli..Tuto krajovou polévku jsem nikdy nejedla, ale uvařila.Zdravím .
Tak to je dobře, že jste našla odvahu jít do toho. Člověk se nesmí bát a různě zkoušet. Nakonec i já dnes dělám bramboráky a přidala jsem tam zbytek piva, kuřecí prso na nudličky, chilli papričku a kurkumu. A také dobré.
Přesně tak, nějak jsem dostala kuráž, ale tu mívám...fandím i vám, koukám že, ingredience bramboráku svědčí, proč ne, avšak kurkumu zatím nepoznám
Kurkumu obsahují různé směsi koření, které koupíte, takže pokud nestudujete složení, tak jste se již s kurkumou setkala a ani o tom nevíte. Nejznámější je kari.
Krkm je velice zdravé koření, ale také platí,všeho s mírou, nic se nemá přehánět.
Osobně si dělám občas i zlaté mléko na noc.
Zde něco více o této zázračné bylince, pokud byste se někdy zajímala o zdraví:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.