Nejste přihlášen/a.
Dá se přivést rum k varu? Nemusí vařit.
Potřebuji spařit s tím vřelým rumem oříšky s krystalovým cukrem.Dá se to? Do vřelého čaje se rum dává.
Za mě je to škoda rumu. Ještě než ho přivedete k varu, odpařuje se alkohol. Rozumnější by bylo rum zachovat a pokud nutně potřebujete ořechy spařit, zkuste udělat cukrový sirup, např. 2 lžíce vody + 2 lžíce cukru, krátce povařit. Vmíchejte oříšky a chvilinku povařte v tom horkém cukru. Odstavte a rum přidejte, až to trochu vychladne.
Teplota varu etanolu je 78,3 °C. Potřebujete-li nutně zachovat veškerý alkohol, použijte teplotu nižší, spaří se to také.
Ovšem rum se do cukrovinek přidává kvůli chuti, nikoliv pro opití. A ta chuť zůstane, i když se to bude vařit ostošest.
Mimochodem, ani varem se alkohol neodpaří hned. Kdosi spočítal, že například víno (10 % alkoholu) by se muselo na plotýnce plným výkonem vařit asi 20 minut, aby v něm obsah alkoholu klesl z 10 % na zákonem povolený limit pro "nealko" 0,5 % (objem se při tom tredukuje o třetinu). Rumy mají minimálně 37,5 % alkoholu (včetně "tuzemáků"), takže vyvaření drtivé většiny alkoholu by trvalo mnohem, mnohem déle.
Neboli přivést rum k varu a spařit jím cokoliv je naprosto OK.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.