Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slepujete už linecké

Od: rada odpovědí: 8 změna:

dnes jsem napekla linecké, dá se zítra už slepit marmeládou?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Plním a lepím až týden před Vánocemi. Ale nic tomu nebrání už nyní.

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, dá. Zdravím!
doplněno 07.12.25 19:48:

rada - pokud by Vám nestačila jednoznačná i stručná odpověď, tak se zde ozvěte a i já přidám nějaký dojemný vánoční příběh z dětství .

hodnocení

0x

U nás se slepovalo tak týden před Vánocemi. Dcerce jsem dala dřevěný vál na kolena a posadila ji mezi dveře do obýváku k televizi. Měla příborový nůž a mamtěrádu a já měla čas na jiné věci. Občas jsem zavola: "Neměla bys pískat, ať všechno nesníš?" Nejlepší bylo, když šel Mrazík a ona ho dabovala. :)

hodnocení

0x

Nemám ještě ani nic upečeno, natož promazáno. Budu péci 11. prosince, mám důvod tento den se do toho dát.

Zdá se mi to pořád ještě dost brzy. Nabídla mi jednou známá vánoční cukroví, nechutnalo mi, bylo cítit starobou. Proto raději začít později. Aspoň Vám vydrží a nikdo to nesní dopředu. Jaga.

Ano, manžel kdysi pomáhal promazávat. Učila jsem ho přitom strašně dlouhou baladu o knížeti Mirkovi, paní Jitce a zrádném Cypriánovi. To proto,. aby "neužíral." Dneska z toho všeho zbyly jen vzpomínky.

chat

O baladě: žádná známá oficiální "Balada o knížeti Mirkovi, paní Jitce a zrádném Cypriánovi" v české literatuře neexistuje.
Alespoň ne v podobě publikovaného díla, které by bylo dohledatelné – ať už od známých autorů balad (Erben, Vrchlický, Bezruč, Drda, Mikulášek...), ani v lidové slovesnosti.

Co to tedy nejspíš je?

Velmi pravděpodobně jde o internetový vtípek, narážku nebo interní mem konkrétního uživatele na Poradte.cz. Tato platforma je známá tím, že si někteří uživatelé občas vymýšlejí humorné pseudoliterární odkazy nebo citace z neexistujících knih. Někdy to má podobu "parodické balady" nebo "staré pověsti".

Jména Mirek, Jitka a Cyprián nepůsobí jako typická pro skutečné historické balady ani pověsti. Vypadají spíš jako záměrně zvolená obyčejná jména, která mají působit legračně či absurdně, navíc s klasickým motivem zrady.

@chat: rozebral jste to dokonale. Asi jsem se špatně vyjádřila, zpívá se to jako dlouhá píseň - "kramářská." Končí to jako každá balada - špatně. Všechny tři osoby umírají. Mirek v souboji zabije Cypriána, sám se otráví jídlem, které krásná Jitka připravila pro sebe, když viděla, že milenec padl. No a Jitka skončí v hradní studni.

Ponuré, co? Jsem celé dětství "táborové dítě", tudíž odněkud z tábora jsem to přitáhla a pamatuju i to dodnes. Dokonce jsme to i jednou u ohně hráli, byla jsem proradný Cyprián. *smich*

Tak o tom nepřemýšlejte, byla to taková dlóóuhá odrhovačka, kterých jsme jako děti uměly spoustu. Mělodie jednoduchá, polka, na to promazávání cukroví to bylo přesně ono. Aby se neujídalo. Jaga.

Kdybyste měl vnitřní poštu, mohu text poslat, abyste měl o čem přemýšlet.

Nehledejte v tom žádné narážky, ani na vás, ani na poradnu, na její uživatele, na pana prezidenta, na senát, na sněmovnu, na počasí...prostě na nic. Skutečně NA NIC! Tomu Vašemu vidění všeho nepřístojného kolem sebe se říká udělat z prdu kuličku.

hodnocení

0x

Dnes jsem přišla na návštěvu k sousedce, postavila přede mne skleničku rybízové marmelády, nůž, napečené linecké, a při kávě a drbech nám odpoledne pěkně uteklo. Ano, sousedka už má slepováno. Já jsem tepreve dnes zadělala...

janaaa
hodnocení

0x

Ještě máte čas, mám zkušenost, že marmeláda vyschne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]