Ahoj, měl bych otázku ... mám velký problém s kousáním nehtů a s kousáním kůžičky kolem nich ... chtěl bych se tedy zeptat zda vás nenapadá způsob jak s tím přestat ... bohužel nemám dostatečnou vůli na to abych přestal jen tak Díky za odpovědi
Dobrý den, stačí si uvědomit, kde všude jste měl neumyté prsty zastrčené před okusováním nehtů. Pokud nejste čuně, tak s tím přestanete. Zdravím! doplněno 15.10.25 19:56:
otaznik - uvědomte si (mimo rizika zanesení jiné infekce do okousané kůžičky na prstech), jak strmě stoupá v poslední době výskyt "nemoci špinavých rukou", t.j. žloutenky/hepatitidy typu A. Neriskujte nebo dobrou chuť .
mettaxa - aha, protože jste stejně postižen, tak je to blbost .
tj
Mettaxa má pravdu. Tohle už člověk dělá automaticky, není to vědomé. Určitě nepomůže, že si řekne, kde měl všude přes den ruce. On si to ani neřekne, prostě začne a uvědomí si to až zpětně, třeba na druhém okousaném nehtu. Tohle je třeba podchytit jakkoliv jinak.
Panebože Bene, já mám pocit, že ty musíš prostě radit za každou cenu i když to jsou nesmysly. Jasný nesmysly, které ti kdykoliv vyvrátím a ne protože je to nějaká moje domněnka, ale protože je to prostě FAKT, který je pro někoho těžké přijmout že? Je to přesně tak, jak psal tj.
mettaxa - nebuďte hysterický a buďte stejně kritický i k jiným uživatelům poradny. Nejsme kamarádi, tak si tykejte někomu jinému (nejlépe někomu, koho znáte z pastviny hus ).
otaznik
dekuju ... bohuzel to vetsinou delam dost podvedome, proto hledam metodu, ktera mi v tom zabrani
Mám. Kupte si takovou tu lihovou základní desinfekci na ruce (za pandemie toho byly mraky) - ne ten voňavý gel, ale tu obyčejnou lihovou tekutou desinfekci. Namočte si do toho konečky prstů a nechte oschnout. To je tak nechutně hořká chuť, že to okusování už nedáte . (Odzkoušeno vlastní praxí, když jsem si tím desinfikoval ruce před tím, než jsem si koupil v McDrive hranolky - olízl jsem si prsty od soli a ... to byl tedy zážitek.) Jinak se to dá smýt pak mýdlem a vodou (dokud nesmyjete, "účinek" trvá ).
otaznik
Dekuju, za tip ... to zni celkem dobre
cipera
No tak to je top návod a přidávám se, že to funguje. Stejný zážitek u mekáče
Je to naučené chování jako únik od aktuálního stresu. Chce to zaměstnat ruce a tedy i hlavu manuální činností. Ještě jsem neviděla, že by si někdo kousal nehty při žehlení, mytí záchdu, hrabání listí nebo třeba háčkování. Při koukání na PC nebo do TV ano. Pokud je duševní činnost nutná, třeba při učení, pak zaměstnat ruce něčím jiným.
A uvědomit si, že nejde jen o hnusné ruce, ale časem i o hnusné zuby, to když se sklovina neustálým okusováním poničí. A to pak stojí peníze.
Zkuste si zajít na manikúru kdyz budete mit upravené nehty i.okoli nebude vas to možná lákat,ještě jsou laky na nehty proti kousání ony jsou nechutne i ty obyčejné Spis je si treba uvedomit co je spouštěč pochutnat si na vlastním těle, mate neco proti sobe? Taky je možné ze vam chybí nějaký vitamíny minerály ktere nehty obdahuji no pozorujte co to spousti jake situace,dcera si okusovala nehty az do masa,byva to i z odporu ze sebe samého ze mi neco nejde ze neco nezvládám jak potřebuju. No jen nazor
Kousal jsem si nehty az do nechutna presne 35 let. Odnaucil jsem se to diky laku proti kousani nehtu. Sezenete v kazde lekarne. Prikladam nahodny vyrobek, ale jsou vesmes podobne. Stacila mi polovina lahvicky, ten zbytek se mi jeste nekde prosly vali... benu.cz/...
Vy myslíte, že jsem si 35 let okusoval nehty do masa z nějakého rozmaru či dlouhé chvíle?
Okusoval jsem si je kvůli neuróze a tedy dokonale chronicky. Nikdo nechce mít v ústech tu hořkou chuť, takže mohu potvrdit, že lak zabírá. Neexistuje člověk, co by se okusoval za přítomnosti té pachuti. Chce to ovšem mít vždy namazané nehty a nevynechávat..
Ja tedy nevim, jakou kuzicku muzete okousavat? Moje kuzicka kolem nehtu je zastrcena k nehtum anebo k luzku, takze neni co okousavat. Pripadne vycnelky odstihnu nuztickama. Okousavanim si kuzicku jenom zatrhnete a tvori se zadery! A cloveku, ktery sam nema vuli, se stejne neda poradit.
Prý to je projev skryté agresivity. Možná natřít prsty něčím extrémně hořkým. Nebo s sebou nosit nějaké kousátko, jako mají pro děti, když jim lezou zuby.
Asi nebudeš souhlasit, ale mi přijde kousání nehtů a záděrů, jako sebepoškozování. Nějaké nezpracované napětí se soustředí na bolest a divnou vůni. Zamysli se, nemůže to být ono? V tom případě je všecičko v sebevědomí. Pozor! Ne v masce, předvádění se, aroganci, agresi. To vůbec.
Mám vlastní zkušenost. Kousala jsem nehty jako dítě furt. Měla jsem to po taťkovi. Nehty jsem měla pořád oholené, kolem otrhané záděry. Matka mě strašila, že mi namaže ruce slepičáky, naštěstí to neudělala.
Pak přišly taneční. Krásné šaty, lodičky, účesy...a pěkné ruce. Dívky měly nalakované delší nehty, já ohryzané. Moc mě to zlobilo. A řekla jsem si - KONEC! A přestala jsem s tím. Ještě asi 2 x jsem si sice při nějaké nervozitě nehty okousala, ale nakonec jsem to ustála a měla pak už pořád pěkné ruce.
To Vám asi ale nepomůže. Nehty si nelakujete, do tanečních asi nechodíte... tak opravdu nevím. Ale mně to pomohlo. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.