Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem, otázka hlavně pro ženy s delšími, hustšími vlasy: Jak často si myjete vlasy? A jde na tom pokud možno nějak efektivně ušetřit?
Sama mám hustší, středně dlouhé vlasy (po lopatky) a mytí vlasů je prostě strašný žrout času i peněz. Mastí se mi způsobem, že bych si je ideálně musela mýt každý druhý až třetí den. Což stojí čas, vodu i peníze navíc. Ať se snažím, jak chci, nejsem schopná být s mytím hotová dřív než za 20–25 minut (2× šampon + 1× kondicionér), a to do toho nepočítám rozčesávání a fénování. Když si dám šampon jen jednou, mám i po umytí vlasy mastné; když si nedám kondicionér, tak mi rozčesávání trvá dvakrát tak dlouho; a když extra spěchám s vymýváním, tak mi ve vlasech zůstanou mydlinky. Fénování nechci přeskakovat, protože jinak si koleduju o plíseň na kůži na hlavě.
Takže celkem i s nejrychlejším postupem, který znám, mi to pokaždé sežere tak hodinu a kousek. A opravdu nechci každé dva dny ztrácet přes hodinu času a spotřebovat desítky litrů vody navíc.
Prosím, nevěděli byste, jak ještě se dá na mytí vlasů ušetřit, pokud nechci chodit s mastnými vlasy?
Moc děkuji
Teoreticky - existuje suchý šampon.
https://www.dm.cz/vlasova-kosmetika/pece-o-vlasy/suche-sampony
Z těch tekutých pochopitelně musíte vybírat šamon na mastné vlasy. Jinak čím častěji je myjete, tím více se mastí.
Na řeči o krácení vlasů nic nedejte. Mnoha mužům se dlouhé vlasy líbí víc než krátké - já jsem ten samý případ.
Ano, krátké vlasy jsou praktické. Není v nich nic romantického.
Ještě přidám další rady:
https://www.tetadrogerie.cz/clanky/krasa/vlasy/jak-na-mastne-vlasy-6-chyb-ktere-mozna-delate-ta
https://www.benu.cz/jak-na-mastne-vlasy
@vibe2, děkuju, ale ohledně vlasů řeším, co se líbí mně, ne co se líbí mužům. Nicméně i tak se shodneme, hodně krátké vlasy se mi na mně nelíbí a znovu už do nich jít nechci. Byly by praktičtější, ano, je to dobrý tip, ale nelíbila bych se sama sobě a nevyřešilo by to rychlé maštění vlasů. Ale moc díky za tip se suchými šampony a šampony přímo pro mastné vlasy. Je pravda, že doteď vybírám primárně šampony pro barvené vlasy (mám přeliv), které už ale nemusí brát v úvahu mastnotu vlasů.
Někde jsem četla, že voda na mytí a oplachování mastných vlasů má být co nejstudenější.
Osobně jsem se k tomu jaksi nikdy neodhodlala.
Jako poslední oplach má být 1/3 octa (nejlépe jablečný) + 2/3 voda.
Ocet je protiplísňový, tak z něj strach mít nemusíte. Vůně po uschnutí vlasů není cítit.
Nějaké podrobnější články na internetu o používání octa na mytí jsou, tak je proštudujte.
Já mám vlasy pod lopatky, vždycky jsem si je myl normálním mýdlem, nebo sprchovým gelem (stejně jako zbytek těla), lehce rozčesal a uschly samy. Žádnou plíseň na hlavě jsem nikdy neměl.
Párkrát mi v zimě cestou domů z plavečáku zmrzly a doma zase rozmrzly a uschly bez jakýchkoli následků.
Jenže mě umytí celého těla i s vlasama zabere tak 10 minut když spěchám a nerochním se.
Tak to je obdivuhodné, pokud vám to s vlasy nic nedělá, protože mýdlo nebo sprchový gel bych si na vlasy v životě nedala. To jsou věci určené pro kůži na těle, ne pro kůži na vlasech, natož samotné vlasy. Při opakovaném používání to vlasy ničí, a že to zpočátku na první pohled není vidět, neznamená, že se tam nic neděje, můžou třeba časem začít řídnout, víc vypadávat nebo se lámat. Ale samozřejmě vám to neberu, jen sama bych to neudělala. A na plísně bohužel trpím, takže s fénem se úplně rozloučit nemůžu.
Nejvíce ušetříte tak, že si ty vlasy ostříháte do co nejkratšího mikáda. Méně vlasů, méně šampónu, méně kondicionéru, méně vody, kratší čas při sušení... Velmi krátké mikádo se udržuje skoro samo. Jinak obecně se dá ušetřit tak, že si zvyknete umývat vlasy méně často. Já umývám jednou za týden, moje délka vlasů je přibližně po lalůčky uší. Není zdravé si mýt vlasy tak často, pak se rychle mastí. A jste v začarovaném kruhu, myjete vlasy, protože je máte mastné, a máte je mastné, protože je mejete moc často.
Děkuju. Krátké mikádo jsem sama před pár lety zkoušela, byl to radikální rozdíl, předtím jsem měla vlasy až po zadek. Nějaký čas při mytí a hlavně rozčesávání mi to opravdu ušetřilo. Ale strašně jsem se sama sobě nelíbila. Ten styl ke mně vůbec nejde. A i přesto jsem si musela mýt vlasy obden, stejně jako dřív, protože vlasy se mi mastily pořád stejně. Navíc nosím ofinu, na které je mastnota vidět hned. Ale rozumím, že praktičnost prostě ne vždycky jde ruku v ruce s estetikou nebo osobním stylem.
Momentálně si taky myju vlasy cca jednou za týden, ušetří to, ale zvlášť s dlouhými vlasy to prostě vypadá hrozně. (Naštěstí pracuju z domova a skoro nechodím ven, takže to nikdo nevidí.) A vůbec tedy nemám pocit, že by se mi díky tomu vlasy mastily méně. Myju si je takhle zřídka už několik let a pořád mají viditelně mastný vzhled už 2,5 dne po umytí.
Také nosím ofinu. Když se extrémně zamastí, není problém umýt v umyvadle šampónem jen ji, a pak vyfouknout, to je záležitostí 5 minut. Jinak umývám vlasy jednou za týden. Prostě si na to zvykněte. Když umýváte vlasy často, rychle se mastí, to je prostě fakt. Nijak mě nesejde, jak v krátkém mikádu vypadám. Tak ho nosím z hlediska praktičnosti a úspory času.
V kotelně nedělám, a když jsem to říkala kamarádovi, taky se divil, co mi na mytí vlasů zabere tak hrozně dlouho. JÁ FAKT NEVÍM. Měřila jsem si to. Vlezu do sprchy, co nejrychleji si namočím hlavu, dokud nezbyde žádná suchá část. Pak okamžitě popadnu šampon, rozetřu a honem namasíruju po celé hlavě, přes vlasy i pod vlasy, aby to zasáhlo opravdu všechnu mastnotu. Pak celé opláchnu vodou, dokud nejsou všechny mydlinky pryč. To samé ještě jednou. Pak si přes vlasy rozetřu kondicionér a nechám chvilku působit, jen cca 30 sekund až minutu, mezitím si na tělo rozetřu sprchový gel. Pak všechno rychle opláchnu, spěšně setřu ze stěn sprchového koutu vodu, vylezu ven, kouknu na hodinky a 25 minut v háji.
Já nevím, jak vy ostatní to stíháte tak rychle. Chci to umět taky. Ale prostě mi to nejde, nevím, jestli jsem nějak vadná, prostě to rychleji nestíhám.
Napadají mě jen dva důvody:
1) Dávám si 2× šampon a 1× kondicionér. Vy děláte všechno tím samým prostředkem (mýdlem) a ještě jenom jednou. Nemusíte tedy tolikrát mydlit a tolikrát oplachovat. Já, jak jsem psala, pokud si nedám dvakrát šampon a kondicionér, tak buď mám vlasy potom pořád mastné, nebo jdou dvakrát hůř rozčesat.
2) Tím, jak si aktuálně myju vlasy méně často, tak jsou mastnější a o to hůř jdou mýt. Ale to podle mě nemůže udělat tak velký časový rozdíl.
Já mám vlasy po ušní lalůčky. Velmi krátké mikádo. Celé umývání vlasů mi zabere cca 5 až 10 minut maximálně. A to dávám 2 x šampón na největší mastnotu, 1 x šampón na výživu a 1 x kondicionér. A to poctivě poplachuji a vymývám. Nevím, kde berete těch 25 minut, to je fakt extrém, asi je to opravdu tou délkou vlasů, nikoliv množstvím používaných přípravků.
Následně nechávám převážně schnout na vzduchu. Jednou za hodinu kořínky profouknu fénem na pár minutek, aby se na pokožce netvořila plíseň. Po 3 až 4 hodinách mám koplet suché vlasy a umyté vlasy s minimem úsilí.
Zdravím.
Pokud trpíš na plísně ve vlasech tak ostříhat nakrátko.
Ušetříš a zároveň vyléčíš kůži na hlavě.
Kolik vypadlých vlasů vidíš při mytí? Deset? Zdá se ti to málo?
Heh... Deset vypadlých vlasů při mytí, to je tak zbožné přání. To spíš tak 100. Nějaké mi vypadnou při samotném mytí, a když pak mokré vlasy rozčesávám, pokaždé na podlaze sprchového koutu skončí obří tmavý chuchvalec vyčesaných vlasů. Zkoušela jsem před časem krátké mikádo, spoustu vlasů jsem po mytí vyčesávala i tak, akorát byly kratší.
Pokud chcete setrit na samponu, tak si kupte ten nejlevnejsi - brezovy nebo koprivovy. Myslim, ze ho obcas maji v Penny nebo i jinde.
Ja si myji vlasy vecer a necham je volne uschnout. Fen vlasum skodi. Usetrite i cas.
Plisen bych resila s dermatologem.
Jinak mit muste vlasy je pro kazdou zenu dar, tak nechapu, co resite? Myt si vlasy 2x do tydne je uplne normalni!
Ten cas na peci o telo si proste musite udelat!
Řeším hlavně čas a peníze. Je sice pěkné mít pořád svěží, krásné a umyté vlasy, jenže na tom promyju stovky korun a promydlím, pročešu a profénuju stovky hodin ročně. A to se mi nelíbí.
2× týdně bych ještě brala, jenže moje vlasy si žádají spíš 4× týdně.
Fén vlasům neškodí. Promiňte, je to mýtus. Jen nesmí být příliš horký. Naopak vlasům (respektive kůži) může škodit právě volné uschnutí. Při mokrých vlasech se pokožka zapaří, což vytváří ideální podmínky pro množení plísní a bakterií. Pokud vám to nedělá problém, pak jsem za vás ráda, ale jde čistě o štěstí.
Ale děkuju za radu se šamponem, Penny mám hned u domu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.