Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jakou sůl do na zelí do zelaku?

Od: aja1946® odpovědí: 19 změna:
avatar aja1946
Zkoušel do někdo s růžovou himalajskou?

 

 

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

makk
hodnocení

4x

Dávám normální, hlavně musí být bez jódu. Růžová určitě nebude problém, ale myslím, že je zbytečně drahá a nic to nepřinese. Tu si nechte na steaky.

halamus

Proč se na zelí do zelaku nehodí jodidovaná sůl? Ptám se coby laik.

Každá sůl v ČR je jodizovaná. Dotyčný spíše dohledal nějaká "moudra" na prodejných eshopech, které slouží pouze pro vystrašení lidí a kvůli strachu z nich vytřískají víc peněz, než kdyby to prodávali normálně.

Tazatelce: dejte tam jakoukoliv sůl. Jediný rozdíl je v barvě a v obsahu stopových množství prvků. Ty jsou ale tak malá, že je úplně jedno, kterou sůl vyberete.

Sůl s JODEM působí měknutí kysaného zelí; na zelí používáme pouze kamennou sůl BEZ jodu google.com/...
dlouholetá zkušenost. Pokud kysané zelí spotřebujete za měsíc, není nutno sůl řešit... jinka sůl bez jodu...
makk

Sůl bez jódu koupit jde, důvody použití viz výše. Navíc jód je dezinfekce a ničí ty kvasinky, takže ten proces kvašení může ovlivnit, v extrému i zastavit (jodidivané soli mají různý obsah jódu). Já dávám sůl, kterou prodávájí v zelárně, kde kupuju zelí.

Nesouhlasím, respektive se domnívám, že nemáte zkušenost. Nakládám zelí, dělám kimchi a tak dále a společným jmenovatelem je KŘUPAVOST (díky které moje výrobky ldem chutnají) nikoli rozblemcanost. Kupuji obyčejnou jodizovanou sůl za 8 Kč z Penny.

km
pan poucovatel se zase seknul... "Každá sůl v ČR je jodizovaná."... asi nema zkusenost...
eur

Každá sůl v čr určitě ne. Do myčky taky jod nesmí! :)

Pan chlochy to špatně naformuloval.

hodnocení

Každá není, ale je těžko k sehnání. Vloni jsem.koupila mořskou bez jódu, dělá se obojí.

 

 

trtr
hodnocení

2x

Zdravím, radím obyčejnou, třeba alpskou. Himalájská je "silná" a zelí nejspíše přesolíte a bude to v ...

 

hodnocení

2x
Všichni jste vedle nejhorší není samotný jód ale nejhorší jsou různé protihrudkové látky
E535, E536
Tyhle látky mění iontový prostředí který pak není přirozený protože kvašení je mix obrovského množství různých druhů. Některým to nevadí některé to bude zpomalovat a ničit.
Pokud je koncentrace soli na nejvýše 3%, tak jo to může jenom proces zpomalit ale ne zastavovat. Ale i to záleží na druhu soli a na množství jódu soli.
Kdo chce mít jistotu ať dá nějakou přírodní surovou sůl

Každá sůl (NaCl) je přírodní - jen má různé příměsi. Ta himalájská železo. Běžná potravinářská jodid draselný (KJ).

bobann
Logicky-jestliže sůl obsahuje aditiva protihrudkující látky což je svinstvo tak to rozhodně přírodní sůl není.

Aditiva (protihrudkovací látky) mohou být čistě přírodního původu (mastek).

https://cs.wikipedia.org/wiki/Potravin%C3%A1%C5%99sk%C3%A1_p%C5%99%C3%ADdatn%C3%A1_l%C3%A1tka

Nebo nemusí.. třeba

Jo. Mohou, ale nemusí ...

Prostě chemii (škodlivou i zdraví prospěšnou) najdete všude.

Kupodivu studium chemie není tak atraktivní jako stát se bloggerem, influencerem nebo politologem.

 

veronica
hodnocení

1x

Stačí běžná kamenná sůl, může být s jodem. Jód nezpůsobuje měknutí, mám dva roky staré přebytky kysaného zelí a žádné měknutí není přítomno.

Jodidovaná sůl se nedoporučuje v uzenářském oboru k nakládání masa.

 

eur
hodnocení

0x

Tak nam neznalym poradte jakou sul do zelaku :) kdyz ne jedlou s jodem nebo eckama :))

Sůl kamenná Salzburg / Solnohrad - Hallstadt, Rakousko

Solivar (solanka a muzeum) - Prešov, Slovensko

Vělička (solanka a muzeum), Polsko

---

Pár kýblů solanky, nějaký artefakt z muzea ...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]