Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, moc prosím o radu. Maminka má cestovat večer rychlíkem Rožmberk do Brna a nyní jsme zjistili, že jsou výluky. Poradil by nám někdo , kdo jezdí tímto směrem, jak a co udělat?Víme, že bude muset v Horní Cerekvi vystoupit a nastoupit do autobusu,který ji doveze do Třebíče.To by zvládla,ale pak v Třebíči,kam jít a kam se zařadit to by potřebovala nápovědu.Děkuji moc za radu. J.
Na této trase jsem nikdy necestovala, ale mám osobní zkušenosti s přestupem do autobusu při výluce na trati. Před výlukou vyvede průvodčí cestujíci k autobusu. Ten stává na nejbližším možném místě u nádražní budovy. Když musí být autobusů více, bývá doprovod pracovníků ČD v každém z nich. Pokud by v každém autobusu nebyl, ať se maminka drží u průvodčího. Na konci výluky opět zastaví autobus před nádražní budovou a průvodčí odvede cestující do připraveného vlaku.
Neuvádíte přesný spoj. Hledala jsem a vypadá to, že Rožmberků je více. Některý končí v Třebíči. To by musela maminka tak jako tak přestupovet. Pokud bude pokračovat z Třebíče stejným spojem, tedy tím, který za normálních okolností jede až do Brna, průvodčí se o ni postará. Pokud pojede spojem, který končí v Třebíči, měla by si v autobusu od průvodčího vyžádat informace, ze kterého nástupiště a ze které koleje její vlak do Brna odjede. Na přestup bývá dost času, ale někdy neuškodí už v autobusu požádat, že chci přestupovat, že se pohybuji pomaleji, tak aby mi spoj neujel.
To je teda dobrej guláš, jeden název a tucet různých tras. Pamatuju Bezdrev Plzeň-Brno přes České Budějovice (jel jsem myslím jen České Budějovice - Číčenice nebo jestli Horažďovice už nevím). Tehdy mě překvapilo, že jako rychlík přijel červenej motoráček.
V takových situacích jsou dvě základní rady, jednak držet se průvodčího a jednak držet se davu, pokud nějaký bude. Ale hlavně průvodčí je tam k tomu, aby cestujícím pomohl, pokud to neni nějaká z těch tratí, kde průvodčí zrušili.
A ještě si třeba zjistit, co píšou na internetu (kde jsou ty zastávky NAD apod.).
Tuto trať neznám, ale s výlukami nemám špatné zkušenosti.
Už když se podíváte na IDOS na jízdní řády, výluky jsou tam předem napsané a navíc červeně, aby si toho opravdu lidé všimli.
Pokud se přestupuje na část cesty do náhradního autobusu, jde průvodčí s lidmi a pokračuje s nimi autobusem dál. Takže informace případně poskytne. Stanoviště autobusů bývá označeno stojanem s nápisem NÁHRADNÍ AUTOBUSOVÁ DOPRAVA. Případně VÝLUKOVÁ. Vždycky to bývá hned u vlakového nádraží.
Větší nádraží, kde se může sjet víc výlukových autobusů najednou, vyšle k nim své zaměstnance, informátory. Poznáte je podle svítivé oranžové vesty. Ti pak posílají cestující do správných autobusů a poskytují i další informace. Bývá to dobře ošetřené, nikdy mi při cestování nenastal žádný problém.
Hlavně si nezapomenout doma pusu, aby se mohl člověk případně ptát. Ale to, myslím, nehrozí.
Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.