Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Opět švestková povidla

Od: babajaga® odpovědí: 10 změna:
avatar babajaga

Dobrý den,

letos je nadúroda švestek, dostala jsem 2 koše od dcery a protože ve špajzu mám už jen 2 skleničky povidel někdy z roku jedna dvě, ráda bych si je opět uvařila.

Jak na to? Vařívala jsem je kdysi s mou úžasnou babičkou, ale ta nás opustila už v roce 1972. Pak s tchyní, ta odešla 2017. A já sama nevím, jak na to. Našla jsem si staré otázky z Poradny, abych se neopakovala. Je tam nějaký pěkný recept od rádkyně Uška, každý jej chválí, ale je z roku 2013 a po těch letech už to nelze otevřít. Jak tedy na to?

Vím následující: švestky otřít či oprat, vypeckovat, pomlít. Pokud jsou dobře vyzrálé, přidávat cukr prý není třeba. A co dál? Míchat pořád nebo občas? Přidat nějaké koření? Skořici, badyán, hřebíček...? Někde jsem slyšela, že i rum. Kdy to je hotové, jak to poznám? Jak to dál uchovat? Zavaření je nutné nebo ne? Dát to do sklenic a ještě znovu posterilizovat? Nebo jen uložit do špajzu?

Poraďte mi, prosím. Několik let u nás v našem "úrodném Polabí" švestky nenarostly a já to nějak pustila z hlavy. A tak jsem místo švestek dělala spíš vepřovou krkovičku. Letos je švestek dostatek a já nevím, jak do toho.

Děkuji vám všem. Raději bych uvítala osobní zkušenosti, recepty si mohu vyhledat, ale zkušenosti mají cenu zlata. Jaga.

Snad se podaří!

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

5x
avatar clayman

Vybrat jen měkké švestky, zbytek nechat dojít. Vypeckovat 2kg, dát na plech a na pečící papír do trouby na 180-190°C na 30 minut. Pustí vodu, změknou, zasypat 250g cukru krupice. Po upečení dalších 15 min zase 250g cukru a zase nechat péct 15-25 minut. Nemíchat celou dobu

Potom přendat do hrnce, přidat půl lžičky skořice, čtvrt lžičky hřebíčku, rozmixovat a povařit do varu. Pokud není konzistence dostatečně tuhá, pak lze dovařit, ale už je potřeba míchat. Dát rovnou do sklenic, zavřít otočit, nechat minutu a otočit zpět.

Nechávám ve dvířkách trouby tenkou vařečku, aby šla pára ven. Rum nedávám, nic tam nedělá, nepoznám ho tam.

Letos už máme 30kg povidel, takže recept je ověřený mockrát. :)

km

jakou úlohu má ten pečící papír? děkuji. nějak si nedokážu představit praktičnosti toho řešení, když na to vše ještě budu sypat cukr

 

hodnocení

4x

Recept ti neporadím, ten v hlavě nemám.

Ale abych ulehčil vaření povidel, tak jsem rozemletou uleženou hmotu se všemi ingrediencemi dal na plecy do trouby a nechal tam přibližně 8hodin na teplotě nad 100°C do asi 130°C.

Obsah plechů jsem nemíchal. Pouze jsem třeba po dvou hodinách zkontroloval horní vrstvu. Takto jsem to zkoušel poprvé. Po těch osmi hodinách "pečení" jsme pak ještě povidla vařili na výslednou konzistenci.

Povidlí ještě za horka dáváme do sklenic a zavíčkujeme.

Pak už čeká v chladu a temnotě ve sklepě.


doplněno 12.09.25 11:12:

oprava:

.. dal na plechy ..

 

sluna
hodnocení

4x
Mám starý recept od dobré duše
5kg trnek, 1kg cukru,1dl octa
Omyte a vyloupane trnky sem nechávala v nerezovém hrnci přes noc odležet s cukrem a octem, promichavala sem to.
Ona mi to.pak hodila na kraj kámen a bez michani a otevírání nechala asi 5 hodin pak rozmixovala, dala sem do sklenek a jen sem nahoru dala par kapek slivovice,bohužel se nikdy nestihly zkazit takže nevím jak dlouho vydrží.
Letos taky po nekolika letech trochu trnek tak sem to zkusila v polovicni dávce dát do multifunkčního tlakového hrnce na 40minut jako.kosti nebo fazole.
krasa jen sem je rozmixovala ale do.sklenek uz neni co dát uz sem je použila do koláče a ulizovala tak dlouho ze kvůli tě troše co zbyla je škoda vody na umytí sklenky *smich*
Tady máte i trnkový rez.35dkg hladké mouky,30dkg cukru, 1/2 l mléka,2 pol.lzice kakaa,15dkg povidel,4 p.lzice oleje, 1 vejce,
Přidat sekané ořechy pomer.kuru,skorici.smicham suche a mokre a nakonec 1pol.lzice sody asi na 190° bez vrtule
Je výborný s jakoukoli polevou nebo na kazdy kousek nahoru kopeček zakysané smetany
id
Zaujal mě váš recept. Cukru skoro stejné množství jako mouky + sladká povidla. Brrr. Dobré to musí být jen pro slaďochy.
sluna
Díky , ale je to recept ne lektvar na omlazeni *smich* takze je na vas jak si jej upravíte on uz ani ten cukr nesladi jak dříve a nebo je to mými chuťových buňkami *zmateny*
Věřte ze tak jak ho mívala moje teta od ktere je se.mi zatím nepovedl.jenze experimentuju hlavně podle stavu zasob takze počet vajec ideál, místo povidel klidne hodím marmeladu zbytek kompotu nebo různé ovoce ,se vším se da pohrát kdo si hraje nezlobí a taky stárne pomaleji *palec*

 

id
hodnocení

2x
Povidla dělám od oka, ale letos jsou nejlepší. Mimo zmiňované koření jsem přidala 1 sáček " Koření do perníku".

 

km
hodnocení

1x

rád bych poznamenal, že do povidel se nepřidává žádný cukr a to je podstata povidel. povidla se vyrábí z dobře vyzrálého ovoce, typicky švestky se sbírají nejlépe až po prvních mrazech, kdy ještě jsou na stromech, ale mají cvrklé prdelky (tedy ztratily dostatečné množství vody)

do pravých povidel se nepřidává nic

pokud přidáváte cukr, bude se jednat spíš o "českou marmeládu"nikoliv povidla

někdy se dělají "povidla"z ovoce, které není dostatečně sladké, typicky jablka, to se pak musí doslazovat, ale nejsou to povidla v pravém smyslu slova

cs.wikipedia.org/...

sluna
Ano samozřejmě mate pravdu,
A taky že ty dělané doma se nikdy nevyrovnají těm pravým povidlům no ty pravé je taky dobre umět ne si jen zkoušet udělat
To máte jak med ...od včel nebo od včelaře který jim strčí cukr

 

hodnocení

avatar babajaga

Díky, přátelé. Vyzkouším. Zatím ale o tom jenom mluvím. 2 koše švestek čekají na verandě.

Nakonec. @claymane, když máte 30 kg povidel, co takhle podělit se? Stačí mi 3-4 kg. Jsem sama. Za to bych dodala další materiál /rozuměj švestky/. *smich*

Povidla jsou dobrá věc, ale čekají mě i jiné povinnosti, je třeba dobře před zimou uzmknout Chrudimku či Doubravu...Na všechno není čas. A to jsem si myslela, co všechno stihnu v důchodu - zlatý voči! Děkuji. Jaga.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]