Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Domácí vlašák

Od: nickys odpovědí: 11 změna:

toprecepty.cz/...

Zdravim, narazil jsem na výrobu vlašáku dle pravěkých dob, kdy se to dalo ještě jíst.

Zaráží mě ale ten salám nakrájený na jakési nudličky, jako by projel skartovačkou. Takhle to mají i novodobé hnusné saláty.

Chci jen vědět, zda si někdo vzpomene, jestli v tom komunistickém vlašáku také byl salám nakrájen na "skartovačce", nebo tam byvaly kosticky, či nějak jinak. Já si to nevybavuji, ale ty nudličky salámu mi tam nějak nesedí.

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

10x
avatar mikimar

Dobrý den, jako učeň pro Potraviny s. p., (od r. 1982) jsem procházel všemi provozy, výrobnu lahůdek nevyjímaje. Docela živě si vybavuji, že výrobní salám určený pro saláty a výrobky s aspikem procházel nářezákem, který vyráběl ze štangle salámové nudličky o délce cca 1-6 cm. Určitě si mnoho lidí vzpomene na to, že když si tenkrát koupil (klasika) salát do papíru a dva rohlíky, nabíral salát rohlíkem a z toho sousta vždy visely "cancoury" salámu, kterými si často znečistil bradu, v horším případě triko a kalhoty.

Vlašák si vyrábím (samozřejmě dle původních norem) minimálně jednou měsíčně a je to vždy bašta..!

Zdravím a přeji mnoho úspěchů při jeho výrobě.

tm
Přesně, vlašák do papíru, loupací kureci párek, lečo s parkem, sekaná svíčková, kuře a la bažant, masové koule v rajské, burtgulas... to je to, na co můžeme být pyšní

 

hodnocení

9x

@nickys - Chci jen vědět, zda si někdo vzpomene, jestli v tom komunistickém vlašáku také byl salám nakrájen na "skartovačce"

Za a) nudličky byly podle normy (tehdy dost závazné), za b) vzpomínám - vlašák v papíru, rohlíkem nabíranej, na lavičce v parku místo oběda ve škole :)

Domácí vlašák

 

nov
hodnocení

8x

Salám byl na nudličky. 10 dkg + 2 rohlíky za 3 Kčs. Rohlík stál 30 haléřů.

tm
Přesně tak, vrchol socialistické gastronomie. Česká kuchyně je založena na tom, že z každé cizí kuchyně si vybrala něco a to zmršila různými náhražkami. Nedivím se, že nám sem vozí odpad. Kuřecím spekáčkům ze separatu zdar.

 

hodnocení

2x
avatar juraja

V domácím vlašáku se na tvar nehledí (nudličky, kostky, hvězdičky, atd... je fuk)

Zde třeba máte vlašák dle norem z roku 1976 a hele nudličky*smich*

Vlašský salát retro (podl/...

nickys
hodnocení

Ptám se pamětníků, zda si vybavují nudličky jako ze skartovačky. Že si někdo dneska dá na net takovejhle návod, není odpověď na můj dotaz.

Navíc ten odkaz je nanic.

 

makk
hodnocení

1x

Mají být nudličky, ale tenké a ne moc dlouhé. Ale klidně si to nakrájejte jak vyhovuje vám. Já to dělám podle knihy "Receptury studených pokrmů", tedy podle ČSN 58 3601 z roku 1967. Častěji tedy dělám salát pochoutkový.

 

km
hodnocení

0x
na tom nezalezi, respektive zalezi na tom. jak je ten salam zpracovany, jestli strojem nebo rucne nozem. od toho se odviji to, ze v ruznych dobach vypadal ruzne. muj nazor.

 

nickys
hodnocení

Super, diky všem.

Tak nudličky teda. Nějak mi to tam nepasovalo, ale asi ano.

 

hodnocení

0x

Ano, byly to nudličky. Tento salát byl dražší než bramborový. Měli jsme normy dobré a suroviny většinou kvalitní. I když ne vždy se všechno podařilo. Byla někdy doba, kdy mléko bylo s nějakou chemikálií.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]