Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsem zoufala ,vazim 100 kg na 157 cm

Od: rybizova® odpovědí: 30 změna:

Nevite nekdo kolik toho muzu snist, abych konecne zhubla? Kaloricke tabulky me to neukazuji, nebo je neumim nastavit.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

emilky
hodnocení

5x

Proč se neobráš s tím problémem - morbidní obezitou - na odborníky? Jsou to obezitologové a mají dost individuálně nastavených programů, jak efektivně nejen zhubnout, ale zejména si pak správnou hmotnost udržet. To znamená změnu životního stylu k přihlédnutí ke stávajícím zdravotním problémům a tak dále... Tady ty "zaručené" rady rádoby odbroníků, co Ti budou radit, aby sis masírovala bříško ve směru hodinových ručiček ... opravdu nefungují a kalorické tabulky také nejsou všemocné, protože neberou v úvahu čas, kdy jíš a další promněnné, kterých je ve výživě více, než jen "číslo".

hodnocení

2x

Nevěřím vám ani slovo. Přibírala jste po mnoho let. Za tu dobu už ve všech médiích varovali před obezitou, odborníci radili, výživové sestry nabízely své služby. A vy? Nic! Až teď se obracíte na laiky. Máte představu, kolik z nás je obézních, akorát nebo štíhlých? Kolik z nás bude reagovat na váš dotaz svými zkušenostmi nebo vyčtenými radami? *mir*Dobrá, řeknu vám svůj názor. Váš problém je normální závislost na plném žaludku, na pocitu spokojenosti po více než vydatném jídle. Po pocitu slasti jídla v ústech. Kdyby tomu tak nebylo, vzala byste si menší talíř, na něm se zdá porce větší a spokojila se s jídlem na malém talíři. Neměla pak potřebu dojídat, mlsat sladké, křupkat cosi křupavého. A když nastane potřeba zhubnout, tak tohle všechno vyměnit za talířek zeleniny. A také docílit toho, aby se roztažený žaludek zmenšil a začal spolupracovat s mozkem, neměl potřebu hlásit hlad, chuť na "něco". Není potřeba shánět informace o jídle, je potřeba jíst do polosyta. Nepřecpávat se.

krystof
Není to tak nejhorší nadváhou trpí 60% Čechů pánové tvorstva jsou v EU na třetím místě dámy jedenácté je skutečnost, že na léčení obezity doplácíme všichni.
Ovšem mají baculatí také výhodu v případě války a nedostatku potravin má tělo z čeho brát což u huběňouru je trochu problém.
borovice

Píšete to dobře: "Váš problém je normální závislost" ...

Jenže u závislostí si málokdo poradí sám a radikálně ji řeší, až když mu většinou kolabuje celý život.

Situaci nejde řešit výměnou jídla za talířek zeleniny. Zeleninou se nikdo nezasytí. Takový případ obezity, jak říkáte závislost, to málokdo sám zvládne. Stejně tak kuřácká prasata - škodí to, smrdí to, oni to ví a stejně hulí.

borovice a kovis, máte pocit, že nějaká poradna, byť sebelepší někomu pomohla, zvláště, když s rozhodnutím pouze koketoval? Koketoval několik let? *zed* Vlastní zkušenost s akoholiky. Sliby, předsevzetí, prosby, srdce usedalo. Totéž je přejídání. Tak jo, třeba máte pravdu. Napiště, jestli jste tazatelce opravdu pomohla.

borovice

@babkazov - vůbec nechápu vaši reakci.

Nějak jsem se nedobře zacyklila. Přečetla jsem, že si sám nepomůže, ale ono to mělo pokračování a to já jsem nevzala v úvahu. Omlouvám se. *nevi*

jajko
To je tak strasná odpoveď zbytočná, trápna, však ona to všetko vie. Ona má problém s emocionálnym jedením ako každý tučniak a to súvisí s jej psychikou a dušou, ktorú treba liečiť, má návyk od rodiča, kde nebolo niečo v poriadku. Keby to bolo také jednoduché, že plný zaludok..ona necíti sama seba ani sa nevidí. To je vážna psychická porucha. Odosobnenie. Vy ste bola učiteľkav MŠ, ale nechcela by som takú učiteľku ani vychovávateľku.

Jajko, víte jaký je rozdíl mezi diskuzí a hádkou? *alene*

jajko
iste nie tak, že niekto niečo povie a druhý mu odpovie..NEVERIM VAM ANI SLOVO.
To je čo? (básnická otázka)
Jesť do polosýta, neprejedať sa je rada..áno., veď predtým píšete... však ste to čítala z krát..a Vy? Nic. Ako viete?
Ona vie čo má robiť, každý tučný to vie, aj ten mladý človek, čo umrel predčasne na morbídny obezitu to vedel.
Je rozdiel 100 kíl a sto kíl. Vy viete aj lepšie písať a lepšie sa správať. Prajem všetko dobré.

pb®
hodnocení

2x

Řekla bych, že každý ví, co jíst a nejíst a co dělat a nedělat, aby zhubnul. A pak je to vždycky v hlavě, jestli se tím bude nebo nebude řídit. Tloušťka nepřijde jen tak, to jsou roky nebo rovnou desetiletí kašlání na vlastní tělo.

Kalorické tabulky si stačí přečíst jednou abych věděla, že rohlík s máslem k večeři zapitý Coca colou nebude zrovna ideální redukční dieta.

Pamatujte na to, že dieta se dlouhodobě držet nedá, tedy pokud na tom nezávisí život, třeba u celiatiků.

Omezení musí být dlouhodobě udržitelné, aby k němu člověk získal afinitu a nestresovalo ho to. Nemůžete si říct teď hubnu, už si nikdy v životě nedám oblíbený smažený sýr. To je blbost. Ale můžete si říct smažený sýr si dám a dám si ho ráda a bez výčitek, ale jedině k obědu a na výletě, na kterém ujdu za den 10 (20,30)km.

U jídla se přeorientovat na poctivé výživné jídlo, ne prázdné kalorie. Třeba moje tělo je na tohle háklivé a nedělají mi dobře pokrmy plné prázdných kalorií, které podporují chuť k jídlu, ale nezasytí, takže člověk s přecpaným žaludkem a chuť k jídlu je stále. Takový pečený losos s bramborovou kaší a zeleninou mi udělá mnohem větší radost, než cokoliv z fast foodu.

Moje oblíbené sladké jídlo a ideální snídaně je ovesná kaše s proteinem (ne polotovar, ale vločky do kterých si nasypu protein), čekankový sirup a borůvky. Nebo rozmixovat avokádo, banány, protein, kakao, čekankový sirup. Sice sladké ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, bílkovin.

Co může udělat každý a okamžitě, to je vynechání sladkých a alkoholických nápojů. Večeře odlehčit, k večeři bílkoviny s vlákninou, minimum tuku a ideálně vynechat sacharidy. Jíst vědomě, ne až na člověka přijde hlad neb žravá. Bílkoviny zasytí nejvíc. Moje častá večeře je variace na šopský salát. Zelenina, mozzarella a trochu balkánského sýru na dochucení.

Měřím 156cm a váhu 60kg si držím po druhém dítěti už víc než 8let.

hodnocení

2x

Moje zamyšlení:

Říká se nyní, že člověk nemá držet dietu, ale změnit životní styl.

Snížení váhy jde jinak, když je Vám 20, 30 let, než v seniorském věku po 50. - 60. (i když se tak ještě necítíte, ale tělo/hormony to ví). Tam to opravdu nejde rychle. Je pomalejší metabolismus.

V televizi běželo pár pořadů, kde lidé s nadváhou hubli - hlavně cvičili s trenérem, kupovali zdravé, určité potraviny, vařili si z nich svoje jídlo, dělali si případně do práce krabičky. Před kamerou to člověk dá, má podporu okolí, v rodině.

Jako mladá jsem měla knihu od Doberského + Horáčkové "Abychom netloustli". Držela jsem se návodu a hubla. Ale za nějaký čas se váha dala stejně nahoru, protože se člověk vrátil ke stravování, jak byl zvyklý.

Můj poznatek, když nad tím přemýšlím, nejenom teď, ale během života = Tukem obalené tělo je chráněné před nebezpečím z venku a před nemocí, to je prostě psychika. Kosti a na nich kůže jsou na jednu stranu příjemné, sexy, ale na druhou stranu tuk tvoří 1) pomyslnou bariéru proti nepřízni osudu. Zamyšlení - jaké jste měla dětství? Není tam jádro pudla?

2) A též může značit nemoc. Pro mě tedy, když jsem nad tím přemýšlela, protože to mám podobné, jako Vy. Celý život jsem oplácaná, od malinka i vlivem výživy, kterou člověk dostává od rodiny a prarodičů. Jídlo u nás bylo alfou - omegou. Kultura, zážitky, aktivity moc ne. Oplácané tělo kypí zdraví (ale jak dlouho?), kdežto kosti potažené kůží značí nemoc, špatně fungující trávicí trakt. Zhubla jsem takhle kdysi a když mě ta myšlenka před zrcadlem proběhla hlavou, tak tam byla nějaká stopka a přestala jsem jídlo odvažovat a počítat kalorie. (asi počátek anorexie, i když se tenkrát o tom ještě nepsalo). Držela jednou za týden celodenní půst, a dnes už jej nevydržím. Říkám si, proč se týrat.

Lidská psychika je složitá a mnohdy si neuvědomujeme, co nám tělo říká. Někdo je více senzitivní a někdo pragmatický.

-----------

Ohledně hubnutí můj poznatek, proč mě to také nejde, člověk to ví, ale ...

Dávám si velké porce - jím rychle, pocit nasycení se dostavuje až o mnoho déle. Tím pádem je žaludek roztažený a vejde se do něj více.

Když si dám na malý talířek, tak jídlo sním a jdu si stejně přidat. Psychicky pocit nasycení rovná se spokojenost.

Malý oběd? Potom se člověk dojídá večer.

A pokud v noci po vypnutí televize, to je malér, to jde opravdu do břišního tuku okolo pasu a narůstá pneumatika.

My důchodci už nemáme takové spalování jako za mlada a nerosteme do výšky. Takže do prostoru.

Něco se přes den nepodařilo? Nějaké jobovky? Nějaká nepříjemná návštěva, jednání na úřadech, někdo byl v obchodě, na parkovišti, na FB, i tady třeba na Poradně nepříjemný?

Večer to na Vás dolehne a zajíte ten nepříjemný zážitek, mít naopak něco příjemného v hlavě a v žaludku, potěšit se.

Osamocená duše.

Jste sama, žijete bez partnera? I to má vliv. Chybí pravidelný režim, chybí pravidelný pohyb i v oblasti sexu. Sex je vlastně cvičení, spaluje tuky a naopak cvičí nejen břišní svaly. A hubnout kvůli partnerovi, zvláště novému, jde docela snadno, máme motiv, cíl. Chceme působit dobře, zdravě, fyzicky přitažlivě.

Střívka = fungují dobře? Jaké bakterie tam máme? Možná by pomohlo zařadit jednou v týdnu ovocno - zeleninový den.

Odlehčení stravy a dopad na hubnutí je docela víc než příjemný.

Jí se jídla vařená i syrová. Jídelníček na tyto odlehčovací dny je určitě na internetu. Znamená to určité plánování, ale myslím, že se snáší tento typ jídelníčku dobře. Nyní je období všeho, sklízí se úroda, tak není problém koupit, výběr je velký.

Jaký jste typ od přírody? Astenický typ bude asi povětšinou lehčí, štíhlejší než postavou tzv. piknik. Já osobně jsem druhý typ, takže nikdy nebudu jako modelka.

Za další - máme plné lednice a je potřeba přece něco dojíst, aby se nezkazilo, nevyhodilo. Když něco chybí, jdeme bez problémů nakoupit. Mám na něco chuť? Otevřu lednici a co by tam bylo tak malého do ruky?

Tak ať se daří. Co třeba lázně v Lázních Dolní Lipová - Jeseník, které se specializovaly na obezitu. Ale vidím, že pro samoplátce jsou třeba i jinde (Kynžvart). Také jedna možnost, pokud máte čas a peníze, vyjet na pobyt a nastartovat novou etapu.

Jinak vidím dobré, logické rady od pb dnes v 9:37.

lll
hodnocení

1x
Chybí zde váš věk, jinak bude hubnout 25 letá, jinak 60letá.

2024
hodnocení

0x
Sníst můžete prakticky cokoliv, pokud tomu bude váš energetický výdej odpovídat.
Co je lepší jíst, na to žádnou vysokou školu nepotřebujete, to jistě sama víte (ale nechcete se podle toho řídit).
Takže jezte méně kalorická jídla a začněte se hýbat (hodně hýbat). Ano, osobně radím se spíše než s odborníkem na stravu (a za těžké peníze) poradit se s někým, kdo rozumí pohybu a sportu.

Ten problém je způsoben z 90% stravou a z 10% pohybem. Takže stravou určitě začít, pohybem následně (nebo současně) pokračovat. Můžete se hýbat, ale pokud budete blbě jíst, tak vám to nepomůže. Existují obézní jedinci, kteří v podstatě trpí podvýživou, protože si omezují příjem, aby shodili, ale tělo nedokáže uložený tuk zpracovat a nehubnou.

emilky

Nu a je to tady! "Takže jezte méně kalorická jídla a začněte se hýbat (hodně hýbat). Ano, osobně radím se spíše než s odborníkem na stravu (a za těžké peníze) poradit se s někým, kdo rozumí pohybu a sportu." Jednou souvětí a 2x (|)ovina

-hodně se hýbat! ... s Tvými sto kilogramy a 157 centimetry se můžeš maximálně tak kutálet. Pohybem si, ještě k "lepšímu" zničíš klouby a pohyb zcela znechutíš. Ještě čekám "odborníka" s knížecí radou ..."chce to nežrat a dlouhej bič a malej dvorek".
odborníkem na stravu (za těžké peníze) - obezitolog má taky kámoše - dietologa, chirurga, endokrinologa, ... a taky psychologa. A světe div se, všichi tohle dělají za peníze Zdravotní pojišťovny! Většinou je problém v hlavě - zajídání neúspěchu, fixace na prožitek z jídla, mlsání u TV, sladké nápoje, alkohol...

BTW - Jihočeská univerzita má na svých stránkách práci o tom, jak krmit ryby. Závěr práce je ten, že pokud se krmná denní dávka rozdělí do dvou nebo čtyř dávek, není výsledek stejný. Ryby více přibírají ... ano, když je to jen ve dvou. Takže kalorické tabulky a čísílka ... hezký, ale docela zavádějící.

2024

emilky:

A Vy znáte jen pohyb (sport) při kterém se ničí klouby? Tak to moc sportů neznáte. Je na snadě, že člověku vážícímu 100kg, při výšce 157cm bych nedpororučil běhat maraton v dřevácích. Hýbat se ale samozřejmě může...a až začnou kila ubývat. může měnit i sporty a způsob pohybu.

Jinak u nás, v našem malém městě je jeden poradce na výživu, který si za sestavení jídelníčku bere tak 30-40tis Kč. To já Vám ten jídelníček sestavím za 2tis a ještě budu hrubě v plusu. A sportovat se mnou můžete zdarma, za to nic chtít nebudu.

2020

Hodně obecná odpověd na obecnej dotaz sice správná nebere však v potaz , že jsou lidé co nemají na sport čas pak velká sorta co nemá vůli se tý závislosti na jídle se zbavit nebo jídelníček změnit. On i takovej jídelníček za 30k je k prdu když se tím člověk neřídí.

emilky

2024"
A Vy znáte jen pohyb (sport) při kterém se ničí klouby? Tak to moc sportů neznáte."
Je morbidně obézní, měla by mít mezi 50-60Kg. To znamená, že má 50 kilogramů nadváhy, jinými slovy, chystá amputovat orgán co má půl metráku.
Jdi do marketu a vem si 50kg másla - to je 200 kusů balení po 250g. Pak si vem ten půlmetrák a ukaž mi, co s tím budeš sportovat! Jestli to doneseš do auta, tak máš toho plný zuby. To samé prožívá ona, každý den, každý krok, kdy tahá půl metráku na svých nohách a Ty píšeš o sportování?!

Mohla by maximálně hrát šachy!
Výživový poradce =dietolog a je stejně, jako třeba obezitolog ZDARMA. Takže nemusíš vyndat ani floka, akorát musíš chtít. Tak si ty svoje hausnumera o ceně jídelníčku strč tam, kde se olizuje kočka.

happygod
hodnocení

0x
Začni tím že vynecháš v jídelníčku všechen cukr (přidaný) , vše s bílou (pšeničnou) mouku a vepřové maso.

hodnocení

0x

Tohle je dotaz na obezitologa, který je schopen zohlednit všechny faktory - příjem, výdej, tělesné proporce atd., a určitě vám pomůže více než nějaká alchymie s tabulkami na internetu nebo kde. Faktem je, že toho můžete sníst docela dost a zhubnout anebo naopak málo a tělo si veškerý příjem uloží na horší časy.

hodnocení

0x

Jasně vidíte, že si sama neporadíte. S Vaší obezitou musíte vyhledat odborníka.

Můžete začít třeba u praktického lékaře, může Vám vypsat žádanku minimálně k nutriční terapeutce, aby Vám to vyšetření hradila pojišťovna.

Je nutné, abyste si několik dní/třeba týden -pečlivě zapisovala vše, co sníte. To ale znamená např. i každé kousnutí do jablka, vycucaný bonbón, nic nezatajila, neošvindlovala.

A zároveň zapisovala veškeré denní pohybové aktivity, nejen různá cvičení, nebo chůzi, ale i například žehlení, mytí oken, atd., prostě úplně vše u čeho spalujete.

Řekne Vám, kde děláte chyby, čeho se vyvarovat, nastaví vhodný jídelníček, doporučí konkrétní potraviny, vhodnou pohybovou aktivitu také s ohledem na Váš zdravotní stav.

To samé může samozřejmě i obezitolog, prostě neřešte to zde na netu, kde Vás nikdo nezná a vyhledejte odbornou pomoc.

hodnocení

0x
Kalorické tabulky nepomůžou, protože je rozdíl sníst sto kalorií v pečivu nebo v ovoci a zelenině. Je třeba zohlednit glykemicky index. Vynechat polotovary, pečivo, tuky a zaměřit se na rostlinnou stravu. Strava je na prvním místě, pohyb už je vedlejší, pokud tedy nechcete běhat až do smrti.

smode2
hodnocení

0x

Zrušte veškeré pečivo (lepek), brambory, maso, mléko (+ml. výrobky), cukr (veškerý). Žádné máslo a margarín. Místo toho zařaďte čerstvou zeleninu a ořechy (kolik chcete), do 1000g luštěnin týdně (bez ničeho), 1-2x týdně rybu a vejce. V sobotu si můžete zahřešit a dát si co chcete (1 jídlo), případně to prolít alkoholem. V neděli už ne. Když to mohu dlouhodobě dodržovat já, zvládnete to taky. A docela bych to doporučil, neboť hmotnost bude to nejmenší co začnete postupem času řešit. Přijdou závažné zdravotní problémy. Jídlo je velmi podceňované a zlehčované extrémní nebezpečí, díky kterému se mnoho lidí sice postupně, zato velice systematicky propracuje až k předčasné smrti.

km
a uz jste se dostal z morbidni obezity, pomohlo to?
co je to predcasna smrt, v kolika letech je predcasna?

jajko
môj kamarát umrel na obezitu, bral lieky kde veľa pribral, to je fakt že lieky menia telo, z niektorých vám môže nastať hrb. Umrieť predčasne pre mňa znamená umrieť pred 90 tkou. Ale inak asi umriet pred 80 tkou pre iných. Ja opatrujem starých ľudí, chorých, pri normalnej zodpovednej starostlivosti od lekárov, rodiny..emocionálne vzťahy, pomoc pri vybavovaní úradov, a bez vážnych ochorení je to tak tých nad 90.
jajko
ten kamarát bol pred chorobou športovec. dali mu zle lieky. Jeho lekárka odišla do dôchodku. Nová ho dostala na 150 kg behom roku. Sú lieky kde priberiete zaručene za mesiac 10, za 2 mesiace 20 kíl. Ale s tým sa dá, ale u neho mu také lieky dávali že išiel tak vysoko. Je rozdiel ako sa chovajú lekári u vás a u nás, ako sa chovajú v zahranici. Mohol by žit, mal 45. Umrel vinou lekárov a aj rodina si to vycíta. ,,Mne" umrelo veľa ľudí predčasne. a väčšinou umrú za nestarostlivost lekárov a a iných pomáhajúcich profesií.
bear

jajko... A co prevence? Jak žil? Musel to nechat dojít tak daleko, že by potřeboval nestarostlivé lékaře?

I mince má dvě strany.;)

bear, ale ty zapomínáš, jak lidé odmítají vynaložit jakoukoliv námahu, snahu, omezit se. Věří na prášky, na zázraky a také je bezva kohokoliv obvinit za to, co si člověk zavinil sám a odmítá se namáhat s nápravou. S obdivem čučí na televizi, jak tlouštíci pracují ke svému cíli. Jééénže, divá se s obdivem a má talíř nebo misku s křupáním v dosahu. Proč se snažit? Stačí pár pilulek a dobré předsvzetí. Ne?! :-D A za všechno mohou doktoři, chemický průmysl, protože do jídla cpe návykové jedy, média, protože neumějí poradit, může za to rodina, protože se tak blbě stravuje. . . A ani vy nemáte soucit. Hanba, hanba! Styďte se! *smich2*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]