Nejste přihlášen/a.
Na 0,7 sklenice stačí špetka soli (lepší je mořská) - podmínkou je, aby ovoce bylo dostatečně zralé, tj. sladké a šťavnaté. Ohřát sklenice i víčka, okraj otřít do sucha, případně "olíznout" nějakým alkoholem a sterilovat podle druhu ovoce, v průměru cca 20 minut. Teplotu nesleduju, nechávám "táhnout" pod bodem varu. Potom jako obvykle obrátit dnem vzhůru a nechat vychladnout. Doporučuju zavařit jednu láhev na zkoušku, jak kvůli chuti, tak kvůli tomu, kolik ovoce pustí šťávy, tedy jak moc plnit.
Špetka je to, co naberete mezi palec a ukazováček. Pak se dost používá výraz "na špičku nože." Tedy příborového. Ale to už je trochu víc.
Švestky na zimu mám nejraději zamražené. Očistit utěrkou, vypeckovat, rozložit naplocho na plech či tác a šup do mrazničky. Druhý den sklepat do sáčku, uzavřít, vrátit do mrazničky. Pokud bych je dávala do sáčku hned měkké, utvoří se koule, slepí se to a jednotlivé kousky ovoce pak nejdou odebírat. A jsou jak čerstvé.
Na jaře jsem jich veliký plech upekla pro účastníky trampského ohně. Radost veliká. Když se ale dostavila country kapela, nebylo jim už co nabídnout. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.