Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brammbory na kyselo

Od: begi25® odpovědí: 9 změna:

Ddobrý den chci sezeptat na branbory na kyselo omáčka.Už dávno to dělala moje mamka,ale návod si nespomínam.Vím ze brambory uvařila bylo tam mléko a asi zakysaná smetana.Jako příloha karbenátek nebo vajíčko na tvrdo.Prosím poradte.Děkuju.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dělám brambory na kyselo s houbami.

Do vývaru /v nejhorším případě do vody s kostkou masoxu/ dám vařit brambory nakrájené na kostky či na plátky. K tomu houby na plátky. Pokud máte sušené, nejprve je ve vodě nechat změknout.

Přidat bobkový list, celý pepř a celé nové koření. Abych to pak nemusela z omáčky lovit, zavážu to do kousku gázy a po vyvaření to vyndám najednou.

Když houby i brambory změknou, přidám zakysanou smetanu a zahustím moukou rozšlehanou v troše vody. Nechám provařit. Dochutím solí, cukrem, octem. Aby to bylo takové navinulé. Je to velká dobrota. A navíc i rychlý oběd. Jaga.

Nic víc do toho nedávám, vajíčko natvrdo přidávám do koprovky. Karbanátek už vůbec ne, na tom si pochutnám s bramborovou kaší a okurkou.

Jaguš, tohle vůbec neznám. Ani od babiček. Taková jako hustá omáčka s bramborami a houbami? *nevi*

Tak, tak, babčo. Zkus to v malém, , jenom tak jednu porci, kdyby Ti to nechutnalo, tak abys neutrpěla velkou škodu. Ale je to opravdu moc dobré, navinulé, ty houby a brambory spolu pěkně pasují. A pak mi napiš. Jaga.

hodnocení

Myslím si jak píše jaga-Já bych uvařil brambory v osolené bodě a po uvaření bych vodu vylil.Pak bych dal uvařit mlíko a do toho přidat brambory a až pak zakysanou smetanu.Samozřemně to musím vyskoušet.Mléko je určitě lepší než voda z bujonem.A pak ochutit.

km

"uvařil brambory v osolené bodě a po uvaření bych vodu vylil." a to jako proč? proč se ochuzovat o vývar z brambor? asi neznáte oukrop, to je v podstatě voda z brambor ochucená česnekem a je to výborná polívka.

Uvařit čerstvé nové brambory, vývar z nich vylít do odpadu a zalít mlékem, to je ten největší kuchařský prohřešek. /nechci napsat přímo "prasárna."/ To je jako byste vařil hovězí kosti, vývar vylil a pokračoval vařením v mléku. Svatá prostoto! *alene*

I když vařím nové brambory jenom jako přílohu a vývar nepotřebuju, je dobré si ho nechat na nějakou polévku či omáčku. A Vy byste se ho dobrovolně zbavil?

Jinak žádná polévka či omáčka se nevaří jen v mléce. Ano, třeba do květákové polévky mléko přidám, ale základem musí být pokaždé vývar. V tomto případě z květáku. Jaga.

hodnocení

1x

U nás ve Středočeském kraji babička "brambory na kyselo" vařila takto:

Oloupané, na větší kostky nakrájené brambory vařila společně s cibulí, bobkovým listem, celým pepřem a novým kořením.

Po deseti minutách zahustila domácí hnědou jíškou (tuk+ hl. mouka), provařila a ke konci našustila trochu tymiánku. Nakonec trochu octa s tím, že každý si dooctoval na talíři sám podle chuti.

------------------------

To, co popisujete s karbanátkem neznám, ale připomíná mi to kulajdu.

Brambory, cibuli, bobkový list, celý pepř a nové koření vaříme v menším množství vody do poloměkka a vedle zároveň necháme vzkypět mléko. Mléko doplníme do hrnce povaříme spolu a zahustíme záklechtkou (voda s hl. moukou).

Povaříme, brambory by již měly být měkké a rozbijeme do polévky vajíčko, již do odstaveného jídla se dává opět trochu octa, případně kopr. Není to tedy omáčka, ale když se zadaří, je to husté. Je potřeba hlídat a občas zamíchat, přece jenom mléko se rádo připaluje, proto na začátku vaříme brmbr ve vodě.

Obměna je v houbách, kopr nemusí být, kysané smetaně (ta pravá se již nevyrábí), někdo dává smaženou cibulku, pokud byly slepice, tak i to vejce natvrdo dát každému, nemusí být potom rozkloktané, možná i ten párek.

Bylo to jídlo chudých, tedy co se na vesnici sehnalo - brambory a mléko a krajově jsou různé varianty. Ty karbanátky asi nebyly dříve v každé domácnosti dostupné.

To vypadá moc dobře a pro mě nezvykle. *palec*Setkala jsem se s receptem ze Slovenska a paní tomu říkala rozvar. Připomínalo mi to váš recept.

Já jsem se zamilovala, do kulajdy ze zakysanky. Ale místo hub, vyklopím konzervu propláchnutých fazolí. *palec2*

km
hodnocení

0x

je mnoho variant tohoto jídla od krkonošského kysela, přes kulajdu až po friko. receptů je fůra na netu. těžko odhadnout, který zrovinka myslíte vy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]