Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,prosím o radu.Chtel sem uvařit v tlakači červenou řepu jako na salát.já pitomec sem si to dal do tllakače 3 litry.Musím zdělit že tlakač je české vyroby,a skladá se ze 3 litru a 5litru.Tak sem to vařil abyh se ušetřil čas a nastavil sem to na 30 minut.Bohužel sem neslyšel minutku a zaspal sem u televizi.Vzbudil sem se sám,žádny zápah nic.Ale moje řepa byla na uvařená na troud.:Snažím se zachranit ten 3 lit.tlakáč.Dal sem tam sodu,ocet a saponát.Nechal sem to 15 minut vařit.Posílam foto.Je možné dál využivat tlakáč.
Jestli jste to ještě nevyhodil/nevylil, nechte napáleninu s tou sodou odpočívat, třeba dva - tři dny, pokud tam je silná vrstva, mělo by se to dát dřevěnou špachtí odloupnout.
Jinak stačí ta soda, anebo prášek do pečiva. Povařit a opět, zapomenout na to. Po nějakém čase by se to mělo nechat vyčistit.
Foto nevidím.
Před pár dny jsem fest připálila povidla. 10 litrový pěkně drahý kastrol se sendvičovým dnem (už nejde sehnat, ale před 20 lety stál 1600Kč). Téměř centimetrová vrstva naškvařeniny odolávala všemu, tak to manžel vyfrézoval a v místním kovopodniku mi to ještě doleštili.
Tak pokud to byl manžel...OK, ale obecně vkládat nemalé investice času a peněz za chemické přípravky a pak na tom nechat duši a drhnout 30let starej hrnec je ekonomický nesmysl, když si můžu koupit nerez tlakáč novej.
Lpět na nějakým českým hliníkáči jako tazatel? A pak ještě sehnat nový těsnění + poštovné
Ne, vyhodil bych ho Stačí trochu uvažovat. Prakticky i ekonomicky.
Možná i zdravotně, protože hliníkovej tlakáš a zelí nebo jiné kyselé prostředí, tak hliník uvolňuje na základě kyselin z potravin do nich složku kovů. Navíc podpořeno vyžší teplotou tato chemická reakce.
Proto i dnes nejíme hliníkovými příbory. Stačí se podívat, co s hliníkem udělá myčka s tabletou se solí.
Sada 3 l a 5 l naší výroby už býval nerez. Tak si myslím, že tazatel má též nerez.
Třeba Tescoma.
Jeden nižší a jeden vyšší (hrnec a kastrol) se stejným průměrem, jen jedna poklice /ono to stačí/.
----------------
Tak pardon .
Nerez Tescomu bych zachránil taky.
Ovšem i na napeklém nerezu stačí nalít vařící ocet z rychlovarné konvice a vše napečené se do pár hodin pustí. Na nerezu ulpí napečeniny nejméně.
Hůře je na tom starej teflon, hliník a smalt.
Ale i třeba na smaltu a nerezu si s tím poradí myčka na 70C s tabletou a není co řešit. Dneska má myčku kde kdo. Akorát nesmí někoho napadnout tam dát dohromady sklo nebo hrnky s potiskem. Ale to je snad jasné jako neprat barevné prádlo dohromady na vyvářku 95C.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.