Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
moje babička, vynikající kuchařka, vždycky tvrdila, že z nových brambor nelze dělat bramboráky, kaši ani salát. Obsahují více vody a pokrmy z nich jsou pak prý takové blátivé, řídké.
Budu dělat bramborovou kaši. Mám brambory nové i bedýnku starých, loňských. Jsou velké a vypadají dobře. Jenom nevím, zda po tak dlouhé době skladování je mám na tu kaši použít.
Poraďte mi, prosím, které brambory budou na kaši vhodnější. Děkuji - Jaga.
Držel bych se názoru babičky. Z nových to sice jde, ale není to ono. Moc vody. Pokud tedy máte ještě staré brambory, tak bych vůbec neváhal a udělal to z nich. Kde skladujete, že jsou ještě dobré?
Dobrý den, nejsem velký kuchařka, ale kaši bych udělal ze starých/méně chutných/vyzkoušených brambor (a případně dochutil) a ty nové brambory bych si udělal na "loupačku" , osolené s máslem nebo tvarohem. Zdravím!
P.S. Když při vaření (nejen) starých brambor přidáte do vody "špetku" kari, tak budou žlutější.
Nové brambory mají jinou chuť, ale která je "ta lepší" nebo správná, to záleží na konzumentovi.
Nové brambory mají v sobě hodně vody a málo škrobu, škrob se dá koupit, přidat velice opatrně.
Psal jsem o mleté kurkumě, můžete přidat špetku do hotové kaše, kurkuma není tak chuťově výrazná, jako kari a docela intenzivně barví, tak na množství pozor, aby kaše neměla nepřirozeně žlutou barvu, sice kurkumin (E100) je v běžných dávkách zdraví prospěšný, ale jedovatě žlutá barva by mohla někomu vadit.
Naši rodičové kupovali vždycky pytel nebo dva, brambor. Každá kuchařinka už věděla, co ty "její" brambory chtějí, jak se v hrnci chovají. A pak vykopaly své a zase je znaly. Většina z nás nemá sklep a tak kupujeme brambory na kila a štve nás to, protože jsou pokaždé jiné. Někdy jedlé a někdy je to hnus, velebnosti. Takže když nás to donutí, vyrobíme ze starých i z nových to, co ptřebujeme. Vaříme déle nebo kratšeji, dáme více mouky nebo méně mléka. Moje babička zase říkávala "Staré kobzole na černe knedle a nove na placky." Kaši, pyré, jak tomu říkávala, příliš nedělala. A stařenka také ne. Vzala šťouchadlo a "zemský jabka" našťouchala do velké, zdrátované mísy, doprostřed stolu. A k tomu podmáslí. Každý, každičký večer s hrnkem chladného podmáslí. A kdo zaváhal šel spát polosytý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.