Nejste přihlášen/a.
Existuje taková záležitost a říká se tomu "preventivní prohlídka". Většinou je dostačující 1x ročně. Lékař udělá stěr z děložního čípku a vy pak můžete být v klidu.Dělejt, jak myslíte, je to vaše zdraví.
Slečna píše, že spodek a vršek je něco zcela jiného, to vizuelně samozřejmě ano, ale je tu jedno rčení "jak nahoře, tak dole". To, co se děje v naší hlavně se vždy určittým způsobem projeví na našem fyzickém těle.
K vašemu překvapení existuje něco jako pravděpodobnost, takže některé sexuílní praktiky jsou rizikové více, některé méně a k přenosu HIV může dojít i jinak, než při sexu a zase do toho vstupuje pravděpodobnost.
Jistotu získáte jak? No přece...
Prozradím tajemství (o nic tajného ve skutečnosti nejde)
Můžete navštívit gynekologa, ale postup obecně platí u všech lékařů, pokud je dotyčný/á/é/o (to abych zahrnul všechna pohlaví) při vědomí a svépravný/á/é/o:
Necháte si vysvětlit vše, okolo vyšetření, zákroku, léčby, ..., zejména přínosy a rizika
Pokud vám něco není jasné ptejte se dál
Pokud vám něco není jasné ptejte se dál
...
Můžete vyslovit nesouhlas, je možné, že to lékař bude chtít písemně
Osoby, vy tady píšete o HIV a nikdo si nevšiml, že jsem zmiňovala HPV, což je původce rakoviny děložního čípku a právě hlavně kvůli HPV se gynekologické preventivní prohlídky dělají. Nějaké HIV začne gynekologa zajímat až ve chvíli, kdy je žena těhotná. Pak se jí udělá test z krve.
K zubaři také nechodíte z důvodu, aby se Vás lékař nedotýkal v ústní dutině?
Máte předpoklad, že jste mladá, zdravá a bude to tak dlouho. Je to Vaše rozhodnutí, běžte až Vás tyto stavy přejdou, nebo až budete mít nějaké vážnější problémy, ale aby nebylo pozdě. Naštěstí gynekologie je u nás na vysoké úrovni, tak péči jistě dostanete dobrou. Otázka je, jestli byste si ji neměla potom, p nkud byste byla vážně nemocná hradit sama, když jste na prevenci nechodila.
Jinak snad již existují domácí samovyšetřovací soupravy na stěry z čípků. Výsledek se potom někam posílá, vše bude asi v návodu.
To je asi to nejmenší, co můžete pro sebe udělat.
Co chcete od nás slyšet? Sama víte moc dobře, že byste měla chodit. My Vás tady chlácholit nebudeme.
Pokud máte psychický problém, tak i na duši existují lékaři (psycholog, psychiatr).
Ten se bude zase rýpat ve Vaši duši, pocitech, soukromí.
Si nevyberete.
Vaši vaginu doktor bude vyšetřovat z odborného hlediska, otázka zní, kolikpak jich tak denně vidí a v jakém stavu, jakého stáří?
Na prohlídky chodit min. 1 x ročně, pokud nemáte žádné problémy. Lepší je prevence, chvilku to vydržet, než potom nepříjemná nemoc, dlouhodobé léčení apod.
Pro zasmání přidávám citát, který si pamatuju snad 50 let. Jak vidíte, něco se mění, modernizuje /mobily, počítače, auta, roboti.../, něco je platné pořád stejně:
"Gynekolog je poťouchlý intelektuál, který se hrabe tam, kde pracující člověk nachází potěšení a klid." Jaga.
Máte pravdu, není kam spěchat, prvně jsem navštívila tuto ordinaci až ve 23 letech, kdy jsem se vdala a byla ve třetím měsíci těhotěnství. Paní doktorka mi řekla, že se mi narodí krásný budulínek a obě jsme měly radost, vlastně i sestřička.
"Sexuálně aktivní jsem maximálně se svou polovičku stejného pohlaví, takže nehrozí žádný velký problém."
- Může mi to někdo přeložit?
Když už tu jsou vtipy, jeden přidám:
Soudce se ptá obžalovaného z vraždy: "Pane obžalovaný, co můžete říct na svou obhajobu?"
"Vážený soude, jak již víte, jsem gynekolog. Ten den jsem měl opravdu napilno, od rána čtyři porody a jiné gynekologické operace, odpoledne v ordinaci preventivní prohlídky až do setmění - a když jdu včer domů přes park, přistoupí ke mně ta baba a řekne mi, že mi ji za stovku ukáže ! No nezabili byste ji?!"
Dovod na prehliadky tu je, ako ste sexualne orientovana s tym vobec nesuvisi. Ak mate smolu na zle geny, tak nador sa moze objavit aj v mladom veku.
U vas to skor vidim na nejaku fobiu z vysetrenia, ktoru si skusate aj cez tuto otazku potvrdit. Vase telo, vasa volba, vase choroby, dnes vas nik nutit nebude.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.