Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyčistit-vyprat?

Od: ajka5® odpovědí: 8 změna:

Našla jsem doma dečku z ručních prací ze 4. třídy. Bílá kanava s výšivkou barevnými bavlnkami je zašlá a rozhodně už ne bílá. Možná zkušené hospodyně poradí, jak ji vyprat, aby bavlnky nepustily barvu a nezničily můj dětský "výtvor" definitivně. Děkuji za rady a přeji krásné sluníčkové dny!

Jak vyčistit-vyprat?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

helenka
hodnocení

0x
Zkusila bych prát ručně, teplota vody max. 30°C. A do vody dát ocet. Vždycky jsme takhle prali nově batikované věci, které ještě hodně pouštěly barvu. Na bělení možná přidat i trochu perkarbonátu sodného.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, až bude zase hic, tak ji dejte jen takto rozprostřenou ven na sluníčko a nechte ho (opakovaně) působit (o praní raději neuvažujte). Zdravím!

hodnocení

0x

Pokud do praní vložíte ubrousky proti zapouštění barev , barvy zůstanou nic se nebojte .Koupíte všude ,kde mají prací prostředky -tyto jsou z penny

doplněno 13.07.25 11:35:

normálně vyperte v pračce až budete prát světlé prádlo

Jak vyčistit-vyprat? #2

určitě bych to nešmudlala v ruce - to vám pustí vše dohromady

hodnocení

0x

Já bych to vyprala v ruce, v prášku, který používám do pračky. Nechala odmočit. Když dáš prostředek na bílé, vyšisují se bavlnky. Když dáš na barevné, bílá nebude svítit bíle. ;) Hodně jsem vyšívla barevnými bavlnkami na bílou kanavu nebo panamu a dečky jsem takhle prala.

111®
hodnocení

0x

Pokud vybělit tak na sluníčko a polévat vodou Uschne polit a tak dokola. Tak teta bělila dečky

A jak se na to bělení bude tvářit barevná výšivka, o kterou tazatelce hlavně jde?

host
hodnocení

0x

Když se podívám na monogramy a jména dětí vyšité bavlnkou na ručníčky, tepláky, trička a dalších věcí pro děti na tábor nebo do školy, asi bych se nebál, že barva z vyšívacích bavlnek pustí. Lněná utěrka s vyšitým jménem, používaná a praná spoustu let, praná na šedesát, má jméno vyšité žlutou bavlnkou stále stejné.

Spíš jde o kanavu, takže, pokud by se musela prát, možná bych to zkusil nejdřív na asi 30-40°C jemně v ruce v obyčejném šamponu na vlasy, nic agresitního, vždyť je to čisté, Pěkná vzpomínka na šikovnost při ručních pracích ve škole. Hezké.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]