Nejste přihlášen/a.
Našla jsem doma dečku z ručních prací ze 4. třídy. Bílá kanava s výšivkou barevnými bavlnkami je zašlá a rozhodně už ne bílá. Možná zkušené hospodyně poradí, jak ji vyprat, aby bavlnky nepustily barvu a nezničily můj dětský "výtvor" definitivně. Děkuji za rady a přeji krásné sluníčkové dny!
Dobrý den, až bude zase hic, tak ji dejte jen takto rozprostřenou ven na sluníčko a nechte ho (opakovaně) působit (o praní raději neuvažujte). Zdravím!
blesik - můžete mít pravdu. Ovšem, myslím si, že o tu dečku nemusíme mít obavu, protože tazatelka by to zřejmě stejně ani nezkusila. Já bych to zkusil a když by to spíše škodilo, tak bych to slunění ukončil a dečce ponechal její léty zaslouženou "historickou" patinu.
Pokud vybělit tak na sluníčko a polévat vodou Uschne polit a tak dokola. Tak teta bělila dečky
Když se podívám na monogramy a jména dětí vyšité bavlnkou na ručníčky, tepláky, trička a dalších věcí pro děti na tábor nebo do školy, asi bych se nebál, že barva z vyšívacích bavlnek pustí. Lněná utěrka s vyšitým jménem, používaná a praná spoustu let, praná na šedesát, má jméno vyšité žlutou bavlnkou stále stejné.
Spíš jde o kanavu, takže, pokud by se musela prát, možná bych to zkusil nejdřív na asi 30-40°C jemně v ruce v obyčejném šamponu na vlasy, nic agresitního, vždyť je to čisté, Pěkná vzpomínka na šikovnost při ručních pracích ve škole. Hezké.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.