Dobrý den, narazila jsem na džem z černého rybízu a levandule. Zdá se mi to jako zajímavá kombinace a ráda bych zkusila udělat. Ale nikde nemůžu najít recept, poměr surovin apod. Máte zkušenost? Poradíte jak na to Děkuji.
Ingredience: 1 kg černého rybízu 0,75 - 1 kg cukru (podle chuti a želírovací síly cukru) 1-2 lžíce sušené levandule (nebo více dle chuti) 1/2 hrnku vody (pouze pokud je potřeba) Citrónová šťáva (podle chuti) Pektin (volitelné) Postup: Příprava ovoce: Černý rybíz omyjte a zbavte stopek. Rozvaření: Rybíz vložte do hrnce, přidejte vodu (pokud je potřeba) a vařte do změknutí. Můžete ho lehce rozmačkat. Přidání cukru: Přidejte cukr a promíchejte. Pokud používáte pektin, postupujte podle návodu na obalu. Vaření džemu: Vařte za stálého míchání, dokud džem nezhoustne (cca 20-30 minut). Můžete provést želírovací zkoušku na talířku. Přidání levandule: 5-10 minut před koncem vaření přidejte sušenou levanduli. Levandule by měla být vložena do sítka nebo gázy, aby se dala snadno vyjmout. Dochucení: Podle chuti přidejte citronovou šťávu. Plnění do sklenic: Horký džem nalijte do čistých, suchých sklenic a pevně zavíčkujte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.