Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sklenice od hořčice jako měřidlo

Od: liduli odpovědí: 9 změna:

Našla jsem recept na koláč z dob dávno minulých a v něm se suroviny měří na sklenice od hořčice. Předpokládám, že jsou to ty ze kterých se pilo vše možné i kafe. Kolik ml měla tato sklenice, myslím, že 200ml - potvrdíte? nebo je to více-méně? Děkuji pamětníkům, Liduli

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

prostromek
hodnocení

7x

Zrovna jsem na ni koukala ve velkém šuplíku. Plná má přesně 200ml.

A říkala jsem si, proč když peču sama pro sebe, nepoužívám právě toto měřidlo, místo vytahování velké váhy.

Jinak se tomu říkalo hořčicový servis.

hodnocení

6x
Ty běžné hořčičáky mají cca 2 deci - pak sice byly i s jinými objemy (např. od francouzské Amory), ale u receptu bych brala tuhle nejběžnější. Hrníčkové recepty jsou na stejný objem. Ještě dodám pro info co se vejde:Voda, smetana, mléko 200 mlOlej 200 mlTvaroh, jogurt 180 gRýže 150 gStrouhanka 110 gMouka, škrobová moučka 120 gMleté ořechy 90 gCukr 200 gStrouhaný sýr 50 g

Nějak se mi to divně uložilo. mezery si domyslete :)

hodnocení

4x
Vždyť je jedno, jak je sklenice velká. Pokud je opravdu vše uvedeno ve sklenicích.
Pokud je třeba v receptu ještě vajíčko, kypřící prášek do pečiva atd., tak není jedno, jestli jde o skleničku o objemu 150 ml, nebo půl litru.

hodnocení

2x

U všech těch hrníčkových receptů je podstata toho měření v tom, že se musí dodržet poměry. Jediný problém je vejce. Při větším hrnku/skleničce je dobré vejce přidat. ;) Když peču ve formě, tedy jen pro sebe, použiju malý hrněk a když peču na plech, použiju větší hrnek a přidám vejce.

Sklenice od hořčice jako měřidlo

liduli
hodnocení

Děkuji, já si to myslela - 200ml, všem přeji hezký večer a pěknou neděli, L.

@liduli jen doplním, že když dělám hrnkový lívanec jenom pro nás dva s manželem, obvykle ho peču v koláčové formě. Místo hrnků (nebo hořčičáků) používám skleničku 1 a 1/4 deci a dávám jen dvě vejce. Je to o poměru surovin, ne o konkrétním množství.

Někdy si s kamarádkou posíláme fotky, co jsme pekly.

Sklenice od hořčice jako měřidlo #2
Sklenice od hořčice jako měřidlo #3

liduli
hodnocení

Inzinyrko, děkuji, také to tak dělám, většinou peču pro nás dva z poloviční dávky, přeji hezkou neděli i ostatná dny, L.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]