Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dceru, která nyní končí 1.třídu a tohle léto pojede poprvé na tábor.
Na tábor se těší, jen má velké obavy z chození na záchod. Mají během tábora naplánované i turistické výlety v přírodě a ona se bojí, že bude potřebovat na velkou zrovna na cestě. Na velkou chodí různě - většinou jednou nebo i dvakrát za den v různých časech - někdy ráno, někdy dopoledne, někdy odpoledne.
Snažím se ji uklidnit, že je to normální potřeba člověka, jenže ona se prostě bojí, kam půjde. Co jí mám říct? Jak ji mohu pomoci?
Děkuji za radu.
Neco mi rika, ze ten problem nema Vase dcera, ale Vy.
Malym je jedno, kde a jak se vykadi. Takhle mali totiz budoucnost neresi. Tedy alespon do te doby, dokud je nenakazite svymi strachy.
Coz se tedy jiz pravdepodobne stalo. Naockovala jste ji strachem jak se vykadit mimo zachod a ted mate problem.
Good luck.
"Děti potřebují zažít nepohodlí, zimu, hlad, žízeň, únavu."
To je dobré marketingové heslo. Já být podnikatel, tak se toho chytnu a vymyslím nápravné tábory pro zhýčkané děti. Konaly by se dva týdny výhradně termínech listopad až únor v Beskydech, Krkonoších nebo Jeseníkách. Tam by se vůbec nelyžovalo, jen by se tam venku stanovalo. Samozřejmě s letními spacáky, aby děti zažily tu zimu. Zásadně bez karimatek, aby bylo zajištěno zažití toho nepohodlí. Na jídlo by dostávali jen 1 x za den 300 gramů ovesné kaše, neochucené, aby zažily také hlad. Na pití jen 300 ml vody, aby bylo zajištěno zažití žízně. Únavu bych zajišťovala tak, že vždycky bych 5 x za noc na 1 hodinu skočila všem do stranů s hlasitou trubkou. Přes den samozřejmě pochoďáky 25 km ve sněhu a dešti v bačkůrkách, to je extra nepohodlí navíc.
Jen nevím, co mám napsat do marketingových materiálů kromě toho hesla, aby se mi na ně někdo svoje děti přihlásil. Nějaké další nápady?
arizonko v klidu.
Nepohodlí je pro děti důležité, protože hraje zásadní roli v jejich vývoji a učení. Přestože jako rodiče nebo vychovatelé máme často tendenci děti před nepříjemnými situacemi chránit, určité množství nepohodlí je nezbytné pro rozvoj jejich psychické odolnosti, empatie i samostatnosti.
Zde je několik důvodů, proč je nepohodlí pro děti důležité:
1. Buduje odolnost (resilienci)
Když se děti učí vyrovnávat s frustrací, selháním nebo nepříjemnými emocemi, rozvíjejí schopnost zvládat stres a náročné situace i v dospělosti. Naučí se, že těžkosti jsou součástí života a že je možné je překonat.
2. Podporuje učení a růst
Skutečné učení se často odehrává mimo komfortní zónu. Nepohodlí (například při řešení těžkého úkolu nebo konfliktu s kamarádem) stimuluje mozek a vede k hlubšímu pochopení, novým dovednostem a větší flexibilitě.
3. Rozvíjí empatii a soucit
Děti, které zažijí určitou míru nepohodlí, jsou schopnější vnímat pocity druhých a chápat, že ne každý má v životě snadnou cestu. To podporuje sociální dovednosti a vztahy.
4. Učí děti zvládat zklamání a neúspěch
Život nepřináší vždy to, co chceme. Děti, které si prošly neúspěchem, si rozvíjejí důležité strategie zvládání a učí se, že chyba není konec světa, ale příležitost k růstu.
5. Posiluje samostatnost a sebedůvěru
Když dítě zvládne něco obtížného samo, získává vnitřní jistotu a důvěru ve své schopnosti. To je základ zdravého sebevědomí.
Praktické příklady zdravého nepohodlí:
nechat dítě dojít pěšky do školy místo svezení autem,
umožnit mu zažít zklamání z prohry ve hře bez okamžité útěchy,
nezasahovat hned při drobném konfliktu mezi dětmi,
dát mu prostor dokončit obtížný úkol bez pomoci.
Asi takhle, já jsem taky nevěděla, že "s prstem v nose" ujdu 25km a na kole ujedu 60km a zrovna po rovině to nebylo, dokud jsem to nezkusila. Říct mi někdo před 5ti lety, pojď dáme si 60km na kole, řeknu že je blázen. Říct mi to teď, řeknu fajn, kdy vyrazíme. Trocha nepohodlí zvýšila moji fyzickou a psychickou odolnost a náhled na celou situaci. Už se nehroutím jen z té představy, už vím, že to s přehledem zvládnu.
Upřímně řečeno já bych se toho taky bála, kdybych si sebe v první třídě představila, jak se mi chce na velkou někde v přírodě. Celá třída okolo. Říct to nějakému dozoru. Dozor hlásí, že se někomu chce kadit. Celá skupina dětí zastaví a směje se. A znuděně čeká, než se Anička vykaká. Není úplně snadné kadit v přírodě v podřepu pro dospělé, abyste si nepodělali nohy. A následné vytírání. Šestileté dítě je rádo, že to samo zvládne na záchodě, ale v přírodě jí asi bude muset pomoci utřít se ten dozor. Když tam bude jen jeden vedoucí, kdo bude hlídat ostatní děti? Co když se jiným dětem, když bude vytírat zadek vaší holce, něco někomu stane? Pokud se holka špatně utře, což je v přírodě hned, tak bude chodit zbytek výletu se špinavoučkým zadečkem, ten se jí zapaří a bude jí bolet... Jak říkám, úplně ten strach vaší dcerky chápu.
Abych nějak kloudně poradila, tak bych koupila nějaký kvalitní vlhčený ubrousky, co jsou jen namočený ve vodě, bez parfemací, v drogerii, co se s tím vytírají zadečky miminům, a jala se s dcerou učit kadit v přírodě. Abych věděla, kde a kam má jít. Aby věděla, jak si dřepnout, jak se utřít, co s těmi vlhčenými ubrousky. Pohodit na zem a nechat to tam? Mít u sebe sáček a házet tam? Co udělat po vytření? Bude mít u sebe dezinfekční gel na ruce? Třikrát se takhle někde zvládne vykadit, vytřít a uklidit po sobě a už mít strach nebude.
Jestli se utíráte po kadění pouze klasickým suchým toaleťákem, tak jste tedy pěkně nechutná, protože hovínko po konečníku jen rozmatláte. Žijeme v 21. století s tekoucí vodou, takže pro mě je prase každej, kdo si po velké potřebě nedokáže konečník umýt vodou a usušit. Toaletní papír se používá v 21. století jen na utření největších kusů hovínek, než se použije voda. Chodit s kousky stolice v konečníku a okolo celý den? Mňam, to je chuťovka!
Stačí pitomej perlan z lékárny za pár korun namočit do destilované vody a dát do krabičky. Když nechcete kupovat vlhčený ubrousky. A tím se v přírodě utřete, následně umístíte do sáčku a v nejbližším koši vyhodíte. Nechcete mi říct, že někde v lese položíte svoje hovínko jen tak na zem a následně budete otírat nasucho konečník toaleťákem, který jen tak pohodíte okolo vašeho výtvoru, co vám právě vylezl ze střev. Po psech uklízíme hovna do sáčku a vyhazujeme do koše, ale pro lidi to neplatí? I Vagabundi na Cestách mají lopatičku, s kterou si nejdříve vyhrabou jámku, do které lejno vyprdnou a následně zahrabou. Následně mají PET láhev se stříkátkem, aby si svůj konečník ošplouchnuli.
Ve zkratce vás považuji za hovádko boží, protože je pro vás v pohodě kadit v přírodě, hovínko tam nechat, pohodit okolo toaleťák, protože ten je "pohodě", protože se přeci "rozloží". A taky jste nechutná, neboť si neumíte po velké potřebě umýt konečník vodou.
ad arizonka: Jako nechutné mi přijde nosit papír od h*ven v sáčku v zavazadle. Třeba vedle svačiny, ne? Pokud jde o toaletní papír, nevím, co používáte vy, ale trojvrstvý saje velmi dobře, pro hygienu v přírodě je naprosto dostačující a rozloží se po prvním dešti. Ono vlastně v přírodě položit ho*no je teda ale strašná nehoráznost, přece i srnky a bažantíci po sobě sbírají, že? A co takový jelen, to už je nálož! Slyšela jste o ústní sprše, asi ne, jinak byste nenosila vodu potřebnou k hygieně v přírodě v petce. Za těch pár korun se dá jedna koupit jen k těmto účelům a nosit ji s sebou. Váš příspěvek a zejména označení hovádko boží mi přijde hodně přepjatý, ale účel byl splněn, pochlubila jste se, jak si dokážete vzorně umýt prcku. Mně to ovšem příjde mírně řečeno uchýlené.
Hezký den a hygieně v kabelce zdar!
vikin: A vám nepřijde nechutné jít po lese, a šlápnout do lidskýho lejna a následně na to lejno nalepit toaletní papír nebo papírový ubrousek, co ležel hned u toho? A po psech taky neuklízíte? Taky vám příjde v pohodě ve městě nebo na vesnici šlapat do psích hovínek, protože majitelům přijde nechutné je sebrat do sáčku a vyhodit do koše? Mně se ještě v přírodě nestalo, že bych šlápla do srnčního, jeleního nebo bažantího hovínka. Za to lidských hoven s pohozenými papírovými kapesníky jsou plné lesy.
Někomu přijde v pohodě konečník s rozmatlanými výkaly okolo. A takhle s ním chodí celý den. A pak říká, že je úchylný si zadek po defekaci umýt. Radši budu úchylná pro toho, kdo jako řádnou hygienu považuje omatlání konečníku na sucho toaleťákem, než chodit s kousky stolice v zadku celý den.
Lidi jsou zkrátka tak bezohledný, že v domácích potřebých za pár korun nemohou koupit lopatečku, a před položením hovínka v přírodě si vyhrabat jamku. Do té se vykakat, hodit tam i ten toaleťák, a pak jamku zase zahrabat. Pak netaháte vedle svačiny špinavý toaleťák, ani svoje lejno v sáčku. Ale to je lidem za těžko, radši tam nechají svůj výtvor na odiv, jako takovou velmi voňavou nášlapnou minu pro další turisty.
Mimo jsou všechny ty prasátka, která svůj výtvor kdekoliv venku nechají na odiv, aby do jejich lejna někdo šlápl. V 21. století se vracet do dob pravěkých tlup, kterým bylo jedno, kde a jak se v lese vykadí. Pak taky umírali třeba ve 30 letech na břišní tyfus, protože jejich mozeček nepobíral, že by si neměli defekovat okolo vodního zdroje nebo plodin, co jí. Pokrok šel asi takto: díra, kadibudka, latrína... a nakonec splachovací záchod. Gralutuji všem, pro které je úplně normální se vykálet v lese, nechat po sobě hovno na zemi okolo něj toaleťák. Jste pěkný hovádka a v podstatě nechutný opice z dob pravěku.
mettaxa: Jděte příkladem, v lese už svůj bobek s toaleťákem dáváte na odiv... Tak si nahatá bežte nakoupit, do kina, do divadla nebo vyzvednout dítě ze školky. Nikdo vám nebrání. Ale lidi, co tohle prohlašují, ti se stydí nejvíce, a to si i u přehrady převléct bez ručníku mokré plavky za suché.
Ale brání, hned by ho sebrali jako úchyla, dali flastr za veřejné pohoršení a zavřeli do blázince... A nevnucuj mu že má hodit nahej, o tom se nezmiňuje, pouze že by to nechal na každým ať si chodí jak chce.
asd1: Když chce žít v moderní společnosti, tak za své chování prostě ponese následky. Ti lidé, co tak nejvíce křičí, že lidé by měli chodit nazí, pokud chtějí, by první volali policii, že je obtežuje nějakej nahej bezďák na nádraží. Ostatně se můžete odstěhovat do hor na Aljašku nebo na sibiřskou tundru, kde žádná civilizace není a tam si klidně choďte nahatý, tam vás nikdo do blázince nezavře.
Děti by měly zažít přiměřené nepohodlí, ale to neznamená, že na výletě musí být v doslova nepohodlí. Včetně toho chodit pak hodiny a hodiny se zapařeným zadkem, pokožka tak malých dětí je mnohem citlivější
Jak potom chcete, aby vám ty děti chtěly jezdit do přírody, na celodenní výlety?
Vy vychováváte děti vlastně k tomu, že MUSÍ zažít v přírodě nepohodlí. Proč by musely?
Učte je spíš k tomu, aby se naučily si vytvořit nějaké pohodlí, včetně toho vyžadovat-poprosit aby byly k dispozici vlhčené ubrousky, třeba od vedoucí, od toho ty vedoucí jsou. Já chci, aby se mé děti do přírody těšily, aby měly hlad po čerstvém vzduchu, chození po kopcích a horách.
Nebo ať si každé dítě nese s sebou malou lahev 400ml kteou vedoucí pomůže zadek umýt, nebo vlhčené ubrousky.
A víte co, jděte si běhat sami se zapařenýma prdelema, ale vy jako dospělci máte výhodu v odolnější pokožce. A ještě jedna věc pro sobce- různí jedinci a je jedno v jakém věku, mají různé PH stolice. A ani strava to nemusí úplně zachránit. Kdo má třeba byť o nepatrně kyselejší, podráždění pokožky je o dost větší. Ale to sobce nezajímá.
Od klávesnice je každej GEROJ
Další bludy že vlhčené ubrousky jsou nerozložitelné. To nevíte, že je hromada vlhčených, rozložitelných?
Linteo Baby BIO – 100 % viskóza, 98 % vody a aloe vera, biologicky rozložitelné, bez parfému a alkoholu
Cleanic Baby ECO Pure Water
zdá se mi to, nebo neodpovídáte na dotaz?
a kdo a proč jsou sobci?
"Většina vlhčených ubrousků není rozložitelná a je vyrobena z plastových vláken, která se v přírodě nerozkládají."
"Splachování jakýchkoli vlhčených ubrousků jde podle něj proti smyslu vodního zákona i zákona o vodovodech a kanalizacích.
Jestli má problém, a vlastně i Vy, budete se strachovat, tak si pohovořte společně s nějakou kamarádkou. Na tábot je potřeba se těšit.
Možná, že dcera není psychicky vyspělá, odolná, připravená. Byl by problém tábor o rok odložit?
1) Je možné, že tento nešťastný první tábor v ní zanechá velice nehezké, celoživotní vzpomínky a už ji nikdy nikam nedostanete.
2) Anebo druhá varianta, zcela propadne kouzlu jiného prostředí, zájmů, kamarádů a nějaké používání WC vezme jako normální a za nějaký často nebude vůbec řešit.
Která varianta nastane, kdo ví?
-------------
Moje děti jezdili také na tábory, ale určitě později. Jeden byl dvakrát a poté už ani nechtěl. Nenutila bych.
-------------
Jednou jsem byla jako děcko na táboře a ve stanu se mnou byla Boženka z Kladna a ta večer pobrekávala, že se jí stýská po rodičích. A já to nechápala, co to je, ach jo.
A jak to delate nyni, pokud jdete s detmi na cely den do prirody. Kdyz byly moje deti male, tak jsem je tahal po lesich a po horach furt. Kdyz potrebovali na zachod, dal jsem jim z baglu toaletak a sly si to vyresit za strom sami, bez me asistence. A stejne tak to muze probehnout u vas, dite vybavite toaletakem, at jej ma stale v batuzku a pokud bude potreba, rekne ucitelce, ze si musi odskocit. Asi by bylo dobre, kdyby to napoprve zvladla sama bez pomoci na spolecnem vylete s Vami.
Pí Kláro a Anzionko + další podívějte se na český film S tebou mně baví svět. Tam najdete radu jak na to v přírodě, dokonce i zimní!
Žel, je velmi smutné že dítě na konci 1. třídy potřebuje pomoc s toaletou!
Špatně chápete. Holka nemá problém s toaletou. Ona se prostě stydí. Bojí se, že ji to chytne někde na procházce a pak se celá skupina bude muset zastavit a čekat na ni.
kláro, to neřešte, někteří jedinci mají nižší EQ a tak to vnímají ze svého pohledu jinak a některé věci prostě nejsou schopni pochopit
Na vykonání potřeby není nic směšného. Musí každý, jak říkávala babička: Musí tam i pan prezident. Nikomu se to nepotí čelem!
Když je potřeba, jdu i v přírodě. Parta turistů jde se mnou, řeknu jim." Počkejte na mě tamhle za zatáčkou, dojdu si odskočit." Poodejdou, zastaví se a já je pak snadno doženu. Takhle to děláme všichni. Když musíš, tak musíš!
Problém je asi v tom, že jsme už zkušení dospělci. Malé dítě se ostýchá, i když není důvod. Možná, že se jí to nepovede, občas se třeba i "zašvihne", ale tím dřív se naučí své potřeby brát tak, jak přijdou. A vyhovět jim.
Lepší říct učitelce, že si musí odskočit, než aby se jí děti pak smály, že se potentila. Ale časem to dá. Jaga.
Je to typ člověka který potřebuje plán. Pokud nemá plán nebo s ním není seznámena, tak at nikam nechodí. Sdělte učiteli, že ji musí seznámit s přesným plánem. Ale tohle byste měla vědět, tady organizujete vy, ne ona. Vy jste rodič. Uklidnováním problém nevyřešíte. Jen zaděláváte na vážný problém na její straně. Jestli vy jste se vším v pohodě neznamená to, že to tak má ona. Můžete mít lepší psychickou odolnost než ona.
Nějak šetrně vysvětlit malé, že tak na tom budou všechny děti s kterými půjde na výlet a dále, že si je tělo automaticky vědomo, že zrovna není čas na potřebu jen vyjímečně jak všichni víme. A že kdyby k tomu došlo poprosí paní vychovatelku a ona s ní zajde za stromeček a pak ostatní doženou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.