Nejste přihlášen/a.
Hani, vy jste vyfotila mé brambory? Také dělám ze syrových brambor. Nepřikrývám, nechávám na 180°C cca 45 minut. Měla jsem ve čtvrtek v plánu je upéci, ale měla jsem strašnou chut na kyselé zelí. Tak jsem na dno pekáčku nalila trochu škvarečků z uzeného špeku, na to vymačkané kyselé zelí, na to kolečka cibule a na to brambory s kousky klobásky. Nezalévala jsem to vajíčkem v mléce. Ale fajne to bylo. Fajne a pěkne!
I když klasika jsou brambory vařené, dělám to ze srových. Děti i manžel je milovali. Napíšu svůj recept pěkně po lopatě:
Brambory okrájím, operu, nakrájím na co nejtenčí plátky. Pekáček /já skleněnou varnou mísu/ vymažu máslem, Na to vrstvu nakrájených brambor, nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr, nahrubo nastrouhaný měkký salám /gothaj, kabanos, nebo třeba i špekáčky.../ Posolit. Pak druhou vrstvu, stejně.
Navrch zakončím opět brambory, osolit, opepřit, na to několik kostiček másla. Dát do trouby péct, bez zakrytí. Po chvíli, kdy začne růžovět, rozšlehám vajíčko s mlékem a zaliju to. Zakryju a peču.
Kdy je to hotové? Povrch je pěkně zapečený, kousek vytáhnu vidličkou a ochutnám, zda jsou brambory měkké.
Dovnitř žádná cibule, žádná okurka, nic takového.
Podávat to nejlépe s nějakým zeleninovým salátem. Lajdáci aspoň s okurkou. Jaga. Je to dobrota.
Syrové i vařené varianty zapékání existují, u syrových běží déle trouba. Existují aji zapečené gratinované, to jsou ty zemáky, které se "smaží" v sýro škrobovém máslovém krému (puding neuvěřitelně pěkně rozpouší sýr), a pak se dajou do brutvanu a zalijou, třeba zbytkem z teho krému.
alobal je tam aby nebyla na vrchu "kůrka" a tolé to nevysychalo, když budete hlídat popřípadě doplňovat, není třeba alobal
Já to dělám odhadem, uděláte puding z kukuřičného škrobu a mléka (popřípadě smetany), přidáte máslo (je-li tízkotučné mléko tak více); nastrouhaný/pokrájený sýr, míchá se to metličkou do rozpuštění sýru, (třeba eidam, ementál, co je v lednici; pozor některé sýry bývají slané, tak to se solí nepřehánět), okoření se to. Do krému dáte nakrájené syrové brambory cca na 5mm tlusné, zemáky smažíte nebo vaříte (jak to nazvat, podle toho kolik toho je a v čím to je) do poloměka. Pak je to o vylití na brutvan, možnosti doplnění nějakou jinou zeleninou (pozor tak aby se udělala v troubě). Dá se to do trouby a vyndá se to z trouby až... já ochutnám nějaký na kraji jestli už je měkký. Je to syté a nezdravé v porovnání například s mléko-vaječným zapékáním.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.