Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Brambory k jídlu?

Od: delina® odpovědí: 13 změna:

Zakoupila jsem brambory viz obrázek a jsem na rozpacích, zda jsou vhodné ke konzumaci nebo jsou závadné a mám je vyhodit - skvrny na slupce /nějaká choroba?/ Děkuji za váš názor.


Brambory k jídlu?

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

8x
avatar juraja
Nic zvláštního na nich nevidím.
Oloupat, uvařit, jíst.
doplněno 23.05.25 20:01: Jo pokud máte obavy, hledejte název
"Stříbrný strup bramborový"

 

prostromek
hodnocení

3x

To jsou jenom stroupky na slupce.

Pokud oloupete škrabkou, bude pod tím čistá, žlutá brambora.

 

km
hodnocení

2x
normalni zdrava umyta brambora

 

hodnocení

1x
avatar anzionka

Většina takových brambor ze supermarketu má takové skvrny. Spíš bych se bála, čím je stříkali, když jsou ze supermarketu. Když se nebojíte chemického postřiku na bramborách ze supermarketu, tak tyto můžete oloupat a sníst.

prostromek

Musím přiznat, že moje paní v zelenině onemocněla, tak jsem tyto žluté, prané, tenkoslupké brambory v Alb. koupila. Když jsem je uvařila ve šlupce, tak hrůza - černé, měkké, tak pro slepice. Dají se vařit akorát již oloupané ve vodě.

---------

Není nad naši českou bramboru, třeba s trochou hlíny.

kdosi

Jojo, taky ty pravé socialistické brambory pamatuju - nemusely se tam řešit žádné slupky, stačilo vykrájet hnilobu a často i půlka brambory zůstala!

prostromek

kdosi - tak záleží od koho ty brambory tenkrát byly.

Již mnoho let máme brambory (a nejen) od českých farmářů, vydrží v mém sklepě do ledna a jednu zimu jsem nevyhodila jedinou bramboru. Většinou maximálně tak dvě. Pytel označen odrůda a od koho jsou.

Paní v zelenině má prostě nasmlouvané co se dá tady z našich podmínek. Česnek, cibule, jablka atd..

Prostě kvalita. Každý máme jiné zkušenosti.

kdosi

Tenkrát prostě byly z krámu a co tam stát navezl, to tam měli, co nenavezl nebylo. Plánované hospodářství v celé své kráse ... Na papíře to asi fungovalo dobře, jen do toho nesměli neplánovaně zasáhnout škůdci a jiné protisocialistické živly (jako americký brouk mandelinka, horko, sucho, máz, déšť, jaro, léto, podzim, zima a tak podobně) a Straně to plánování pokazit.

U nás měli v zelenině ve zdi takové malé dřevěné zvedací okénko a co ti zelinář nasypal, to jsi měl, žádné hrabání a přebírání, ani omylem. Já se tam něco nachodil s kyblíkem za svých mladých let.

prostromek

A přitom bych řekla, že jsme byli bramborová velmoc. A zvláště ve šlechtění nejen brambor.

Minulý rok se sem dovážely brambory z Maroka.

 

hodnocení

0x
avatar babajaga

Nic jim není, okrájet a uvařit a sníst.

Fakt je ten, že sama kupuju brambory od vesnického pěstitele a vypadají daleko lákavěji. O obchoďácích je nekupuji. Přesto, kdybych neměla jiné, lepší, nevadilo by mi použít ty, které jsou na Vašem snímku. Nebude Vám nic. Nejhorší smrt je z vyděšení. Jaga.

VIZ: Na výročním trampském ohni se mi podařilo najít první letošní houby. Žampiony a taky holubinky nazelenalé - nádherné zdravé plodnice. U ohně se trampové rozdělily na dva tábory:

1/ tohle jíst nebudu, z toho kouká vypumpování žaludku

2/ vypadají dobře, zkusím to

Jeden tramp, zemitý Moravák pravil: "Baby, doneste cibulu a olúpajte ju." Pak ji v kotlíku na ohni restoval, já očistila a připravila všechny ty "prašivky", přidal kostičky uzeného bůčku, klobásy na kolečka. Pak koření, objevila se i maďarská pasta Harrisa, která tomu dodala šmrnc. Zahuštění. Česnek nebyl, ani č. medvědí se kolem nevyskytoval. Tak mě napadlo vypomoci si nadrobno nasekanými listy česnáčku lékařského, toho tam rostlo dost. A má taky česnekovou příchuť. Výsledkem byla mana nebeská. Velká část lidí ochutnala, kdo ne, dodnes lituje.

Proto nemá cenu se něčemu bránit, všechno je /většinou/ jedlé.

@babajaga - všechno je /většinou/ jedlé

Ovšem něco jen jednou... *smich2*

prostromek

No, tak té holubinky bych se také bála, ale pokud bych viděla její třeň, tak bych se možná nechala přesvědčit.

Česnáček dobrá volba.

 

antikolaje
hodnocení

0x

Nejsou sbírané ručně s láskou stylem vyorat pluhem, vyndat z hliny a lehce proschnout...; ale strojem, který je na brambory hrubý, a tak je často počkrábe a tyto skvrny jsou důsledek. Měli byste si vysoušet ruční sbírání, aby jste pak tolik nekritizovali nedostatky plynoucí z pohodlnosti strojů.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]