Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, co nejdříve - sousedka chodila na placený kurz plavání matek s kojenci (i pod vodou) a prý super. Zdravím!
Jako pečlivá babička jsem učila vnoučata plavat, když jim byly 3,5 a 5 let. V plaveckém bazénu, na hloubce. V rohu bazénu jsem si vytyčila v duchu trojúhelník s odvěsnami kolem 2 m a ten jsem učila vnoučata přeplavat. Po obvodu bazénu byla možnost se rukama chytit, jen šlo o to, překonat tu odvěsnu. Zpočátku jsem dělala záchranu. Nejprve děti nechtěly, bály se, ale když se nám to párkrát povedlo, měly z toho radost a začali jsme pilovat styl. Dneska oba plavou výborně.
Prostě se nebát, nenutit je násilím, ale pomalu a opatrně přidávat obtížnost. Nejlépe na hloubce, to nejsem krkavčí babka, ale tam , kde děti dosáhnou, se nikdy plavat nenaučí. Protože vědí, že budou mít dno jisté. Jaga.
Houby odvěsnu, překonat tu přeponu. Musím si zopakovat Pythagorovu větu. Jaga.
Bratranec, dnes ve věku přes 80 let, měl rodiče, kteří plavat neuměli. Tak se také nenaučil. Když nastoupil na vojnu a tam zjistili, že někteří kluci plavat neumí, naházeli je do bazénu a když se přihrabali k okraji, odstrkovali je bidlem zpět na hloubku. Bratranec, i když se časem na té vojně jakž takž plavat naučil, dodnes má ty zážitky před očima a koupání v přírodě ani v bazénu nevyhledává. Spíš má trauma.
Já si myslím, že není třeba spěchat s výukou plavání. Myslím si, že je dobré dítě s vodou seznamovat. Hra, stříkání, nadnášení rodičem, zjištění, že voda na obličeji není nic tak hrozného. Foukat brčkem, rty, nosem. Dítě věří vám, že ji nenecháte utopit, naučí se věřt vodě, že ji nezbije. Když bude po delší době ve větší hloubce, uvědomí si, že voda nadnáší. Je zajímavé, že většinu dětí naučí plavat cizí lité, ne rodič. Mi dělá strašně zle pohled na mimina nebo batolata s hlavičkou ve vodě. Raději budu prcka hlídat, než se dívt, jak panikaří. Mám pocit, že malé nehlídané dítě, když spadne do hloubky a panikaří, nepomůže mu, že umí plavat. Já hlasuji pro plavání až tak v 7 letech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.