Nejste přihlášen/a.
Mám pár kvalitních kousků bot a obleků / kabátů. Většinou šitých na míru, v mezidobí jsem přibral a už je není kam povolovat. Jsou málo nošené, je škoda je vyhodit. Ptal jsem se v secondhandu, ale vysvětlili mi, že vozí zboží ze zahraničí a nevykupují, ani neberou do komise.
Je nějaký specializovaný obchod na internetu, kde se dá oblečení prodávat? Znám jen Aukro.
Děkuji.
Sekáče jsou jednosměrná cesta, ty nic nevykupují, ty jen prodávají - vozí to, co lidi na Západě vyhází do hadrových kontejnerů, tak jako od nás to vozíme někam na východ. Bazary už skoro neexistujou, kdyžtak je to zlato, elektronika, mobily plus nějaký ten odpad ze Západu.
Nemáte ve městě charitní obchod, tam by se to dalo uplatnit, ale asi zadarmo (furt lepší než hadrový kontejner).
Kromě Aukra jsou ještě další inzertní portály (Auktiva, Odklep a pár dalších, pokud teda ještě fungujou), ale nevím jak se tam dají prodat hadry.
Neumí to krejčí nějak nastavit? Vím, že se to dělávalo (když jsme byly malé děti, maminka na nás šila), no ale ono něco jiného je to na kalhotech nebo bundě na lítání venku (tam se pruh jiné látky ztratí) a něco jiného je to na obleku.
Zní to drsně, ale použité oblečení je snad to nejméně prodejné zboží, jaké na světě existuje. Přičemž slovem "prodejný" nemyslím zisk pro původního majitele, ale to, aby to někdo byl ochoten vzít a využít alespoň zadarmo. Použitý textil zkrátká dává planetě zabrat.
Také jsem nedávno "vyrostl" ze spousty kvalitního a použitelného oblečení a měl jsem smůlu. Naše sekáče vozí většinou z Německa, kde samozřejmě oděvy nevykupují, je to výběr z toho nejlepšího oblečení darovaného tamní charitě. Zbytek je odpad.
Protože jak německá, tak naše charita pro potřebné využije jen zcela nepatrný zlomek darovaného šatstva. Je to logické, podívejte se na nádraží, kolik tam uvidíte bezdomovců v roztrhaném oblečení? A přitom mnozí z nich ho používají jako jednorázové. Zašpiní si kalhoty nebo bundu a jdou si vyfasovat nové. Nebo si ho najdou v kontejneru, dneska to opravdu není problém. (Mimochodem, chcete-li být bezdomovcem, nesmíte mít velkost 5XL, ta se hledá fakt blbě.)
Takže charita něco málo využije pro svou potřebu, z toho zbytku vybere pár nejlepších kousků, které se dají prodat (od nás se zásobují sekáče hlavně ve východní Evropě) a přes 90 % se bohužel musí zlikvidovat. V lepším případě ve spalovně (je z toho alespoň teplo), v horším případě se to vyveze do Afriky jako odpad (v EU to na sládky nesmí). Zadejte si do Googlu třeba "skládka Nairobi" (nebo "skládka Dandora") a uvidíte, kde končí většina našeho oblečení odevzdaného "pro charitu". Jediné, co na těch snímcích není pochmurně apokalyptické, jsou hejna čápů marabu živících se tamními krysami, kterými se to na oné skládce hemží. A kdo nemá slabost pro obří nohaté ptáky s olysalou hlavou, nepotěší se vůbec ničím. A už vůbec ne pohledem do svého přeplněného šatníku...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.