Nejste přihlášen/a.
Můj devítiletý syn (3. třída) má slabší imunitu. Ovoce a zeleninu moc nejí, spíš málo. Chuť na to zkrátka nemá. Jakmile se ochladí, hned něco chytí. Už od listopadu si domů pravidelně nosil rýmu a tak jsme skoro každé dva týdny řešili doktora, kapky, čaje, klidový režim... Do školy jezdí autobusem, protože manžel potřebuje auto do práce takže toho ráno venku dost nachytá. Ale teď, když se počasí konečně lepší, bych ráda začala s lehčím otužováním.
Máte někdo tipy, jak s tím u školáka začít? Co konkrétně děláte vy, aby děti nebyly tak zimomřivé? A taky by mě zajímalo, co v zimě nosí vaše děti do školy.
V zimě jsem prostě nechtěla každé dva týdny běhat po doktorech. Jak začalo mrznout, začala jsem mu pod rifle dávat punčocháče. Nosil je s nechutí, ale aspoň byl chvíli zdravý. Teď ovšem říká, že další zimu už je nechce nosit. Prý ho to zdržuje při převlékání na TV. Musí nejdřív sundat punčocháče a teprve pak si vzít ponožky, což prý trvá déle než ostatním.
Doma nepřetápět, nenabalovat ho pořád jak pumpu, venkovní sport, výlety atd. V létě koupání v rybníku. Doma sprcha studenou aspoň nohy a až pak teplou.
Pozor, otužování neznamená nechat prochladnout.
Punčocháče jsou nesmysl 1. bude opravdu za teplouše a mimino (děti jsou svině, budou se mu smát a udělá to z něho oběť šikany), 2. kromě velkých mrazů pod -10 stačí normální kalhoty.
V 9 letech nutit kluka, aby nosil punčocháče? To budete zachvilku řešit i šikanu, že je teplej, když nosí punčocháče.
Otužilost je právě v tom, že ho nebudete nabalovat hadrama a doma nebudete přetápět místnosti.
A jestli bude nemocný nebo ne nemá moc souvislost z teplotou, ale s tím, že od někoho chytne infekci, jak se ve třídě nevětrá a pořád někdo chrchle.
Ve třídě se o přestávkách větrá. A mimochodem, oblečení nemá nic společného s tím, jestli je někdo ‚teplej‘. To bychom měli dětem vysvětlit.
Dítě není dospělý člověk. To nikdy nevysvětlíte. To by nesmělo žít v kolektivu ostatních dětí několika sociálních vrstev. Dětský kolektiv je úplně jiná mentalita.
Stačí, aby v kolektivu ve třídě byl jeden či dva a Vaše teorie se mine účinkem.
To je smečka.
Něco vysvětlovat pochopí až dospělý člověk, který si stojí za svými názory a jednáním.
Klidně se optejte psychologů.
Problém je právě ona absence ovoce a zeleniny. To jsou totiž přirozeně protizánětlivé potraviny. Pokud dítě konzumuje pečivo, uzeniny, sladkosti, slazené nápoje a další neodolatelné zpracované nesmysly, nelze se divit, že v jeho těle nemá s případným zánětem "co" bojovat a chytne kazdou rýmu, která poletí kolem.
V první řadě tedy zapracujte na skladbě jídelníčku. Pokud nedojde ke změně, jiné otužovací metody budou zbytečné. Kdyby dítě plavalo ve studené vodě, přičemž by v organismu nemělo dostatek potřebných látek (což nemá), stejně by pokaždé nastydlo a to velice rychle (což se děje).
Záblesky mého mládí: Když jsem byl já děcko, nikdo se mě neptal, zda si dám dneska Brumíka ke snídani, Mekáček k obědu a dovezenou pizzu k večeři. Snědl jsem, co se mi dalo a dodatečně děkuji, že mě krmili pro dítě vhodně a normálně.
Nejvetsi chybu delate tim, ze ho moc oblekate! Do skoly jezdi autobusem - ten je vytapeny. Pak prebehne do skoly, kde je teplo. Chudak kluk se cely den poti! Nejspis jste to vy, kdo je zimomrivy?! Nezapominejte, ze dite se pohybuje vic, nez dospeli. At si urci sam, jak teple chce byt oblecen.
Otuzovanim muzete zacit pri sprchovani. Muzete nechat kluka hrat treba na eskymaka a at si sam urci, jak dlouho a jak studenou vodu vydrzi. Staci, kdyz zacne par vterinami.
Neco jineho je, kdyz je tuha zima a dite je nekolik hodin venku na snehu. Ale kdy tady byla naposledy tuha zima?
Puncochace (to je pro kluka spis ostuda) nebo spodky bych mu dala jen na lyzarsky vycvik.
Také je důležité, aby dítě trávilo čas co nejvíce venku na čerstvém vzduchu za každého počasí, ale hlavně v přírodě. Tak to bylo u našich dětí i vnoučat, jsou to skauti, jsou otužilí a samostatní.
S ovocem a zeleninou je to na pováženou a hodně podivné. Jeden z mých vnuků, 16 let, 185 výška, osvalený, fousatý, ještě nikdy nedal do pusy ovoce. Ve školce ho donutili dílek mandarinky a jindy dílek jablíčka. Šlo to ven. Já i jeho mamka pracujeme celý život s dětmi a přesto jsme se zmohly pouze na nastrouhání broskve nebo jablíčka do kaše. A jinak nic. Dokonce v palačince ho natáhlo, protože tam byla celá borůvka. Je mi líto, že neokusil nikdy takovou dobrotu, jako je meloun, meruňka, hrozny. A vidíš, je velice zdravý
Tohle mám se svým druhorozeným. Ten sní z ovoce pomeranč a mandarinku, po donucení. Ze zeleniny okurku a mrkev, ovšem pouze nastrouhané v podobě salátu, tedy s cukrem. Cokoliv jiného nedá do pusy a dáví i z mojí vypěstované bio kanadské borůvky. Zabila bych ho. Když si jednou jedinkrát vzal jablko a snědl ho, natočila jsem si ho na video, na památku.
Naproti tomu můj prvorozený, ten je po mně nejen podobou. Ten se mnou jí rukolu, mango, jáhly, cizrnu, ovesnou kaši.
A co jégrovky (spodky nebo jak se tomu česky říká), ty by zdržovaly méně. Posměch spolužáků by asi zůstal. Nebo teplejší kalhoty, ale to spíš to jégrovo spodní prádlo.
Pokud se nechce oblékat, asi neni problém v tom, že by mu byla zima, takže možná otužilý je dost.
Já jsem nikdy nechápal, jak někdo může v zimě chodit skoro neoblečený. Nikdy jsem na tyhle machrovinky nebyl. Ale když jsme jeden (mohla to být tak třetí třída) rok museli nosit čepice snad až do června, protože si nějaká soudružka učitelka usmyslela, že zánět středního ucha (byly ve tříde asi 3 případy) je od nenošení čepic, to už na mě bylo fakt moc.
Pohyb v přírodě, dodat vitamín D a moc na ten pohyb venku neoblékat. Punčocháče ani podvlíkačky dětem v zimě nedávám, vlastně ani na lyžování. Není to potřeba. Do školy už vůbec ne, vždyť tam mají přetopeno na 24°C. To by mi chlapci vedrem pochcípali. Doma topíme na 19°C a jakmile stoupne teplota na 19,5°C, už nadávám, že je vedro.
Minulou neděli jsem šla na výlet 20km, hlásili nějaké 3 stupně, takže obyč legíny, zateplené jsem zavrhla. Podkolenky, košilku, slabé triko s dlouhým rukávem, triko s krátkým rukávem, slabá mikina, slabá bunda, nákrčník, čepici, rukavice, vše slabé a sportovní. A svlékat a rozepínat podle zátěže, aby se člověk nepotil. Když se stoupalo do kopce, letěla čepice dolů a bunda rozepnout, když si člověk sednul, rád si v 3°C čepici obléknul.
Ono vlastně tzv. nachlazení ani neexistuje, tedy není způsobené zimou, takže nevystavování se chladu vás neochrání. Nejčastěji se jedná o vir, kterému se v našich zeměpisných šířkách holt daří od podzimu no jara. V subtropickém pásmu na rýmičky a kašlíčky lidí netrpí.
Neposílat dítě do školy. Vzdělávejte ho doma. Pak nebude tolik nemocné. Problém není jeho slabá iminuta, ale protože tam vždycky někdo na něj něco prskne. Vždyť jste s ním v podstatě přerušovaně stejně doma. Socializovat se bude venku na kroužcích nebo na hřišti. Ušetříte si starosti.
Nemocnost opadne až okolo 15 let, jakmile se dostatečně vyvine imunitní systém.
a syn je zimomřivý? říká že je mu zima? pokud ne a jestli sedí ve škole v riflích a pod nima má punčocháče, tak je to chudák, to mu nedělejte. slabá imunita OK, může být, ale tím, že ho víc oblečete se to nezlepší. zapracovat na jídelníčku, určitě se najde nějaká zelenina (a ovoce), která mu bude chutnat, děti mají rády třeba mrkev, případně mrkvový salát. chodit na výlety. v zimním období můžete dávat vitamín C v tabletách, tím se nic nezkazí.
Vitaminy: pokud odmita ovoce, zkuste mu ho umixovat a davat do jogurtu, nebo mu kupujte klidne i detske kapsicky nebo ovocne stavy. Take existuje spousta vitaminu z lekarny, specielne pro deti. Denne by mel zobat vitamin C!
Jeste otazka: zkousela jste nekdy vy sama sedet v kancelari s puncochacema pod kalhotama? Ja bych se nemohla na praci ani soustredit!
@anezka - Nepracuju, starám se o domácnost a děti.
A při práci v interiéru (úklid, praní, vaření, žehlení a pod.) taky nosíte pod kalhoty silnější punčocháče?
Jeste jeden tip na ovoce: kdyz neji dite jablko, uvarte mu z nej jablecny kompot! To same s hruskami. Nebo muzete delat bananove palacinky. Receptu je spousta!
Muj syn treba nejedl jablka, ale jablecny strudl snedl skoro cely!
Treba mrkev deti nechteji v kouskach nebo celou, ale nastrouhanou klidne snedi.
Takze to chce i trochu vynalezavosti.
spánek max 18°C
Topit na max. 20°C (Koupelna 24), To jsou údaje z norem ČSN
Trénovat a zvládnout se osprchovat na závěr koupele "studenou vodou z kohoutku", studená" voda většinou neklesá pod 12°C Což by měl každý vydržet když né napoprvé tak na potřetí určitě, je to jenom o hlavě...
Kdo nevydrží 12° tedy jakoby ledovou z kohoutku no tak je pěknej chcí... Příjemný to není ale kdo nezvládne tohle je tak běžným životě nezvládne moc
Podle sebe, soudím tebe. Celý život mi chlad a zima nevadily, byla jsem stále v pohybu. Chvíli jsem neposeděla. Měla jsem problém stíhat všchno, co jsem chtěla. I v posteli jsem měla problém se zklidnit. Ne roky, které mě změnily, ale i způsob života. Žádné běhání, žádný spěch, žádné lítání s děckama. Pěkně pomalu, nejlépe v sedě u telky nebo Vincenta-tak se jmenuje můj pc. Bez pohybu a je ze mě zimomřivá babka. Když ale mám práci, zima a mi vůbec není. Není tohle důvodem pocitu chladu u vašeho chlapce? Prostě se nehýbá!
Je zajímavé, že v školce jsem měla děti, nejvíc nemocné ty, které byly dobře oblečené. Punčocháče, teplé tepláčky, nátělník, flanelka. Občas zpocení. A děvčátka, košilka, tričko, punčocháčky a zástěrka, byly zdravé. Má váš kluk dost pohybových činností nebo jen trpí chladem a vymýšlí co mu chutná? Nechci být válečný štváč, ale vychováváte budoucího muže, chlapa. Ne princeznu na hrášku.
Pokud nejí zeleninu a ovoce, tak by se dalo buď nějak zpracovat aby mu to chutnalo, saláty, mošty a nebo v zimě přidávat doplňky stravy. Otužování fakt není o tom, že ho sprchujete studenou vodou nebo že někde v zimě mrzne nedostatečně oblečený. K otužování je potřeba aby trávil venku co nejvíce času, aktivně se pohyboval a to za jakýhokoliv počasí a samozřejmě vhodně oblečený dle počasí a zimomřivosti. Pokud je zvyklý nosit punčocháče tak ať je klidně nosí, na prvním stupni to nikdo neřeší popřípadě na tělocvik si může brát díčí legíny v klučičích barvách, nebo jsou i punčocháče bez šlapek aby se nezdržoval převlíkáním ponožek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.