Nejste přihlášen/a.
Zdravím, objevil jsem v lednici v nafouklém obalu cca měsíc prošlý balkánský sýr. Spousta sýrů je takto "po termínu" chutná, zralá a "lahodně zamřelá".. Samozřejmě, že ho očichám a ochutnám, ale máte zkušenost, jak se to s balkánem? Jestli bude spíš lepší, nebo naopak na vyhození?
NIčemu to nevadí. Je to živý sýr naložený ve slaném nálevu, z kterého přirozeně odcházejí plyny. Z hermeticky uzavřeného obalu nemají kam, tak ho prostě nafouknou. Nic špatného se neděje. Jím je takové často. Kdyby byl shnilý, tak to přece člověk s normální chutí pozná.
Vyhodit, pokud je nafouklý. Už tam probíhají nevábné procesy.
Včera jsem snědla prošlý jogurt, zapomenutý vzadu v lednici. Ale nafouklý nebyl. Očichala, ochutnala, nic mu nebylo. Snědla jsem a nic mi taky nebylo.
Vadilo by mi právě to nafouknutí. Podle toho je vidět, že se děje něco nekalého. Nejíst! Jaga.
Kolikrát je OK i měsíc prošlý jogurt. Jindy je zkažený dlouho před exspirací. Už dlouho nám ale žádný nepřišel naproti (že by se nafouknul, až by prasknul).
Rekord byl 20 let prošlý pudink (někdy cca v roce 10 z roků 89 a 90 asi 3 kusy), to bylo od souseda, který takto po úklidu spíže občas zásobuje své okolí podobnými archeologickými nálezy (většinou je to na vyhození). K našemu překvapení mu nic nebylo a chutnal tak, jak si pamatujeme pudinky když jsme byli malí, teda ne ty blevajzy co dělaji dneska. Taky jsem to ochutnával s velkou nedůvěrou, kterou vystřídalo právě to překvapení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.