Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prošlý balkánský sýr

Od: tomkk® odpovědí: 8 změna:

Zdravím, objevil jsem v lednici v nafouklém obalu cca měsíc prošlý balkánský sýr. Spousta sýrů je takto "po termínu" chutná, zralá a "lahodně zamřelá".. Samozřejmě, že ho očichám a ochutnám, ale máte zkušenost, jak se to s balkánem? Jestli bude spíš lepší, nebo naopak na vyhození?:)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

NIčemu to nevadí. Je to živý sýr naložený ve slaném nálevu, z kterého přirozeně odcházejí plyny. Z hermeticky uzavřeného obalu nemají kam, tak ho prostě nafouknou. Nic špatného se neděje. Jím je takové často. Kdyby byl shnilý, tak to přece člověk s normální chutí pozná.

hodnocení

Dávám body, protože se mi líbi odpověď, že ho mám sníst a ne to strašení ostatních "nekalými procesy". :-D
tm
Tak třeba já po kovidu moc chutí nemám, takže dobrou chuť!

tm
hodnocení

2x
Ten je hodně slaný, klidně sníst. Už bude vyzrálý.

prostromek
hodnocení

1x

nejedla bych, pokud by byl sýr hořký, takže kousek ochutnejte a podle vás, jak se bude jevit. pokud dobrý, můžete okořenit paprikou, pepřem, mletým kmínem.

-------------------------

třeba tvrdý tvaroh se u nás v čechách nakládá do piva na uleželý sýr, dokud nemá povrch oslizlý.

petricek
28.03.25 13:51
hodnocení

0x
vyhodit

hodnocení

0x

Vyhodit, pokud je nafouklý. Už tam probíhají nevábné procesy.

Včera jsem snědla prošlý jogurt, zapomenutý vzadu v lednici. Ale nafouklý nebyl. Očichala, ochutnala, nic mu nebylo. Snědla jsem a nic mi taky nebylo.

Vadilo by mi právě to nafouknutí. Podle toho je vidět, že se děje něco nekalého. Nejíst! Jaga.

mll

Kolikrát je OK i měsíc prošlý jogurt. Jindy je zkažený dlouho před exspirací. Už dlouho nám ale žádný nepřišel naproti (že by se nafouknul, až by prasknul).

Rekord byl 20 let prošlý pudink (někdy cca v roce 10 z roků 89 a 90 asi 3 kusy), to bylo od souseda, který takto po úklidu spíže občas zásobuje své okolí podobnými archeologickými nálezy (většinou je to na vyhození). K našemu překvapení mu nic nebylo a chutnal tak, jak si pamatujeme pudinky když jsme byli malí, teda ne ty blevajzy co dělaji dneska. Taky jsem to ochutnával s velkou nedůvěrou, kterou vystřídalo právě to překvapení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]