Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Nerozpustily se dobře mleté kůže

Od: boban® odpovědí: 12 změna:
Mám otázku ohledně vepřových kůží ina tlačenku. Uvařil jsem je doměkka. Namlel najemno, dal do hrnce, zalil vývarem z masa. Ale nešlo to rozpustit zcela, furt to bylo hrubý, nakonec jsem to aspoň vzal tyčovým mixérem.
Teplota byla taková, že občas vyšla bublinka nahoru.
Kde byla chyba?
Tlačenka není špatná, ale sulc okolo masa je takový matný, hrubý.
*Tenhle kousek je s hodně tlustým masem, tak mě nekamenujte
Děkuju

Nerozpustily se dobře mleté kůže

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

6x
avatar babkazov

Nevím, jakou představu o rozpuštění kůží máte, ale rozpouští se želatina. Maso a kůže ne. Také nevím, co všechno máte na větší kousky nakrájené. Každý dělá tlačenku jinak. My dávali maso z kolena, kousek jater, srdíčko a jazyk, někdy kousek plecka. Vlastně podle toho, co se sehnalo a na co bylo. Vaše tlačenka, okolo větších kousků masa vypadá dobře. Neošizená. Kdyby byla čirá, pak by to byla jen polívka s želatinou, tak, jako se dělá sulc. ;) Kořenili jsme pří vaření novým kořením, celým pepřema bobkáčem, cibulí a česnek. Po uvaření solí, pepřem, majoránkou.


doplněno 19.03.25 17:34:

Bobane, všimněte si, že je čirá u těch levnějších. Je tam více vody než vývaru.

hodnocení

Díky za odpověď, ale stejně ta želatina je taková matná oproti těm co jsou vidět v obchodě, kde je krásně čirá

 

mate59
hodnocení

5x

Kůže by se celkem nerozpustili.Když byly měkké,stačilo nakrájet na malé kousky a ty nechat v tlačence.Kalná může být i tím, že jste je rozmixoval a to se rozptýlilo v tlačence.Při vaření je nutno sbírat ze začátku vznikající pěnu /vysrážené bílkoviny/a vývar pak zůstane čirý.Tlačenku máte v pořádku,ve velkovýrobě dávají želatínu,proto je tak čirá.

hodnocení

Díky za názor

 

hodnocení

5x
avatar babajaga

Tlačenku vůbec nemáte špatnou, tlusté mi nevadí, hned bych bez upejpání ochutnala. *palec2*

Kůže se Vám nikdy nerozvaří do neviditelna, nerozpustí. My jsme je vařili na sulc společně s packami, kolenem, nebo kouskem plecka. Aby byl sulc masitý. Také se může přidávat zelenina, hrášek či kostičky mrkve, pěkně to vypadá.

Po uvaření kůží doměkka jsme je mleli na strojku, na malých dírkách. Zůstala taková kaše, do ní přidat to obrané pokrájené maso, zeleninu. Zavářet buď do sklenic, nebo umělého střeva.

Myslím, že jste špatně neudělal nic. Sulc je matný proto, že tam jsou ty kůže. Když to nějaký vykuk udělá z čisté vody a želatiny, je to sice čiré, ale chutť nestojí za nic. Buďte rád za dobrý vývar i výrobky. Jaga.

 

hodnocení

2x

Tlačenka se ještě musí vařit cca 1,5 hod na mírném ohni...

Nerozpustily se dobře mleté kůže #2
hodnocení

Parádňý dílo *palec*
Ta nalevo to je tlačenka jak prase
Já dělal z 8kg masa
Já to už potom "nevařím". Protože mi vadí to vařit v plastu . Ale koukal jsem, že jsou i přírodní střívka slušnýo průměru

Tak to mě nenapadlo, že vynecháte vaření. To je ta chyba. Tlačenka i sulc se vaří ve střevech ve velikém hrnci /pekáči/ v nevelkém množství vody. Ne prudce, spíš se jen tak "překuluje." Hodinu půl. Po vyjmutí z vody se dá na vály vystydnout, přiom se občas obrací, jak chladce, opatrně se na několika místech propíchne. Tím vyjde vzduch, ty případné bublinky, přitom ale obsah nevyteče. Ta umělá střev nejsou na závadu, vždyť co dnes najdete v přírodních?

Tlačenku jsme zavázali zprvu volněji, aby bylo místo, při chladnutí jsme ji opět převázali o něco blíž. /asi o 2 cm/ Je pak taková pevná, nacpaná, prostě "stlačená." Proto tlačenka.

Vařit se musí, kvůli sterilování, trvanlivosti. Jinak se Vám to veliké množství brzy začne kazit. Pokud nemáte rád umělá střeva, dávali jsme kdysi tlačenku i do močového měcháře prasete, případně i do žaludku. Ale to zase pak nebyly žádné dršťky. A není toho moc. Nejlepší by bylo dobře vypařit nízké sklenice se širším hrdlem, do nich nalít horký sulc tlačenku, dobře očistit a zavařit. Budete moci brát po menším množství, obsah skleničky se sní jako nic.

Tyhle dobroty vám bez vaření nevydrží, věřte mi. Ledaže byste je večer nabídl najednou celému osazenstvu hospopdy a každý si dal kousek. Jaga.

hodnocení

Díky za popis jago *palec*
Mně ale fakt přijde strašný "vařit" tlačenku v plastu jednu hodinu
To spíš ty přírodní obaly

Ono se to nevaří jako brambory klokotem, ale jen se to tak táhne.

hodnocení

jenyk
Já vím, proto mám ty uvozovky

 

hodnocení

Teď tak přemýšlím, jestli jsem ty kůže nevaril moc dlouho, to bylo tak 2 hodiny, tím se z nich vyvarila želatina a zůstala fakt jen ta kůže. Ta voda ve které se kůže vařily je jak rosol

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]