Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příspěvek na bydlení

Od: karolina28 odpovědí: 5 změna:
Prosím o radu ,
Beru příspěvek na bydlení , příspěvek na děti a všechny příspěvky co jdou když je matka samoživitelka na RP do 7/2025.
Mam 2 děti a každé z dětí má svého otce . RP beru 4000kc , 8 lete dítě ma alimenty 2500kc, a 3 lete dítě ma alimenty 3000kc
Na UP jsem dokládala ze otec posílá alimenty ve výši 2500kc ale otec posílal nad rámec a to 4000kc a přitom jsme měli ústní dohodu že těch 1500kc je nad rámec a dobrovolně . Řekla jsem otci že budu zvyšovat alimenty a otec šel na UP a řekl ze těch 1500kc nad rámec není dobrovolné ale ze to jsou alimenty a me stopli příspěvky a bylo mi řečeno ze budu muset vrátit peníze na UP víte někdo kolik bych vracela? Jde to nějak spočítat?
Řekl mi že to stáhne pod podmínkou že nebudu zvyšovat alimenty na syna prosím jak mam postupovat?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaa
hodnocení

5x

nenažranost je těžká co

hodnocení

4x
Ono je úřadu a u siciálních dávek úplně jedno, jestli vám ty peníze poslal otec dobrovolně, nebo ne. Teoreticky ani žádnou částku nemusí mít soudem stanovenu, pokud se dohodnete. A ano, je logické, že o co více vám pošlou otcové, o to méně vám dáme my všichni, kteří za vaši nezodpovědnost nemůžeme, ale platíme.
Upřímně, vůbec nechápu, jak je možné se z povinností partnera a zploditele vyvázat směšnými třemi tisícovkani. Pokud by s vámi žil a živi svoji rodinu, nevejde se pod 20..30 tisíc. Takto to jednoduše přehodí na nás, na společnost a vyplatí se částkou v hodnotě večeře v lehce nadprůměrné restauraci. Skutečně mi to hlava nebere. Pak nemá mít stát stovky miliard deficit.
sametka

Lépe bych to neřekla. Bravo!

prostromek
hodnocení

0x

Peníze, co budete vracet Vám úřad spočítá, nenervujte se dopředu..

Hlavně, že otcové platí alimenty. Vyjde Vám to akorát, pokud najdete místo ve školce pro 3 letého. Od září můžete mít zaměstnání i kdyby na 6 hodin. Podle příležitostí a vzdělání.

Pokud bude opravdu chybět, poproste své rodiče anebo i prarodiče o finanční výpomoc, případně půjčku. Je dobré mít v širší rodině dobré vztahy. Pro obě strany je důležité být v kontaktu, byť s otcem dětí/dítěte nežijete. Zejména pro děti. (děti si o prázdninách prarodiče užijí a Vám ubyde starost, kam s nimi o velkých prázdninách.

hodnocení

0x
Spočítat to samozřejmě jde, ovšem k přesnému číslu se z Vámi uvedených údajů nedopracujeme.
Nejpřesněji to spočítáte tak, že si vezmete veškerá oznámení o přiznání dávek a ve vzorci pro výpočet si k příjmům připočítáte ony "alimenty navíc"- ovšem ani tento postup nemusí dát úplně přesné číslo. Třeba u přísp. na bydlení to prostou matematikou vychází na 450,- Kč/měsíc k vrácení.
Použít můžete orientačně i kalkulačky:
kurzy.cz/...
kurzy.cz/...
A jak postupovat? Pokud už to otec dítěte jednou nahlásil, těžko to asi bude brát zpět. Nebo dojde na ÚP a řekne, že měl halucinace? S ÚP jednejte hlavně klidně a otevřeně, ať si nenaděláte další problémy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]