Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké hovězí maso na svíčkovou?

Od: ajka5® odpovědí: 21 změna:

Jaké hovězí na svíčkovou? Maminka nikdy nedělala plátky, jaké dostanu v jídelně nebo restauraci, ale na talíři vždycky byl špalek nebo, řekněme, špalík, který se doslova rozpadal na takové třísky. Takovou svíčkovou jsme milovali. Poraďte, jaké maso na to kupovat... Děkuji!

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
Každý slušný špalíček hovězího, který se nedělí a hodně prošpikovat a naložit .

Krátké a přesné! *palec*

hodnocení

4x

Hovězí svíčková je jeden konkrétní kus masa (také hovězí panenka). Takže na svíčkovou pouze svíčkovou, pokud to má být svíčková.

hodnocení

4x

Na svíčkovou je nejlepší loupaná plec. Ja ji někdy dělám i z kližky, když seženu pěkný váleček. Někdo kupuje falešnou svíčkovou, ale ja to nemam rada, je sucha. Dobra je i z pravého roštěnce.

To pak není svíčková, ale plec. Svíčková (hovězí panenka) není plec.

Nemate pravdu, ale kdo by se s vama hádal. Nepoučujte mne, co se týká masa, dělala jsem pred 40 roky vedoucí masny. Poznám kazdy kousek masa na prodejne z jaké části je.

Jaké hovězí maso na svíčkovou?

hodnocení

4x
Na svíčkovou omáčku jsou nejlepší svíčky.
Na svíčkovou na smetaně je NEZBYTNÉ hovězí maso kterému se říká svíčková - tedy masový sval ze zadní čtvrtě půlky skotu.
Na pokrm hovězí na smetaně se nejčastěji používá hovězí maso zadní.
Také je běžný pokrm vepřové na smetaně.
Lze použít vepřové zadní maso nebo panenku.

liska5
hodnocení

4x

Já dělám stejně králíka i vepřovou panenku. Obojí se dá prošpikovat. Jak tam je kořenová zelenina, bobkový list, špek a citron, vždycky to chytne tu správnou chuť. Smetana a brusinky to završí. *mnam*

km
21.02.25 20:19

hodnocení

3x

Na takovou "svíčkovou", z jiného kusu hovězího než je svíčková, pak váleček, roštěná, z krtku, plec nebo zadní, z kýty.

@babkazov - roštěná, z krtku

To je hezký překlep *smich* Mňam

21.02.25 17:44

Fakt! *smich* *haha*

*haha* svíčková z krtků, tzv. krtková *haha* Moc hezké, to se povedlo, to jsem se posmála *palec*
liska5

Hlavně, Denny, aby krtci byli málochlupí *smich*

Lisko, ale no tak, i Vy jedna :-D Tak ale přece nechcete tahat z mezizubí krtčí chupíky, že *smich*

km
hodnocení

2x

na svíčkovou je samozřejmě nejlepší svíčková:

"Svíčková neboli filet je bederní sval ležící na vnitřní straně roštěnce a patří k nejlepším, nejžádanějším a také nejdražším částem hovězího masa."

dá se ale dělat i z jiných částí, pak se jedná o falešnou svíčkovou. dokonce nemusíte používat hovězí maso, ale můžete použít i zvěřinu. a jedl jsem už také docela solidní pokysu z vepřového.

co se týče špalkovitosti, tak to je už pouze otázka toho, jak vám to kuchař naservíruje, jestli nakrájí tenké plátky a nebo špalky, protože maso se peče v zelenině v celku a porcuje až před podáváním. já osobně preferuji ty tenčí plátky.

km

aby tady opět nevznikl lingvistický koutek, je třeba poznamenat, že slovo svíčková může znamenat maso:
"svíčková nebo hovězí svíčková je hovězí maso ze zadní čtvrtě jatečně opracované půlky skotu, případně prasete."
a nebo samotný typ omáčky, který se připravuje k tomu masu, což je omáčka ze zelniny, výpeku toho masa a smetany.

to jídlo se sice jmenuje "svíčková na smetaně", ale většina myslí slovem svíčková právě tento typ jídla, potažmo tu omáčku (maso + knedlíky) a neuvědomuje si, že to je především to konkrétní masíčko

smode2
hodnocení

1x

Tady z těch odpovědí mi trochu přechází oči. Neměla původně otázka znít spíše: "jaké hovězí maso na falešnou svíčkovou?"*alene*protože jinak si jdu rovnou objednat kuřecí kýtu.

host

Tak, tak. I karbenátek nebo sekaná se "svíčkovou" omáčkou jsou lahůdka a za pár korun, což bejvalo v závodní jídelné oblíbené. Jakoby svíčková, chutnalo to.

Aby svíčková byly opravdu svíčková, musí k ní být také opravodové brusinky, ale jde to i s různou používanou náhražkou, jakoby "brusinkami".

Hoste, víš jak vypadá kus hovězího masa, kterému se říká svíčková? A když právě z tohoto konkrétního masa uvaříš omáčku se smetanou, říká se jí svíčková a na brusinkách vůbec nezáleží. Z jiného masa je to pojmenování masa na smetaně, i když tam brusinky jsou. Svíčková to není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]