Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koblihy od Maršálka s anýzem?

Od: sametka odpovědí: 11 změna:

Našla jsem si recept na koblihy od Josefa Maršálka a jednou z ingrediencí je drcený anýz. Máte s tím zkušenost? Chtěla bych dodržet přesný recept, ale tohoto se bojím.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Netuším jestli maminka v knize od Maršálka má napsaný anýz, ale rozhodně ho tam nedává. Mě anýz nevadí, ale v koblihách by mě asi vztekal. Neseděl by mi chuťově k marmeládě. Pokud Vám chuť anýzu nevadí, tak klidně zkuste malinko dát.

liska5
hodnocení

1x

Tak ho dejte půlku do půlky těsta a výsledek porovnáte v hotových koblihách. Třeba tomu propadnete :-D

hodnocení

1x

Sametko, kde jste ulovila ten recept s anýzem? Na netu mi jako první vyskočily dva recepty na Maršálkovy koblihy:

1/ Vynikající koblihy podle Josefa Maršálka

2/ Masopustní kobližky podle Josefa Maršálka

Ani v jedněch není anýz a dokonce ani žádné jiné koření. Šla jsem se podívat na báječný recept mé matky - také žádné koření. Na rozdíl od Maršálka ale přidávala do těsta citronovou kůru, tou se nic nepokazí.

Koření dávám do těsta na vánočku či mazance - špetku muškátového květu. A nic víc. Jaga.

sametka
hodnocení

Recept na mě vyskočil i s videem na FB. Bohužel neumím sem dávat ani fotky natož videa z mobilu.

evita
hodnocení

0x
Anýz je hodně aromatický. Tak bych ho dala radši míň než víc. Anýz drtím třeba do perníků, když nemám perníkové koření. Mám hmoždíř, tak doporučuji poctivě drtit. Je to něco jako kmín, tak ať ti to pak nezůstane mezi zuby ;)
sametka
hodnocení

taky mám hmožíř po babičce a tluču v něm kde co. V receptu je na 70 dkg mouky 2 gramy anýzu, tak nevím co s tím.

jakuchar
hodnocení

0x

Já v receptu od něho na webu anýz nevidím. marsalkovo.cz/...

S anýzem nebo jakýmkoliv kořením do těsta koblih nemám zkušenost, ani jsem o tom neslyšel, že by to tam někdo do koblihů přidával. Obměn tradičních ostatkových/fašankových koblihů je hodně, co vím na Valachách třeba dávají zemák, aby déle vydrželi vláčné. U nás na Hané je děláme klasicky z kynutého těsta + štamprla rumu, těsto takové vláčné, a pak se smaží na pánvě kulatá placka vprostedku ďůlek do kterého se dá těsně po schládnutí marmeláda a šlehačka. Jsou hodně syté a na druhý den nejsou tak dobré, tak to s nimi nepřehnat.

liska5

To je ale vdolek, co popisujete.

Koblihy nejsou placaté, smaží se jako koule v kastrolu a marmeládu dopíchnete dovnitř. Těsta ale budou téměř totožná. Anýz mi k tomu nejde.

zakopcama

Jiný kraj, jivý mrav. Vdolky na Hané jsou kynuté navrchu obyčejně s povidlami, pečené v troubě s posypkou. Plněné tvarohem jsou obvykle (svatební) vdolečky. Mimochodem kloblížek existuje i ve variantě tvarglemi, česnekem a masem.

hodnocení

0x

Použila bych koupený mletý anýz.

sametka
hodnocení

Tak jsem koblihy udělala bez anýzu, byly vynikající. Ani jsem neměla náladu to zkusit s anýzem na kousku těsta.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]