Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mohl by mi prosím někdo poradit jak se dělají dušená jablka jako kompot? Je to recept který dělali naše babičky.
Děkuji za odpověď Libor
Přesně jako kytička. Já jsem nedávala hřebíček, ale pouze celou skořici. Chce to tvrdší jablíčka a nechat je jenom jemně přejít varem. Prostě jak začnou vřít, ihned odstavit. Když byla vnoučata menší, vařila jsem jim každý týden velký hrnec. Potom jsem to rozdělila do třech velkých patentních zavařovaček a když to nesnědli u mne, brali si sklenici třeba i domů. Měla jsem na zahradě dvě jablůňky, nic moc na jídlo, ale na kompot a nebo štrůdl byla vynikající (soudky a koženáče). No a potom jsem strouhala kvanta jablek s mrkví. A abych nezapomněla, do zchladlého kompotu i do mrkve jsem dávala citronovou šťávu. To si mlaskali i jako puberťáci. A když už se přejedli kompotu, vařila jsem si ho já tím způsobem, že jsem dala méně jablek, ale více vody, scedila do PET láhve, přidala hodně citronu a měla jsem vynikající pití.
Lidko, také strouhám mrkev s jablíčky a citronem -rozředím vodou nebo čajem a přisladím ,pokud je potřeba je to neskutečná mňamka ,i pro dospělé .Dělám to občas místo kompotu i k obědu. Mám vyzkoušené pokud udělám hodně kompotu a vidím,že se nezpotřebuje, naplním jím zavařovačky a uzavřu víčky /šroubovacími/ a obrátím tzv. vzhůru nohama .Víčka chytnou a kompot vydrží ve špajzu,dokud na něj nepřide čas. Musí se ale lít opravdu horký do sklenic -aby víčka chytla.Žádná sterilizace není nutná -zavařuji tak leta i hrušky -mňam,ty jsou výtečné.
tak já je dělám v mikrovlnce-jablka rozkrojím na půlky a vyndám jadřinec, trošku posypu skořici a cukrem, pokapu máslem a tak 3 minuty dělám.Teplé pokapu čokoládovým nebo karamelovým topingem, dá se posypat na hrubo umletými ořechy.Je to rychlý a dobrý dezert.
nebo kompot-jablka vyjadřincovaná a nakrájená, cukr, voda, citron, celá skořice, hřebíček. Jablka neloupu, jen odrůdy s velmi tuhou slupkou.
Maminka jablka pekla. Do železňáku dala trošku vody a jablíčka postavila stopkou nahoru. Časem to zdokonalila. Od stopky vydlabala jadřinec a dovnitř dala kousíček másla, oříšky a rozinky, posypala skořicí a cukrem. Na talíři polévala domácím sirupem. Dobrota veliká. A ta vůně! S mikrovlnkou je to skvělý nápad, vyzkoužím, udělám.
oloupu jablíčka ,vykrájím jadřince ,rozkrájím na dílky ,jak velké chci , /menší jsou dříve hotové/,zaliju vodou /opět kolik chci šťávy v kompotu mít ,osladím dle požadované chuti ,přidám hřebíček, 1-2 stačí na zavonění a dávám kousek celé skořice/někdo nemusí ,neboť kdo trpí na pálení žáhy ,nedělá to dobře/. Postavíme na vařič a vaříme chvilku .Já většinou ,když začne vše vřít odstavím z plotny .Záleží na druhu jablek ,některá jsou hned na kaši a některá jsou tužší. To ale snadno ochutnáte a podle Vás z plotny odstavíte. Každý požadujeme něco jiného . Pamatuji,že když jsem byla malá a bylo doma nadbytek jablek ,měli jsme kompot na sporáku v hrnci dost často a každý si nabral,kdy měl chuť .Mě chutnal studený druhý den . Je jasné, že Vám nevydrží týden ,ale 2-3 dny je použitelný a dnes ,když má každý doma lednici, třeba i dýl.Přeji, ať se Vám kompot povede a napište jak jste si pochutnali.
ještě receptík na dezert- Jablíčkům vykrojím jádřinec Dám do zapékací misky do každého otvoru po jadřinci dám lžíci rybízové marmelády ,ořechy rozsekané a zaliji stopičkou rumu/koňaku/ Trvá chvilku a jsou zapečená ,vyjmu na talířek a poliji uvařeným vanilkovým pudinkem .Hmmmmmmmmmmmm mňam ,vyzkoušejte.
recept na jablíčkové pyré- jablíčka zpracuji jako na kompot,když jsou měkká ,v kastrolu rozmixuji a zaliji pudinkovým práškem rozmíchaným ve vodě /jako když se vaří pudink / jablíčka se tím zahustí a vznikne pyré ,lze jej dát jen tak do misek s piškoty ,nebo nelejt na upečený piškot ,nechat ztuhnout a krájet ,jako řezy. Ozdobíme podle své chuti . Tak lze zpracovat i méně kvalitní jablka a pochutnat si!
kytka-právě jsem tvůj recept vyzkoušela s rumem, ale děla jsem to v mikrovlnce (mám plynovou troubu a to by trvalo). MŇAM-doporučuju!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.