Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevim jak mam jist

Od: maya odpovědí: 15 změna:
Ahoj, je mi 18, merim 160 a vazim 48 kg. Vzdycky jsem vazila nejak 55 ale pred letem jsem si rekla ze chci min. Ze zacatku jsem jedla jen zdraveji a 3-4 krat do tydne cvicila. Nekdy v zari se to ale zmenilo. Zacla jsem jist jeste min proste a prijala jsem denne treba 800 kcal maximalne. No a tedka posledni tyden jsem to uz asi prestala zvladat; protoze jsem porad unavena (doslo mi, ze to je protoze malo jim), tak jsem si rekla, ze zacnu jist vic. Jenze - prvni problem, mam maly zaludek takze to nejak vic moc nejde, za druhe ikdyz jim cca 1200 denne tedka tak pribiram rapidne na vaze, coz nechci. Jak mam tefa jist, protoze kdyz ted zacnu jist normalne, coz je cca 1500 kcal na den, tak proste priberu protoze jsem pred tim jedla az moc malo. A ja pribrat nechci, a nevim co mam teda delat...dekuju za odpovedi.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

9x

Anorexie je nemoc, neni od věci řešit to s doktorama.

Nediv se že tělo všechno okamžitě dává do zásob, když jsi hladověla. Přibrat potřebuješ.

Takže buď začneš jíst normálně všechno, vrátíš se na 55 kg a přidáš pohyb/ sport abys nepřibrala jen sádlo ale i svalovou hmotu + vylepšila kondici, nebo skončíš jako těžká anorektička se zdravotními následky, klidně trvalými. Najdi si fotky jak takový kostry potažený kůží vypadaj a jestli to chceš.

aaaa
hodnocení

5x

Zaděláváš si na pěkný problém zvanou anorexie. Dost špatně se z toho dostává a někdy je pozdě a končí to na krchově. Tak začni zase jíst, míň ale víckrát. Zvedni si tu váhu, dokud je čas.

hodnocení

4x

Máš podváhu a tělo si samo říká, co potřebuje. Je přece naprosto logické, že když se nenajíš, tak nemáš energii. Pořádně se nadlábni, přestaň číst brakovou literaturu a přestaň počítat kalorie. Věnuj čas užitečnějším činnostem. Pokud máš nutkavé myšlenky na hubrnutí, nemuselo by být od věci objednat se k psychiatrovi. Bohužel psychické problémy jsou velmi obtížně léčitelné, tak by bylo dobré takovou eventualitu podchytit včas.

ml1
hodnocení

2x

I těch 55 kilo je docela málo, ale dejme tomu. 48 je opravdu málo, takže nějaké přibrání by neškodilo. Já teda nevim, já se svými 170 centimetry jsem došel až někam k 55 a už bych to neopakoval (to je opravdu málo, ať si tabulky říkají co chtějí). Ne že bych si někdy něco z váhy dělal, spíš naopak, ale během studií bylo období, kdy jsem nějak neměl čas jíst. Ze začátku se nic nedělo, ale pak jsem dost zhubnul a taky zeslábnul, prostě nerad bych to opakoval. Ono potom dostat se zpátky na nějakou rozumnou váhu nebylo vůbec jednoduché, je potřeba jíst po troškách, nebo jsem aspoň toho v takovém stavu moc najednou nesněd. Teď jsem se svými 100 kilogramy spokojený (vůbec netuším, kdy jsem se na ně dostal), no možná by 20 kilo dolu neuškodilo, ale nechci to nějak lámat přes koleno, těch 100 kilo (když říkám 100 je to prostě okrouhlé číslo, pohybuje se to od 90 až něco málo přes 100 nejvíc jsem viděl 102) se drží už několik let víceméně bez ohledu na to, co dělám, takže asi je někde nějaká zpětnovazební smyčka a muselo by se otočit nějakým regulačním kolečkem (změnit veličinu v regulačních schématech označovanou W), jinak bych si připadal jako když reguluju teplotu místnosti otevřením okna a ne kolečem na topení.

Ono docela zajímavá byla setrvačnost okolí, několik lidí mi říkalo, že jsem tlustej (to jsem nebyl, možná trochu mohutnější) i v tom stavu, kdy jsem vypadal jako rentgenový snímek. Z toho jsem pochopil, že si z něčeho takového opravdu nemusím nic dělat.

hodnocení

0x

48 kg sa mi na 160 cm zda skor malo, nez akurat. Nepiste nic o pohybe / cviceni. Ak mate "maly zaludok, tak jest castejsie mensie davky.

maya
hodnocení

Ted cvicim 1-2krat tydne, protoze jsem na castejsi trenink nemela energii. Versinou jednou silovy trenink, jednou kardio/hiit.
ml1

Hele a co naprosto normální pohyb, chůze nebo jízda na kole. Vzhledem ke stavu teda radši s někým, kdybys náhodou omdlela, aby tě odklidil z cesty.

ladinac123
hodnocení

0x

Tělo si zvyklo totiž čerpat z mála, tak si to nějak dávala, teď ale je to tak málo, že už si zhubla moc, nemáš z čeho brát.

Takže zpátky pomalu najíždět a opravdu 1200 kalorii není moc, to je furt málo co se týče průměrné osoby, jedině že ležíš doma, možná školu a neděláš nic jiného a těch pár hodin 1x 2x za týden ve fitku to nespasí... To opravdu ne. To chce prostě pohyb, zahrada, kolo a další.

Ty přibrat musíš na 55 - 65 a nestarat se o nějaké tabulky na internetu a počítat si BMI. Aby mělo tělo z čeho čerpat a hlavně když cvičíš silovku, tak na to potřebuješ mít postavu, zásoby atd... A ne to tahat jenom z jablka a suchého rohlíku když řeknu jednoduchý příklad.

kdosi
hodnocení

0x

příjem - výdej = změna.

Vy jste hubnula moc, pak jste jednak zvýšila příjem (na 1200) ale hlavně zároveň snížila výdej (cvičení 1-2x protože nemáte energii) a ve výsledku přibíráte moc.

Takže je potřeba najít mezi tím nějakou rozumnou úroveň, kdy pomalu dojedete na požadovanou váhu a tam to pak ukormidlujete na setrvalý stav.

IMHO by bylo lepší vrátit se k tomu většímu cvičení a ladit to množstvím přijaté energie (jídla), protože ladit to množstvím cvičení nejde zdaleka tak jednoduše (a rozumně).

(A podle mého názoru je lepší ladit to při velkém průtoku (hodně cvičení a hodně jídla), protože tam se to ladí snáz a je dobré mít nějaké rezervy (těch 48 kg je IMHO už hodně málo, ale lidi mají různé postavy a já vás neviděl))

km
hodnocení

0x

jeste normálně zdravě, tak abyste se cítila lehce sytá a sportujte, hodně se pohybujte a hlavně neřešte vzhled, to vede akorát k nemocím, jakmile do toho spadnete, budete mít následky na celý život psychycké i fyzické a nestojí to za to. 160/55 je super, určitě jste moc pěkná žena.

liska5
hodnocení

0x

Nějak se v tom plácáte, to už je na psychologa. K tomu vyhledejte dobrého nutričního /výživového/ poradce. Nepočítejte kalorie, jezte jen vše zdravé a sportujte. Rozhodující je tvar postavy, funkční svaly, a ne váha. A když budete přeci jen přibírat, tak na odbourávání tuku je dobrý dlouhodobý výkon střední a nízké intenzity. Dlouhé výběhy, jízdy na kole, míčové hry, tanec, plavání, túry.

tm
06.02.25 16:00
Sex

mraf
hodnocení

0x

Optimální váha při vaší výšce a věku: 47,4 až 63,7 kg. (Zdroj: ketodiet.cz/...

Kontrolovat energetický výdej / příjem je správně. Jednu třetinu až polovinu vašeho talíře by měla tvořit zelenina a ovoce, zbytek potom zdravý, kvalitní zdroj bílkovin a celozrnné obiloviny. Jezte zdravě 5x denně.

tm
hodnocení

0x
Maly žaludek (to máte z vyšetření nebo domněnka?) a nechuť k jídlu = menší vydatné porce. Tzn. tučné, maso, těstoviny, luštěniny... pití - tučné mléko, smetana... nepocitat kalorie = nesmysly

hodnocení

0x

V první řadě přestaňte počítat ty kalorie. Zkuste vyhledat psychologickou pomoc. Je dobře, že si problém uvědomujete a chcete s ním něco dělat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]