Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak dlouho vydrží luštěniny

Od: aja1946® odpovědí: 13 změna:
avatar aja1946

Hrách, fazole, čočka uskladněné ve sklenici a v plastových dózách, dik

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

km
hodnocení

6x

při správném skladování v podstatě neomezeně, tedy než je sníte ;)

 

hodnocení

5x
Na prvy pohlad roky, ale mozu byt vnutri napadnute hmyzom, na povrchu zdanlivo vsetko ok.

 

liska5
hodnocení

3x

Jak které. Rok určitě. Počítat ale s tím, že čím starší, tím déle se vaří... I to namáčení někdy musí trvat o půl dne déle. Mnohé staré fazole jsou i po dlouhém namáčení krabaté.

 

ben®
hodnocení

2x
avatar ben
Dobrý den, uzavřené, neuvařené a v suchu vydrží rok i více. Zdravím!

 

hodnocení

2x
avatar elisa24

Roky, pokud nejsou už z obchodu znečištěné nějakými vajíčky hmyzu.

Někdy to může být, bohužel, už i od výrobce. Koupila jsem si celý zelený hrách, dala jej navečer namočit, ničeho jsem si nevšimla. Druhý den v mnoha hrášcích dírky, z nich jsem jehlou vytahala tmavá vajíčka. Ostrý dopis výrobci, omluvil se, poslal náhradní zboží. To už bylo v pořádku. Inu, stane se. Jaga.

Tak to jste to vyřešila elegantně *palec2*. Mně se to stává s moukou a rýží dost často - třeba 2 měsíce po koupení jsou v tom brouci. Nedávno se mi to stalo i s chilli.

Eliso a jste si jistá, že je nemáte doma? ty "brouky", pilouse (moučné moly)... nebo další jiný hmyz?

Zas tak často ne *smich*, třeba 2x za rok.

Nikdo nikdy neocenil mou radu, která tyhle hmyzáky vyřeší.*plac**hej*Přinesu domů sypkou potravinu a na noc šoupnu na mrazák. Mráz zlikviduje vajíčka i červíky, kteří nejsou viditelní a které jsem si přinesla z obchodu. Jsou viditelní až dospělci, ať se jmenují jak chtějí. Potravina nijak neutrpí na kvalitě a já jsem si nezaneřádila špajz "návštěvníky". *mir*Vyzkoušeno několik desetiletí.

24.01.25 10:53

Vyzkouším *palec2*

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Když jsem naposledy kupovala u sedláka fazole, upozornil mě, že už jsou přemražené a tedy nic živého by v nich nemělo být. ;) Mám pocit, že našli ve vykopávkách v Egyptě v hlíněné nádobě nějaké luštěniny a že byly vysoce jedlé a také se daly zasít. :-D Mám zkušenost, že vydrží, ale staré se hůř vaří, jsou stále trdé. A čím starší, tím jsou tvrdší. I když se máčí a voda několikrát vymění, aby se vyplavily oligosacharidy, které tlusté střevo neumí zpracovat a plynatost je nepříjemná.

 

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]