Nejste přihlášen/a.
Bůček je na polévku dosti tučný. Ale, jak psali rádcové, pokud necháte vývar z tučného vepřového vychladnout a následně seberete z povrchu tuk, budete mít dobrý základ. Na veškeré zahuštěné polévky. Vhodné i na guláše, do ptáčků, na různé plátky. Daleko lepší, než podlévat pouhou vodou. Vývaru si musí člověk považovat.
"Nikde jsem neslyšel, že by se to dělalo". To jste asi nikdy nebyl na pravé domácí zabíjačce. Tam se v ohromných hrncích vše vaří /hlava, plecko, lalok, bůčky.../ a z vývaru se pak dělá: prdelačka, přidává se do tlačenky, krup, prejtu...část se nechá jako tzv. "bílá polévka."Je to dobrota a hodí se do všeho.
Dokonce jsme ten vývar i uchovávali na pozdější dobu a to buď v mrazáku, nebo zavařený ve sklenicích. Pak jen stačilo otevřít, doplnit zeleninu a další ingredience - nudle, rýže, knedlíčky, či na co měl strávník právě chuť.
Silný vývar má cenu zlata. Uvidíte, jak dobře Vám poslouží. Jaga.
Ne abyste to vylil pryč, člověče, Vy ani nevíte, co máte doma za dobrotu"
Určitě už máte snědeno, se svou troškou do mlýna jdu pozdě. Já bych uvařila zvlášť kroupy. Bůčkový vývar bych dala vařit s cibulí, mrkví a celerem Pak přecedila, zeleninu bych nakrájela, přidala na kostičky brambor, nastrouhala dost česneku a hrstku majoránky. A ty kroupy. Sůl a pepř. Taková polevečka by se měla prodávat v lékárně jako životabudič.
Nedá se sehnat. Vzpomínám na konzervu Krevní tučnica. Mamka z ní dělala jelitový prejt, táta tomu říkal "barvený krópe", pečené v malém brutvánku. Přidávala pomletý nebo nakrájený upečený bůček i s mastným výpekem. Někdy místo krup dala rýži. Občas také vařila prdelánku. Nešetřila česnekem a majoránkou. Někdy to celé jen s chlebem a kyselým okurkem. A ještě před touhle konzervou jsem s konévkou běžela na jatka pro krev za pár haléřů, na tyhle dobroty.
já vzpomínám na zabitou husu, kdy se krev zachytila do misky, kam babička vložila dva suchary, rozmačkala vidličkou a na cibulce osmahla na pánvi...to byla tučnice...na pánev dala několik kousků vnitřníno sádla na tom se smažila játra a srdce
měl jsem to ke snídani každou neděli
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.