Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lískové ořechy do cukroví?

Od: rybicka® odpovědí: 15 změna:

Ahoj, dostala jsem letos docela dost lískových ořechů, prý se nevídaně urodily. Asi proto že vlašáky na jaře dost pomrzly, tak abychom měli aspoň nějaké. Dáváte je do vánočního pečení? Já dávala vždycky vlašáky, lískáče jsem ve větším množství nikdy neměla. Mícháte s valšskými nebo jen lískové? Prý to není dobré míchat? A musí se před použitím opražit? Díky za zkušenosti nebo rady.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Letos vlašáky všude kolem zmrzly, takže jsme také použili lískáče. Nepražené, nenamáčené, umleté na mlýnku na strouhanku. Rohlíčky jsme dali ochutnat dětem a pak krabici umístili na skříň kam nedosáhnout. Asi tedy dobrý.

pavlik
hodnocení

2x

Připusťte, že jsou tací, kterým vaše otázka přijde minimálně divná ;) Vyrostl jsem na úžasném mámině cukroví. I když jsme vlašáky měli, tak všude dávala lískáče. Na sucho je "opekla" v troubě a pak v utěrce odřela slupku. Zároveň dostali úžasnou chuť. Nesměly být spálené! Pak jen rozemlít, šlo to krásně, a do cukroví... Bohužel už na to jen vzpomínám se slzou a smutkem. Moje žena peče úžasné cukroví, ale všude dává jen vlašáky. Že prý to musí! být. Dělala to její máma, babička... Vlašáky mi moc chutnají, ale je mi teskno po domácím cukroví z lískáčů. Užiju si ho alespoň od známých, co zůstali normální a používají lískáče. Protože pro mě jsou normální lískáče, ne vlašáky. Zde to žena nečte, tak to můžu napsat! *tanec*:-P*ua*

hodnocení

0x

Já bych je před použitím hlavně namočila na 7 až 12 hodin do vody se špetkou soli. Několikrát za tu dobu vodu vyměnt. Říká se tomu aktivované ořechy. Odstraníte tím kyselinu fytovou a zlepšíte jejich stravitelnost.

hodnocení

To jsem nikdy neslyšela. A pak se musí nechat uschnout nebo vysušit, mokré je asi nenamelu a do těstanedám...?

To bude fajn do kaše nebo do kynuteho těsta apd. Do vánočního cukroví bych to tak neviděl...

U nás se po aktivovaných ořeších všichni mohou utlouct, včetně našeho králíka. Já namáčím domácí vlašské vyloupané přes celý den, abych mohla měnit vodu za čerstvou co pár hodin. Pak je dám do susičky na ovoce (případně trouby). Sušit tak na 30 až 40 °C maximálně. V sušičce na ovoce jsou suché přes noc. V troubě to trvá trochu dýl, chce to prohrabávat a taky to proschne. Pak s nimi nakládat dle libosti, třeba mlít.

PS: Já dávám do vanilkových rohlíčku namočené neusušené vlašské ořechy. Drtím je ručně nebo melu v mixéru, nikoliv na mlínku. Nijak to cukroví nevadí, všichni si pomlaskávají.

helenka
hodnocení

0x
Dávám mleté lískové ořechy do vanilkových rohlíčků. A pražené fakt být nemusí. Třeba v těch rohlíčcích by mi pražené přišly dost výrazné. Ale proti gustu...
liska5

Bylo období, kdy jsem vanilkové rohlíčky dělala jenom z lískáčů. Dokonce se mi zdály pevnější, než ty z vlašských ořechů. Pokud vlašáky jsou teď dostupnější, tak holt použiji ty.

hodnocení

0x

Cukroví z lískových ořechu je vynikající. Nemíchat s vlašskýma. Nenamáčet. Naopak oprancit a slupku odrbat v utěrce. Dostanou výraznější chuť. Bez opranceni jsou mdlé a v cukroví nevyniknou.

km

co znamená oprancit?

hodnocení

0x

Mám cukroví z lískových ořechů daleko raději, než z ořechů vlašských. Vlašské mi připadají takové nahořklé, asi díky té slupičce.

Lískové ořech rozlouskám. Pak je buď povařím, nebo na pánvičce opatrně opražím. Tím se pak snadno sloupne vrchní slupička. A pak je ráda používám. Jsou opravdu velice dobré, cením si jich víc, než vlašských /které letos navíc nebyly/. Jaga.

liska5

Jé, tak to já je neloupala ani nepražila. Namlela jsem je, jak byly vylouskané. V těch rohlíčcích se snad upečou.

ml1
hodnocení

0x

Na ozdobu neni problém, to se dělalo, do těsta nevím. Máme naštěstí vlašáky od loňska (a jsou v pořádku), takže do cukroví máme, ale vlašské se letos opravdu moc (vůbec) neurodily.

tm
hodnocení

0x
Masarykovo cukroví, tam jich padne v celku...

km
hodnocení

0x

používáte někdo koupené lískáče, myslím ty bežné, ze supermarketu? mě totiž vůbec nechutnají, přijdou mi vyloženě nechutný a často dost hořký

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]