Nejste přihlášen/a.
Ahoj, dostala jsem letos docela dost lískových ořechů, prý se nevídaně urodily. Asi proto že vlašáky na jaře dost pomrzly, tak abychom měli aspoň nějaké. Dáváte je do vánočního pečení? Já dávala vždycky vlašáky, lískáče jsem ve větším množství nikdy neměla. Mícháte s valšskými nebo jen lískové? Prý to není dobré míchat? A musí se před použitím opražit? Díky za zkušenosti nebo rady.
Připusťte, že jsou tací, kterým vaše otázka přijde minimálně divná Vyrostl jsem na úžasném mámině cukroví. I když jsme vlašáky měli, tak všude dávala lískáče. Na sucho je "opekla" v troubě a pak v utěrce odřela slupku. Zároveň dostali úžasnou chuť. Nesměly být spálené! Pak jen rozemlít, šlo to krásně, a do cukroví... Bohužel už na to jen vzpomínám se slzou a smutkem. Moje žena peče úžasné cukroví, ale všude dává jen vlašáky. Že prý to musí! být. Dělala to její máma, babička... Vlašáky mi moc chutnají, ale je mi teskno po domácím cukroví z lískáčů. Užiju si ho alespoň od známých, co zůstali normální a používají lískáče. Protože pro mě jsou normální lískáče, ne vlašáky. Zde to žena nečte, tak to můžu napsat!
Já bych je před použitím hlavně namočila na 7 až 12 hodin do vody se špetkou soli. Několikrát za tu dobu vodu vyměnt. Říká se tomu aktivované ořechy. Odstraníte tím kyselinu fytovou a zlepšíte jejich stravitelnost.
To jsem nikdy neslyšela. A pak se musí nechat uschnout nebo vysušit, mokré je asi nenamelu a do těstanedám...?
U nás se po aktivovaných ořeších všichni mohou utlouct, včetně našeho králíka. Já namáčím domácí vlašské vyloupané přes celý den, abych mohla měnit vodu za čerstvou co pár hodin. Pak je dám do susičky na ovoce (případně trouby). Sušit tak na 30 až 40 °C maximálně. V sušičce na ovoce jsou suché přes noc. V troubě to trvá trochu dýl, chce to prohrabávat a taky to proschne. Pak s nimi nakládat dle libosti, třeba mlít.
PS: Já dávám do vanilkových rohlíčku namočené neusušené vlašské ořechy. Drtím je ručně nebo melu v mixéru, nikoliv na mlínku. Nijak to cukroví nevadí, všichni si pomlaskávají.
Cukroví z lískových ořechu je vynikající. Nemíchat s vlašskýma. Nenamáčet. Naopak oprancit a slupku odrbat v utěrce. Dostanou výraznější chuť. Bez opranceni jsou mdlé a v cukroví nevyniknou.
Mám cukroví z lískových ořechů daleko raději, než z ořechů vlašských. Vlašské mi připadají takové nahořklé, asi díky té slupičce.
Lískové ořech rozlouskám. Pak je buď povařím, nebo na pánvičce opatrně opražím. Tím se pak snadno sloupne vrchní slupička. A pak je ráda používám. Jsou opravdu velice dobré, cením si jich víc, než vlašských /které letos navíc nebyly/. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.