Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Prošlá mouka

Od: visna odpovědí: 30 změna:

Mouka Babiččina volba křehká těsta ...prošlá trvanlivost 25.10.2024 ano > ne

Neodpovím,peču,díky

 

 

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

mathew
hodnocení

8x

Jak to asi dělali lidi dřív, když měli mouku v pytli a žádná trvanlivost tam napsaná nebyla?

kdosi

Neměli internet, tak to neřešili, protože neměli kde. A pokud vás zajímá, jak mohli žít bez internetu, tak vězte že taky už všichni umřeli :)

tak vězte že taky už všichni umřeli

Ale prdlajs, lidí, co pamatujou svět bez internetu a mouku v pytlích, žije pořád dost. Jen v ČR je přes 2 miliony seniorů a minimálně ti 80+ pamatují prodej mouky na váhu nebo rovnou v režných pytlích. Shodou okolností při posledním setkání matky bratranec vzpomínal, jak jezdili s jeho otcem k nám do vsi do mlýna pro mouku.

amper - 80 mi ještě nějakou dobu nebude, ale mouku na váhu pamatuju taky. Prodavači na ní měli takové krásné lesklé lopatičky.

Teď koukám, že se stále ještě prodávají :).

Tak mouku na váhu já osobně nepamatuju, ale lopatičky, to je jiná. Stejné nebo velmi podobné mívali u nás na náměstí v cukrárně. Nakládali s tím bonbóny, co byly taky na váhu. Měl jsem to tehdy přímo před očima (tedy ve výšce očí) :-D.

fra
hodnocení

Pamatuji si bonbony na váhu,to byl voňavý sladký svět ...cukrárna od vitrýny čokoládové skleněné kastlíky, postupně směrem na konec dle ceny/kvality klesaly a končily polámaným mixem tvrďálů,co nám kazily zuby

fra, nemyslím si, že nám bonbony kazily zuby. Já si zase pamatuji, že v té době, kdy prodavač prodával lopatkou z dóz, to bylo v padesátých etech, jsme měli doma jeden kartáček na zuby a jednu pastu. O zuby se nikdo nestaral, pokud nebolely. Chyběla péče, ať už jsme křupali bonbony nebo mrkev.

 

hodnocení

6x
avatar babkazov

Bratr je mlynář a když jsem od něho dostala pytel mouky, dostalo se mi poučení, ať ji dám do sklepa a půl roku ať ji nepoužívám. Prý musí "dozrát". Navíc, já se nikdy nedívám na darum spotřeby mouky. Jen každou dám na noc na mrazák, kdyby tam byla vajíčka, červíci nebo molové, abych si je nezavlékla do špajzu. .


doplněno 01.12.24 08:04:

Poslední větu jsem nezdůvodnila. Velký mráz zlikviduje všechny moly a jejich vývojová stádia. Tak se také dávají na mrazák třeba luštěniny, než je uskladníme na zimu.

km

a neni lepší ji dát dovnitř? ;)

 

hodnocení

4x
avatar louisa1
Odpověď "Babiččiny mouky": Pokud ve spíži najdete mouku, která má již několik týdnů po doporučovaném datu spotřeby, můžete ji v klidu zkonzumovat, pokud vám nepřijde jinak barevná nebo nemá jinou konzistenci než běžně zakoupená nová mouka. babiccinavolba.cz/...
monikababisova
Vybiste tomu věřili?

 

hodnocení

4x
avatar libor007
Oňuchat, pokud není cítit zatuchlinou - použít.

 

hodnocení

4x
avatar ernie

Já si myslím, že mnoho lidí si plete "prošlou trvanlivost" s minimální trvanlivostí. No, pokud ta mouka ve špajzu nepochoduje* tak klidně použít.

*Ona se fakt může začít hýbat, když je tam početné stádo housenek zavíječe.

 

hodnocení

4x
Moje babička za války zažila. co je to hlad. Měla vcelku velkou spíž a celý život pak fungovala systémem, kterému se dnes ve skladovém hospodářství firen říká FIFO (first in, first out). Tedy kdykoli koupila mouku, cukr, rýži a podobně, dala ji do spíže a ze spíže pak pro spotřebu vždy odebrala to nejstarší balení, kreré často bylo už dlouho po formálním datu spotřeby. Nebyl s tím problém.

 

trtr
hodnocení

3x
Zdravím, bude ok. Vyzkoušeno i mnohem déle po minimální trvanlivosti třeba 1/2 i 3/4 roku. Hlavně prohlédnout, ideálně prosít.

Vajíčka molů jsou tak malinká, že v sítu nezůstanou. Propadnou i s moukou.

trtr

No, tak jsem zase chytřejší. Hlavně bacha na chuchvalce a pavučinky, to vidět je. Ono toho člověk nevědomky sní, ani neví.:-D

 

hodnocení

2x
avatar maky

"Neodpovím, peču, díky" to je zase dotaz.Prošlá trvanlivost 25.10.2024 ano ne. Ano, je to prošlá trvanlivost.

visna
hodnocení

Nechcete si to se mnou vyměnit :-/

 

jaroslavaknizk
hodnocení

2x

Ano,potvrzuji,je mi 75 let a jako malá jsem jezdila s maminku s pytlem pšence na vozíku do mlejna,ručně jsme ho táhly a ve mlejně čekaly,až se umele. Pak doma se umletá mouky vysypala do moučnice na půdě ,v levé přihládce hladká,v pravé hrubá mouka. Určitě vydržela přes rok.Je fakt,že mouka byla v suchu.Ale na žádné ty moly a různé breberky si nepamatuji. Nyní mám ve špajzu moly dost často na můj vkus,určitě si je kolikrát přinesu i z krámu.

Možná je můj názor směšný, ale jak je v názvu "babičina, babičino" nikdy to nekoupím. Přijde mi to jako trik výrobce, aby se lépe prodávalo zboží nevalné kvality.*zmateny*

Marketingový trik to samozřejmě je stejně jako slova "tradiční, domácí, chalupářský, mlynářský, staroćeský" a podobně. Ale název kvalitu potraviny neurčuje. Tu určuje výhradně a pouze Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Pokud je výrobek nevyhovující, SZPI jej stáhne z prodeje a rázem je na trhu bezpečno. Nad názvy si vůbec nemusíte lámat hlavu ani se obírat o kvalitní potraviny pouze kvůli averzi na aktuáli trendy v marketingu.

visna
hodnocení

Každým rokem chci nějaký recept inovovat a jakmile otevřu weby s recepty,kde je jsou zavádějící názvy : babiččiny rohlíčky,babiččino vše na světě ,tak zavírám,.To je hloupé a naivní

 

 

hodnocení

1x
avatar magdon

"...prošlá trvanlivost 25.10.2024 ano > ne..."

Ano, ta mouka je už pár dní prošlá.


doplněno 01.12.24 09:06:

Pokud Vám ta mouka nejde naproti a nejsou v ní pavučinky, tak jí ochutnejte. Žluklou mouku snadno poznáte. V tom případě vyhodit. Jestli jste si nepopletla datum a není tam 25.10.2023, tak jí celkem nemá co být.

 

km
hodnocení

0x
Lidi, vy jste ujety...

...jemom ty jsi zůstal na místě.

km

mě prostě přijde u měsíc prošlý mouky řešit jeslti je jedlá prostě ujetý

 

hodnocení

0x
avatar arne1

Jsou v ní breberky? Nejsou, tak co řešíte?

halamus

Červi jsou maso a prý brzy budeme běžně jíst červy jako potravinu. ˇčevi, cvrčci, hmyz je možné zakoupit už nyní, ale v přepočtu na váhu je cena řádově jako za lososa. Viděl jsem na tohle téma pár dokumentů, ale nedokoukal jsem žáden z toho důvodu, že nejsem cílovka.

Hmyz není maso, Je to chitinově proteinový obal exoskeletu s jednoduchými vnitřnostmi, vyplněný hemolymfou. To je ta nažloutlá s*ačka, která z něj vystříkne, když jej rozšlápnete, Dobrou chuť.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]