Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jedlé kaštany - jak je upéct?

Od: rybicka® odpovědí: 14 změna:

Zdravím, koupila jsem jedlé kaštany, ještě jsem je nikdy nedělala. Občas si je dám na vánočních trzích, ale taky jsem byla někdy zklamaná, byly připálené a nedobré. Dělat na pánvi nebo v troubě? Jak dlouho nebo na jakou teplotu. Máte někdo zkušenost? Budu ráda za Radu. Díky :)

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Nariznout do krize na vypukle strane, pect na 200 C 20 min a hotovo. Pecenim se otevrou a pak na ne davam jeste maslicko a sul. Nepecte to dele, jinak budou suche a tvrde.

mate59
hodnocení

2x
Nakrojim slupku,z večera do rána nechám namočené ve vodě,v nové vodě je vařím 8-9 min.Horke oloupeme a delam z nich kaštanové pyré na zákusek.

hodnocení

1x
Co si pamatuju, tak se předmáčely a hlavně nařízly. Pekli jsme v troubě. Teploty jistě dohledáš...

hodnocení

1x

naříznout do kříže

namočit na 1-2 min do horké vody

péct při 200-210°C cca 15 minut

Jedlé kaštany - jak je upéct?

hodnocení

1x

Kaštany jsem vždycky na té straně u zadečku nařízla do kříže, aby při pečení nebouchaly, chvíli nechala v horké vodě, pak osušila a pekla v troubě na plechu. Po upečení sundat vrchní tvrdou i spodní měkkou slupku. Pak jsem z nich dělala kaštanový dort se šlehačkou, byl chutí podobný dortu oříškovému. Dobrá byla i kaštanová nádivka ke kuřeti.

Kaštany jsem nikdy nekupovala, jen jednou a byly uvnitř zcela plesnivé. Chodila jsem na ně do lesa, bylo jich plno.Byly čerstvé a velice chutné.

Jenže jak se s lety rozmnožila černá zvěř, ti kanci to všechno stačí sežrat. I když kaštanovníky tam pořád jsou, ty plody už ne. Škoda. Byly chutné. Jaga.

Nikdy jsem kaštanovník jedlý neviděla. To muselo být super chodit na kaštany do lesa.

Tady jich roste docela dost. Bohužel, kanci jsou rychlejší, poslení dobou už nenajdu takřka nic.

Kdybyste měla cestu do Nasavrk /Chrudimsko/, tam je kromě jediné střední včelařské školy v ČR a keltského oppida i rozsáhlá kaštanka. Tam je na podzim najdete určitě. Jaga.

liska5
hodnocení

0x

Bylo nedávno v rádiu, že se musí naříznout, jinak vybuchují. Pak péct do měkka. Teď jsem si zadala do vyhledávače: Jedlé kaštany - pražení a tam je hodně rad. Třeba, že se i vaří a že mají C vitamínu víc jak citron.

hodnocení

0x
Nepiect, varit pol hodinu vo vode. Cerste sa daju ostrym nozom zbavit supky este pred varenim.

halamus
hodnocení

0x

Já jedlé kaštany jedl jen jednou, je temu asi 20 let a chutlalo mi to dost podobně, jako brambory. Byli jsme tenkrát pracovně "v Košicoch" (tak to říkají Košičani) a jeden z kolegů nás jedlými kaštany na hoteláku podostil. Zda je to běžná chuť nebo byla chyba v přípravě, nevím dodnes a ani neznám vyloženého milovníka jedlých kaštanů.

knick
hodnocení

0x
Já dám vždy několik naříznutých kaštanů do misky s trochou vody a nějaké 2-3 minuty na menší stupeň uvařím. Ale vždycky jich cca čtvrtinu vyhodím, protože jsou mezi nimi plesnivé nebo jinak vadné. Tak by mě zajímalo, jestli toto někdo řeší třeba na tom trhu..A to se v obchodě snažím vybírat ty nezávadné (dovnitř nenahlédnu).

futra
hodnocení

0x

Křoupu je oloupané a syrové .

hodnocení

Díky všem za rady a zkušenosti,ted jsem měla přes víkend hodně práce tak jsem to nestihla, ale zkusím! :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]