Nejste přihlášen/a.
Koupili jsme v LIDLU drštky a aby byly měkké, tak jsme se rozhodli uvařit je v papiňáku. Manželka udělala základ z cibulky, dala na ní drštky, zasypala paprikou a zalila vodou. Asi po 80 minutách jsme papiňák otevřeli a manželka polévku zahustila.
Polévka však měla nějakou divnou chuť, jakoby s příchutí rajské. Domnívám se, že bylo chybou vařit ty drštky zasypané tou paprikou, která tím dlouhým vařením při teplotě 105oC změnila chuťové vlastnosti. Snad se ta paprika tam měla dát až po otevření toho papiňáku. Jaké na to máte názory, vážené rádkyně?
Dršťky promnout v soli, vyprat ve studené vodě, dát vařit taky do studené vody - jak dosáhnou varu slít, propláchnout, 2x zopakovat, potřetí lehcebnosolit a dovařit do měkka. Zvlášť základ - cibulová jíška s paprikou (sladká a pálivá), tu nechat lehce "přřismahnout" (nespálit - zhořkne!), zalít vodou, sůl, pepř, provařit, do hotové přidat utřený česnek, majoránku a nakrájené dršťky.
Protože vaření drštěk je delší, vařím víc najednou, nakrájené rozdělím do mrazáku a pak jen nechám v polévce rozehřát.
Ty předvařené a vybělené dršťly jsou jako polystyrén, vyhýbám se jim. Bez barvy, bez chuti, bez zápachu...Stejně tak můžete vyvařit ponožky, vyjde ta chuť nastejno.
Kupuju normální syrové dršťky, 2 x vařím, po 3. vaření krájím. Dobrý vývar z hovězích kostí, do něj dršťky, na másle osmaženou cibulku a kořenovou zeleninu, pepř, kmín, sladká i pálivá paprika, majoránka. Zahustit máslovou jíškou. Po dokočení teprve přidat prolisovaný česnek.
V papiňáku vařím čistě jen ty dršťky, tepeve potom do kastrolu přidávám tu papriku. Nevím, čím se vám to stalo, každý máme svůj vlastní postup, ale o mé dršťkovce prohlašuje zeť, že je "luxusní." Tak nevím. Jaga.
Ty dršťky musíte nejdřív propláchnout a předvařit: Dršťky pořádně propláchněte pod tekoucí vodou, přendejte je do hrnce a zalijte vodou. Přidejte dvě hrsti sušené majoránky (dršťky nebudou při vaření tolik cítit). Vařte 20 minut. Poté slijte dršťky, propláchněte je horkou vodou a opět je vložte do hrnce, zalijte vodou a přidejte už jen jednu hrst majoránky. Vařte dalších 20 minut. To opakujte ještě jednou. Po třetím propláchnutí vařte dršťky s hrstí majoránky doměkka, trvá to asi 2 hodiny. Uvařené dršťky sceďte, vývar si schovejte do polévky. Dršťky nechte vychladnout, pak je nakrájejte na menší proužky.
Takto připravené předvařené dršťky, teprve pak můžete použít do polévky, viz recept od R. Pauluse:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.