Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Divná chuť drštkové polévky

Od: aloisb® odpovědí: 17 změna:

Koupili jsme v LIDLU drštky a aby byly měkké, tak jsme se rozhodli uvařit je v papiňáku. Manželka udělala základ z cibulky, dala na ní drštky, zasypala paprikou a zalila vodou. Asi po 80 minutách jsme papiňák otevřeli a manželka polévku zahustila.

Polévka však měla nějakou divnou chuť, jakoby s příchutí rajské. Domnívám se, že bylo chybou vařit ty drštky zasypané tou paprikou, která tím dlouhým vařením při teplotě 105oC změnila chuťové vlastnosti. Snad se ta paprika tam měla dát až po otevření toho papiňáku. Jaké na to máte názory, vážené rádkyně?

 

 

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

5x
avatar jenyk

Při vaření drštěk to chce alespon třikrát vyměnit vodu.

halamus

A před vařěním pořádně proprat.

hodnocení

Koupili jsme drštky předvařené, bílé jako sníh.

I u předvařených měníme vodu...pokud ne , mají odpornou chuť. A paprika se dává hned na orestovanou cibuli a teprve když se trochu zasmaží ,přidat držky , přidávám také kostku masoxu . Ale 100 lidí 100 chutí

 

id
hodnocení

4x
Také je kupuji. Držky vyperu ve studené vodě, dám do otevřeného papiňáku a když začnou vařit vodu sliju, dám čistou jen se solí a česnekem a uvařím do měkka. Pak udělám základ včetně papriky, vleju k držkám a chvíli povařím společně.
hodnocení

Takže vařit držky zvlášť bez základu?

id
Přesně tak.

A hlavně pvní vodu vylít, jak píše id

 

hodnocení

2x

Dršťky promnout v soli, vyprat ve studené vodě, dát vařit taky do studené vody - jak dosáhnou varu slít, propláchnout, 2x zopakovat, potřetí lehcebnosolit a dovařit do měkka. Zvlášť základ - cibulová jíška s paprikou (sladká a pálivá), tu nechat lehce "přřismahnout" (nespálit - zhořkne!), zalít vodou, sůl, pepř, provařit, do hotové přidat utřený česnek, majoránku a nakrájené dršťky.

Protože vaření drštěk je delší, vařím víc najednou, nakrájené rozdělím do mrazáku a pak jen nechám v polévce rozehřát.

 

hodnocení

2x
avatar babajaga

Ty předvařené a vybělené dršťly jsou jako polystyrén, vyhýbám se jim. Bez barvy, bez chuti, bez zápachu...Stejně tak můžete vyvařit ponožky, vyjde ta chuť nastejno.

Kupuju normální syrové dršťky, 2 x vařím, po 3. vaření krájím. Dobrý vývar z hovězích kostí, do něj dršťky, na másle osmaženou cibulku a kořenovou zeleninu, pepř, kmín, sladká i pálivá paprika, majoránka. Zahustit máslovou jíškou. Po dokočení teprve přidat prolisovaný česnek.

V papiňáku vařím čistě jen ty dršťky, tepeve potom do kastrolu přidávám tu papriku. Nevím, čím se vám to stalo, každý máme svůj vlastní postup, ale o mé dršťkovce prohlašuje zeť, že je "luxusní." Tak nevím. Jaga.

 

 

trtr
hodnocení

1x
Zdravím, tak také si myslím, že chyba byla v několikeré nevýměně vody. Pamatuji, že děda si dršťky pral ve staré vířivce a to několikrát (voda se sodou), až byly jako sníh.

 

hodnocení

0x

Dršťky byly předvařené nebo syrové?

Pak by byl postup rozdílný.

Nebyl, jen si ušetříte vaření. I když i ty předvařené je nutno určitě propláchnout a někdy i dovařit do měkka.

iloona

Dršťky kupuju zásadně u řezníka Ty předvařené nemají tu správnou chuť,vyzkoušeno.

hodnocení

Jasně, ten smrad ničím nenahradíš.*palec*

 

drstkova
hodnocení

0x
Pokud uz mate drstky opracovane a mekke, tak udelat zaklad, do nej hodit drstky, kratce povarit, zahustit, dochutit. Zaklad se dela olej cibule do zlatova, zasypat paprikou, zamichat, zalit vodou.
Pokud jen do hrnce hodite drsty vodu a zasypete paprikou, tak se nedivim, ze to nechutna.

 

blazkovaludmila
hodnocení

0x

Ty dršťky musíte nejdřív propláchnout a předvařit: Dršťky pořádně propláchněte pod tekoucí vodou, přendejte je do hrnce a zalijte vodou. Přidejte dvě hrsti sušené majoránky (dršťky nebudou při vaření tolik cítit). Vařte 20 minut. Poté slijte dršťky, propláchněte je horkou vodou a opět je vložte do hrnce, zalijte vodou a přidejte už jen jednu hrst majoránky. Vařte dalších 20 minut. To opakujte ještě jednou. Po třetím propláchnutí vařte dršťky s hrstí majoránky doměkka, trvá to asi 2 hodiny. Uvařené dršťky sceďte, vývar si schovejte do polévky. Dršťky nechte vychladnout, pak je nakrájejte na menší proužky.

Takto připravené předvařené dršťky, teprve pak můžete použít do polévky, viz recept od R. Pauluse:


Dršťková polévka - Roman Paulus - RECEPTY KUCHYNĚ LIDLU

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]