Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Strudl -proč padá?

Od: benule® odpovědí: 13 změna:
Prosím o radu,proč strudl z listového těsta po vydání z trouby spadne, dik za radu
doplněno 27.10.24 13:16: V pekárně ho mají krásně vysoký, v troubě je při pečení také krásný, vysoký než ho vyndam, chvíli drží a pak bum a těsto je dole,jinak strudl chuťově výborný už je skoro pryč. 9

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

1x
avatar babkazov

Protože je vzduchotěsný, při pečení nebude a při chladnutí vzduch pod těstem zchladne a unikne. Je třeba trošku popíchat špejličkou nebo zamotat tak, ať se vzduchová kapsa nedělá. ;) Když se pečou třeba kremšnyty, tak se propichují, je potřeba získat rovné, nevypouklé pláty, které se prokládají třeba pudinkem nebo tvarohem.

Strudl -proč padá?

 

hodnocení

1x

Protože horký vzduch zabírá větší objem, než studený vzduch.

Ale pokud je štrůdl dobrý chuťově, tak není třeba řešit vzhled. Sní se spolehlivě.

 

hodnocení

1x
Klasická chyba
Asi tazatelka trápila těsto moc dlouho, tím se tuk rozptýlil do celýho těsta , proto se těsto "rozteklo"-srazilo se, spadlo
Příště po vyndání z chladničky co nejrychleji vytvarovat štrůdl, ať se těsto moc neohřeje.
Jak vůbec vypadá takový zdrcnutý štrůdl?
Maminka, když dělá z kupovaného chlazeného (mražené už vůbec nepoužívá), tak ho nechávápred zpracováním vždy tak dvacet minut mimo lednici a nikdy se nestalo,že by spadnul. Jinak zdrcnutý štrůdl vypadá za mě stejně jako normální,jen není nafouknutý, dá se baštit normálně,jen to těsto navrchu tak krásně neplátkuje. Ale zbaštil se normálně. Mluvím z vlastní zkušenosti - párkrát se mi totiž povedlo, že mi spadlo *smich* Jo a venku mimo lednici nenechávám nikdy, protože se vždy rozhodnu na poslední chvíli *smich*
Tak ho nevyvaluje do tak tenká. Kdyby ho válela do hodně tenka a nechala dýl temperovat, tak nebude listovat. Právě těsto skoro tenký jak papír je na štrůdl to nejlepší -hodně zavinutí. Ten rozdíl je velký

Bobane, já si myslím, ale rozhodně nechci mluvit za tazatele, že tím "spadniutím" myslí nšco úplně jiného. On ten štrúdl se nafoukne a po vychladnutí vyfoukne a ten krásně nafouklý kus se změní na placku. Těsto je stále listové, drobivé, křehké jen není mezi vrstvami vzduch. Ze zmrtého peču celé věky a z mrazáku nyndávánm do lednice večer, den předem. A vždycky to bylo zas a i po upečení těsto složené z lístků.

Babkazov
Děláme štrůdl, kde je hodně náplně,.takže nám to ani nemá jak spadnout, náplň to podrží

 

kmet
hodnocení

0x

Mohlo by to být tím, že držíte pečící plech příliš nakloněný.

Tazatel nemyslí padání z plechu,ale snížení výšky, že se srazí.

Je logický, že štrůdl po vyndání z trouby spadne, příliš horký spadne a v rukách zůstanou jen kousky.
Proto je lepší z trouby vyndat celý plech i se štrudlem.

 

sosacek
hodnocení

0x

Větší kousky jablek, ořechů a celé rozinky. A tlustší vrstva těsta. Musí mít tuhou výplň, pak drží.

 

hodnocení

0x
avatar aja1946

Zkuste troubu dřív vypnout a nechat dojit, nevyndavat vařící.

 

liska5
hodnocení

0x

Popíchejte je párátkem, než je dáte do trouby.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]