Prosím o radu,proč strudl z listového těsta po vydání z trouby spadne, dik za radu doplněno 27.10.24 13:16: V pekárně ho mají krásně vysoký, v troubě je při pečení také krásný, vysoký než ho vyndam, chvíli drží a pak bum a těsto je dole,jinak strudl chuťově výborný už je skoro pryč. 9
Protože je vzduchotěsný, při pečení nebude a při chladnutí vzduch pod těstem zchladne a unikne. Je třeba trošku popíchat špejličkou nebo zamotat tak, ať se vzduchová kapsa nedělá. Když se pečou třeba kremšnyty, tak se propichují, je potřeba získat rovné, nevypouklé pláty, které se prokládají třeba pudinkem nebo tvarohem.
Klasická chyba Asi tazatelka trápila těsto moc dlouho, tím se tuk rozptýlil do celýho těsta , proto se těsto "rozteklo"-srazilo se, spadlo Příště po vyndání z chladničky co nejrychleji vytvarovat štrůdl, ať se těsto moc neohřeje. Jak vůbec vypadá takový zdrcnutý štrůdl?
Maminka, když dělá z kupovaného chlazeného (mražené už vůbec nepoužívá), tak ho nechávápred zpracováním vždy tak dvacet minut mimo lednici a nikdy se nestalo,že by spadnul. Jinak zdrcnutý štrůdl vypadá za mě stejně jako normální,jen není nafouknutý, dá se baštit normálně,jen to těsto navrchu tak krásně neplátkuje. Ale zbaštil se normálně. Mluvím z vlastní zkušenosti - párkrát se mi totiž povedlo, že mi spadlo Jo a venku mimo lednici nenechávám nikdy, protože se vždy rozhodnu na poslední chvíli
Tak ho nevyvaluje do tak tenká. Kdyby ho válela do hodně tenka a nechala dýl temperovat, tak nebude listovat. Právě těsto skoro tenký jak papír je na štrůdl to nejlepší -hodně zavinutí. Ten rozdíl je velký
Bobane, já si myslím, ale rozhodně nechci mluvit za tazatele, že tím "spadniutím" myslí nšco úplně jiného. On ten štrúdl se nafoukne a po vychladnutí vyfoukne a ten krásně nafouklý kus se změní na placku. Těsto je stále listové, drobivé, křehké jen není mezi vrstvami vzduch. Ze zmrtého peču celé věky a z mrazáku nyndávánm do lednice večer, den předem. A vždycky to bylo zas a i po upečení těsto složené z lístků.
Je logický, že štrůdl po vyndání z trouby spadne, příliš horký spadne a v rukách zůstanou jen kousky. Proto je lepší z trouby vyndat celý plech i se štrudlem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.