Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Úsporné vaření rýže a těstovin

Od: jmw odpovědí: 14 změna:

Dobrý den vespolek,

nedávno jsem se setkal s názorem, že při vaření rýže a těstovin je možné postupovat tak, že se nasypou do vroucí vody, počká se, až vše znovu začne vřít, po malé chvilce se přiklopí pokličkou a vypne se hořák/plotýnka. Můžu se prosím zeptat, zda máte s takovým vařením zkušenosti a jestli to funguje? :)

Standardně vařím rýži pod pokličkou cca 20 minut, celou dobu na plynu puštěném na minimum (těstoviny pak +- podle doby uvedené na obale, prostě než jsou měkké). Zaujala mě potenciální úspora energií výše popsaným způsobem, ale nechci tím potraviny zničit...

Díky za rady :)

 

 

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x

Ak bezne doma varite vacsie jedlo 1 x denne (obed alebo vecera) pre cca 4 ludi, uspora bude zanedbatelna, nema vyznam sa tym zaoberat.

 

hodnocení

3x
avatar babkazov

Rýži vařím cca 10 minut, pak ji odstavím, zakryju útěrkou a nechám stát na teplém místě až do chvíle spotřeby. Těstoviny vařím do poslední chvíle.

Přesně tak. Rýži vařím na malém ohni, dokud není hladina vsáknutá (vidím povrch rýže). Je to asi těch 10 minut. Vypnu, zabalím do utěrky a uložím do peřin. Může tam spočívat až do večera, z peřin je horká a sypká. Nedělám ji takto z energeticky úsporných důvodů, to je nejspíš zanedbatelné, ale prostě ji nemusím hlídat, nepřismahne se, a udělám ji třeba v 10 dopoledne a vytáhnu ji, až potřebuji, na oběd je skvělá.

Těstoviny podle návodu na obalu.

 

hodnocení

1x
avatar gilhad

Já vařím rýži v elektrickém tlakovém hrnci.

Dám tam 2 misky rýže, 4 misky vody, trochu soli a kari a nastavím dobu vaření 1 minutu (tedy minimum). Ono se to ohřeje, natlakuje, 1 minutu vaří, pak se to vypne a pomalu chladne až se to odtlakuje a rýže je přesně akorát. (Ona se tada vaří už chvilku před natlakováním a dlouho než vychladne do odtlakování, takže to stačí a udělá se skvěle. Té vody je přesně tolik, kolik potřebuje a vypije, takže neslývám, podávám rovnou.)

Babičky to dělávaly tak, že hrnec zastlaly do peřin, takže byl v pracovní teplotě taky dost dlouho na to, aby se rýže uvařila.

Brambory se mi tak udělají taky skvěle, ale u těstovin hrozí značné rozvaření, tak je dělám klasicky na plameni. Mě to vyhovuje, že je to snadný a opakovatelný postup, jak dostat skvělý výsledek.

A samozřejmě to záleží na konstrukci hrnce a jeho tepelné izolaci/chlazení a nastaveném tlaku, budete muset experimentovat s vašima konkrétníma podmínkama. Já to taky chvíli ladil, než jsem našel optimální poměry.

(A návod na obalu je sice zajímavým rozsypaným čajem, ale o délce vaření se tam nepíše, je to rýže, která vyrostla na poli a nikdo ji nevyráběl, takže se chová normálně.)


doplněno 11.10.24 10:44:

Já používám jasmínovou rýži, 20kg balení, ze Sapy, ale funguje to naprosto stejně i s naprosto obyčejnou rýží z Penny, Alberta, Tesca, Lídlu (a nepochybně i jakoukoli jinou obyčejnou rýží).

Akorát ta jasmínová chutná líp, vyhovuje mi velikost a tvar zrn a lepivost, ale to jsou nepodstatné detaily.

 

hodnocení

1x
avatar elisa24

Tohle jsem zkoušela na vajíčka. Ne z důvodu, že by to bylo úspornější, ale prý se tak více zachová jejich výživová hodnota. Nezůstala jsem u toho, i když to nebylo špatné, ani nevím, proč. Vyzkoušejte, za to nic nedáte. Z těstovin bych teda čekala "kejdu". Stejně jako když se nedaří vařit těstoviny ve vysoké nadmořské výšce nebo je házet do studené vody a tu přivádět k varu.

pohanka

Takto si dělám snídaňová vejce. Vejce do studené vody, přivedu k varu a vypnu. Po 6-10 minutách v horké vodě jsou pro mě tak akorát. Ani tekutá, ani tvrdá. Záleží na velikosti vajec.

 

hodnocení

1x
avatar koalice

Rýži vařím tak 5 minut od doby varu, pak ten kastrol zabalím do ručníku a dám do peřin, kde by měla být minimálně 30 minut, maximálně kolik chcete.
Těstoviny neumím vařit jinak, než že je vařím až do požadované struktury a pak sleju vodu.

 

hodnocení

0x
avatar chlochydess

Tak já bych Vám doporučoval vařit těstoviny i rýži tak, jak káže obal. To je způsob, jak nic nerozvařit ani nemít nic nedovařené.

Výrobce se touto informací snaží docílit, aby byl jeho produkt připraven maximálně správně a dělal mu dobré jméno, tudíž se zvyšuje pravděpodobnost, že se jako zákazník opětovně vrátíte a uděláte další tržby.

Pokud s tím budete experimentovat, může se to pokašlat a na značku se nakonec vykašlete, ne však vinou značky.

"u rýže a těstovin je možné postupovat tak, že se nasypou do vroucí vody"

To je vlastně návod výrobce - na každém sáčku je napsáno "Těstoviny vhoďte do vařící, ne jen horké vody"

 

hodnocení

0x
avatar jenyk

Kde vidíš nějakou úsporu energie? Ono to ohřátí samotný vody není zadarmo a opětné zahřátí po ochlazení taky není zadarmo.

U mě je ten rozdíl mezi ohřátím vody v tlakáči na nějakých 110°C a vypnutím a mezi ohřátím na plotně na 100°C a vařením dalších 20 minut :)

 

pohanka
hodnocení

0x

Nemohlo se jednat o předvařenou rýži?

Těstoviny jsou možná vyráběny jinou technologií a stačí jim třeba i 3 minuty povařit a nechat dojít.

Standartně to dříve bylo 10-12 minut a opět pár minut nechat dojít.

Je nádobí, které se zahřeje (Zepter, HWD apod.), potravina přivede k varu a zdroj tepla se vypne. Nahřáté sendvičové dno dokoná přípravu.

Každou chvíli přijde nějaký vynález pro úsporu při vaření. Nevíme, co si kdo vymyslí, ale vše je možné, záleží na technologii výroby, druhu nádobí, zdroje tepla.

U rýže běžné z pytlíku, krabičky to určitě stačit nebude a bude stále tvrdá.

Potom budete muset opětovně vařit, dle potřeby.

 

hodnocení

0x
To je úplně normální a dělá se to léta letoucí. Dobu vypnutí si musíte vyzkoušet - z hlediska udržení teploty je něco jiného pětilitrový nerez hrnec s 1cm masivním dnem a něco jiného smaltovaný rendlík. Taktéž litinová plotýnka na starém sporáku hřeje ještě několik minut, kdežto plyn ne.
Rýže a brambory úplně v pohodě.
Knedlíky a těstoviny jsou citlivější, hrozí "osliznutí".
Já nasypu půl pytlíku nudlí (250g) do plastové mísy, trochu soli, přileju 1,5 litru vroucí vody z rychlovarné konvice, přikreju. Za 10-12 minut sleju, kečup, vepřové ve vlastní a hotovo. Nudle mají trochu jinou chuť, ale já nejsem náročný.
doplněno 11.10.24 10:51: Nudle obyčejné polévkové z Kauflandu za +- 20 kaček.

 

hodnocení

0x
avatar stir
Na ohřátí vody je pořád potřeba stejně energie, jestli ohříváte rychle nebo pomalu je jedno. A i kdyby náhodou, zkuste jeden den netopit a ušetříte tolik , že můžete vařit rýži denně:)

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]