Nejste přihlášen/a.
vylepšit pokus: jak dlouho vydrží jako čerstvé Vám?:
něco mražené/chlazené v domácích podmínkách? -viz např.:
Vyzkoušen 1.pokus: 72h = ten TIP s TERMOSKOU :
- mražená zelenina 400g (krychličky mrkve, hrášek, kukuřice, pórek, ...) :
- koupená ve ČT v 19h, v 20h přesypaná do Termosky na čaj 0,5L, uzavřeno víčkem
- ponecháno na stole v pokoji na J, bez přímého slunečního svitu.
- otevřeno v NE v 19:30h, tj. uplynulo 3x 24h = 72h
- stav: kousky zeleniny jsou evidentně ledové (tj.chladnější i ztuhlejší než: jen studené)
- bez změny vůně či chuti, jako čerstvé za syrova, po uvaření ok =
- nikdo by nepoznal že zelenina nebyla v mražáku
- na další pokus zkusíme:
----4x 24h = 96h
----sehnat termosku jídejní s širokým hrdlem, aby se obsah mohl vložit i v původním obalu -a nemusel vysypávat jak ze šejkru
Přemýšlím, jak jsme to, vlastně naše mamka a babička dělaly, když ještě nebyla lednice. Stařenka měli v síni, pod podlahou studený sklep, ale i tak to lednice nebyla. A také komoru, ve které bylo chladno. Na víkend, když jsme vyjížděli s přívěsem, jsem ve čtvrtek uvařila, nalila do pytlíku a v pekáčku, který měl tvar jako chladicí krabice, nechala zmrznout. V pátek, když přišly děti ze školy, jsme vyjížděli.
Na dovolenou jsem zavařovala a dcera, pro svou rodinu také. Já už takový jako polotovar a dcera syrové, jen nasolené maso, ale po dodině 2x. Dlouhým sterilováním se maso udělalo".
V současnosti, přestávám uvařené jídlo, které nesním, mrazit, ale horké naliju do sklenice a zavíčkuji, obrátím dnem vzůru a v lednici to počká, až na to dostanu chuť. Třeba houby na cibulce, v malých skleničkách v lednici zeď mám. Akorát na smaženici, do polívky nebo omáčky.
Třeba jsem napsala to, na co se ptáte, jak udržet potraviny, aniž by se zkazily.
Přinese si policajt do práce termosku. Ostatní kolegové jí okukují a ptají se, co to je?
"V obchodě mi říkali,že když si do ní dám něco teplého, tak to dlouho vydrží teplé a když něco studeného, tak to bude pořád studené"
"No to je fakt dobrý vynález a co v ní máš"? ptá se druhý policajt.
"Kafe a dva nanuky"
..jak bude led v zimě, tak přihodíme. Tento pokus je ve smyslu jak nahradit chybějící lednici/mražák.
Ani termoskou mrazák nenahradíte.
Lednici na chvíli, než se pomalým tempem zmražená zelenina rozpustí. Ta mražená zelenina se prostě rozmrazí o pár hodin později. Dříve v receptech bylo, že zmražená zelenina se má připravovat hned po vyndání z mrazáku, prostě nerozmrazovat. Tak si prý zachová nejvíce vitamínů. Dnešní trend je ale jiný, v receptech jsem nyní zaznamenala, že se má zelenina nejdříve nechat povolit. I špenát.
Osobně nevím, mražený hrášek jsem kdysi kupovala jen na chlazení dásně po zubařském zákroku.
Ale zkoušejte, budu vás sledovat, zajímavé téma.
Pokud by někdo dokázal něco vymyslet, tak je to na Nobelovu cenu.
...jen pro zájemce o výsledek dalšího testu:
mraž.zelenina (2 pytlíky) ihned po koupi vložené do nové nerez.termosky o obsahu 2 litry (vypadá jak malý soudeček s šroub.víčkem z umělé hmoty), a ten vložený do thermo tašky:
vydržely 5x24 = 120h, aniž by se změnila chuť či pach.
(1.pytlík vyndaný už po 3 dnech = ok, velmi chladný.)
2.pytlík vyndaný po 5 dnech = byl už jen o velmi málo studenější než teplota těla.
Těch 120h bude zřejmě už hranice pro vyrovnání se vnitřní teploty s okolím.
((Někdy zkusíme ještě i 6 dnů...až do známek zkažení))
Má někdo i svou metodu?, svůj Tip? -jak udržet jídlo co nejdéle chladné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.