Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vařili jste ze sírovce?

Od: babajaga® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

včera, v tom dešti už jsem nemohla doma vydržet a šla se proběhnout aspoň kousek, kolem našeho rybníka. Na dvou vrbách v dosahové výšce jsem našla nádherné veliké trsy sírovců. Vypadaly pěkně, ještě je žádný škodič nepolámal. A tak čtu na netu: sírovec na kari, guláš ze sírovce, sírovec v trojobalu, zpečené brambory se sírovcem...

Nedělala jsem z něj nikdy nic, ráda bych vyzkoušela. Co jste ze sírovce vařili vy a jaký to mělo úspěch? Pokud máte nějaké opravdu dobré recepty, podělte se, prosím. Uvažuji i o tom, že bych udělala špízy z masa, cibule, zeleniny a kousků sírovců. Zkoušeli jste někdy špízy ze sírovců?

Musí se houba předem povařit, nebo ji lze upravovat jako syrovou třeba dušením či pečením, bez předchozího povaření?

Děkuji - Jaga.

Slyšela jsem, že se těmto houbám říká "kuřecí maso", mají prý podobnou chuť, jako kuřecí. Ale neměla jsem je dosud možnost ochutnat.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

5x
Dělal jsem i řízky, guláš, fašírky, vše nutno ochutit.Houba musí být tak měkká, že do ní zajede nůž jak do másla,jinak je to jak papír.Je léčivá.Beru jen takovou, když jsou na ní zespodu jakoby kapičky rosy a na obvodu je ještě tlustá Kromě akátu ji beru ze všech stromů.

hodnocení

3x

To je krása, jednou jsem ho v lese viděla, ale nedosáhla jsem.

Našla jsem toto:

Sírovec žlutooranžový se musí vždy 15 minut povařit v osolené vodě, v mléce nebo ve vývaru. Pokud najdete sírovce na neovocném stromě (př. dubu, buku, kaštanu apod.) je lepší ještě před vařením namočit sírovce na několik hodin do mléka. Z houby se tak ”stáhne” lehce nakyslá dřevitá chuť.

Pak se teprve připravuje v pokrmu.

futra

Já ho viděla nádherný na třešni loni.Bylo jich na ni několik.Ten u země jsem nechtěla a ten nahoře byl vysoko s nosit žebřík se mi k ní asi 700 m nechtělo.

hodnocení

2x

Kamarádi ho vyhledávají, jedí a chválí. Tak jsme si ho také přinesli domů, udělali řízky, všichni jsme ochutnali a hodili do popelnice. Nemusím mít všechno.

km
hodnocení

2x

dobré jsou jen mladé měkké plodnice, takže to, že je velký nemusí být výhra, ten je pak tuhý

dělal jsem na smetaně a bylo to jak kuřecí na smetaně, chutné

millae
hodnocení

1x

Ano, ze sírovce jsem vařila, a sice smažila jsem řízky v trojobalu. Houbu jsem měla z třešně nebo višně, přesně to nevím. Chutnaly lehce nakysle, ale to k řízkům vlastně patří. Mám známé, kteří sírovce také používají v kuchyni a chválí si je.

milla

hodnocení

Děkuji za rady, viděla jsem nějaké recepty na netu, nejvíc se mi asi líbil sírovec na kari se smetanou a nepravé matjesy ze sírovce. Za vyzkoušení nic nedám. Přinejhorším to udělám poprvé a naposledy, uvidíme. Snad přestane pršet, abych se dostala k rybníku. Jaga.

hodnocení

0x

Vařila jsem ho jen jednou podle receptu na kari ale nechutnalo nám to a to si myslím že jsem dost dobrá kuchařka a ani sůl a koření nepomohlo,prostě 100 lidí, 100 chutí,za stálého míchání to letělo do záchodu ! ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]