Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké berle?

Od: danca2 odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, mám jít na operaci lýtkové kosti - nádor a doktor mi doporučil, abych se předem naučila chodit o berlích. Jaké berle jsou nejlepší, na nohu nebudu moc stoupnout asi měsíc a pak pomalu zatěžovat? Nemám s tím žádnou zkušenost, tak prosím poraďte. Díky Dana

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

8x
Ze zkušenosti. Pokud nemáte extra vypracované tělo, tak se fr holích neudržíte. Z počátku jen podpažní berle, až při pomalém zatěžování berle fr.
Podpažní se fasují v nemocnici. Zatím si je od někoho pokuste vypůjčit.
liska5

Slečna se na francouzských udrží. Sama jsem na nich "strávila"celkem dva roky. Mám je doma a vnuci /11-15/ s nimi řádili. Dobře to zvládali. To by fakt jeden musel být hodně shnilej, kdyby to nedal. U těch vysokých podpažních je to horší, myslím stabilita.

ben®
liska5 - ta, podle Vás, slečna může být třeba stokilová seniorka. Takže, nebudeme spekulovat, dokud se tazatelka znovu neozve (třeba ještě napíše, třeba i poděkuje).
id
Po úrazu v 28 letech jsem byla 9 měsíců v sádře - ortéze. 6 měsíců bez došlapu. Takže vím o čem píšu nahoře. A ke sportu mám od dětství velice blízko.

Plný souhlas s Id. v tomto případu budou lepší podpažní berle než francouzské hole.

Osobně jsem raději berle než f.hole . Do berlí jsem se krásně zavěsil při platbě v pbchodu, při odemykání domu a bytu, když jsem si dal narychlo jedno na stojáka.

ben®
hodnocení

7x
Dobrý den, je zajímavé, že to ten doktor neví a že je hned nepředepsal. No, když nebudete moci na nohu došlápnout, tak to asi budou vysoké podpažní berle a dobře nastavené (na nich se nevisí, ale váha těla jde do rukou/madel). Zdravím!
google.com/...
doplněno 05.09.24 10:29: Poraďte se s tím lékařem (např. telefonicky), ale myslím si, že na těch francouzských, jak zde radí kolegyně, se neudržíte. V případě možného pádu Vás ty vysoké berle spíše udrží a pádu zabráníte.
doplněno 05.09.24 14:25: danca2 - doporučuji Vám ihned začít posilovat ruce a břišní svalstvo (zpevněné tělo a silné ruce budete k pohybu o berlích potřebovat).

hodnocení

4x

Berle jsou jeden nezaměnitelný typ pomůcky, francouzské hole jiný nezaměnitelný typ. Je fakt, že laická veřejnost často říká francouzským holím také berle, ale lékař ty rozdíly jistě zná a nespletl se.

liska5
hodnocení

2x

Asi francouzské. Chodit se s nimi naučíte snadno, hlavní jsou zásady chůze ze schodů a do schodů. To Vám měli říct tam, kde Vám nácvik chůze doporučili, nebo v prodejně zdravotnických potřeb. Pak je dostanete na předpis, teď stačí si seštelovat půjčené. Poradí na každé rehabilitaci.

liska5

Nezbývá, než si tam zavolat nebo si zajít, ať upřesní s jakými holemi/berlemi máte trénovat. Ať Vás poučí ohledně nastavení výšky a způsobu pohybu. Jestli je budete muset mít po operaci, tak už by Vám je mohl rovnou předepsat.

pohanka
hodnocení

2x

Nevím, odkud jste. Zadala jste si na internetu půjčovna kompenzačních pomůcek? Možnosti jsou.

Nebo se podívejte u Vás, jestli není Svaz invalidů a od nich se odrazte, třeba Vás nasměrují.

Jsou půjčovny, které půjčí na pár dní. Nebo mají podmínku měsíc. Dle toho, na koho narazíte.

----------------

Pokud budete mít vybráno, co budete používat, na YouTube jsou videa, která ukazují, jak chodit do schodů a ze schodů.

Zde namátkou půjčovny :

firmy.cz/...

danca2
hodnocení

Moc děkuji za rady. Doktor mi právě radil, abych si to někde vyzkoušela, že někdo nedává ty vysoké, někdo nemá stabilitu na francouzských, vysoké prý tlačí do podpaží a špatně se s nimi chodí po schodech, francouzských je více druhů a je to dost rozdíl. Zatím, co jsem vyzkoušela, tak troje francouzské hole a nejvíc mi seděly takové obyčejné s DMA. Nebyly ani vyměkčené, ale byly stabilní a pěkně mě v nich držely ruce. Je mi 25, vážím 65kg. Myslíte, že mám vyzkoušet i ty vysoké? Problém je, že mi je nikdo nepůjčí na dýl, a v lékárně to za tu chvilku nějak asi moc nezjistím.

ben®
danca2 - pokud jste mladá a normální váhy, tak byste měla tělo udržet na francouzských holích. Ty vysoké berle lidi odrazují, protože na nich visí a potom je tlačí v podpaží (neumí je používat).

danca2
hodnocení

Teď přišel brácha a prý mi hole půjčí jeho spolužačka, tak jsem zvědavá, jaké má. Tak ještě sehnat nějaké pohodlné boty na podpatku, protože mám zkrácené achilovky a na rovných nevydržím, musím mít aspoň 8cm podpatek a můžu začít trénovat.

Moc vám všem děkuji za rady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]