Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hrničkova buchta ze zavařeninou

Od: begi25® odpovědí: 14 změna:

Hezký den,sem muž a rád peču jednoduche buchty.Vím jak upécz buchtu z merunkama.Ale neskoušel sem dělat ze zavařovanych meruněk.A proto se ptám hodí se dělat buchta viz.předmet otázky.Merunky sou napité vodou.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Zavařené ovoce můžete použít úplně klidně. Třeba jiné, hodně zralé nebo mražené ovoce se stejně na buchtě trochu ponoří a rozpeče. A když na něm bude posýpka, bude to skvělé. A když mezi ovoce lžící naaplikujete ochucený tvaroh, buchta je naprosto jiná. ;) Určitě používáte těsto kdy suroviny odměřujete z hrníčkem: 2 vejce, olej, mléko, mouka, prášek do pečiva. Mohu nevyžádanou radu? Toto je nesmírně univerzální těsto. Když do něho vymačkáte citron a nastrouháte kůru, je naprosto jiné. Když do části vmícháte kakao nebo mletý mák, zase je to jiné, nebo rozmačkáte banán, nebo pod ovoce, třeba švestky, dáte mák, nebo do něho nastrouiháte Margaritu nebo vmícháte tvaroh, je to o něčem naprosto jiném. Navíc, dá se nalít na plech nebo do dortové formy pod ovoce nebo do bábovkové formy nebo do srnčího hřbetu. Jen doba pečení je troch dělší. Jedno těsto 100x jinak. Jen tak, pro představu, tatáž buchta na plechu, v části čisté těsto v části mák a v části kakao.

Hrničkova buchta ze zavařeninou
Hrničkova buchta ze zavařeninou #2
Hrničkova buchta ze zavařeninou #3

liska5
hodnocení

4x

Jsem žena a víckrát jsem kompotované ovoce na buchtu použila. Když to necháte déle okapat v cedníku. Taky něco vcucne drobenka, když ji sem dáte. Je fakt, že rozbředlé meruňky teplota v troubě nevytvaruje. Však zkuste.

hodnocení

3x

Kdysi, když manželovi rodiče měli zahradu a v ní spoustu meruněk, jsme si povinně odváželi zavařené meruňky ve velkém množství. Maminka zavařovala poctivě, takže z meruněk byla kaše. Naučila jsem se ji použít tak, že jsem upekla hrnkovou buchtu do plechu, meruňky s nálevem jsem vyklopila do hrnce, doplnila vodou do litru (sladké to bylo dost) a přidala dva pudinkové vanilkové prášky. Uvařila jsem z té hmoty hustou kaši a nalila na hotovou buchtu. Nechala jsem ztuhnout, krájela na kostky, se šlehačkou famózní.

Skvělý nápad s meruňkovým pyré a pudinkem, nahoru na buchtu. Vyrobím určitě. Děkuji. *palec*Připomnělo mi vaše vyprávění dobu dávno minulou. Doma jsme měli meruňku, rostla na jižní straně domu, místo jedné velké kachle, korunu na domě a nad chodníkem. V podhůří Jesníků a plodila neuvěřitelně. Táta obral a v prádlovém koši nám to dal na dvůr a my jsme půlily a vyndávali pecky. Už jsem měla meruňky až po dirky v nose, ale když se na ruce, přezrálá, roumázla, tak prostě neodoláš. :-D Maminka zavařeninu vyklopila do mixeru a říkala tomu pěna. Často nalila do krabiček a dala zmrazit. Mohli jsme s ujíst! Taková to byla dobrota!

02.09.24 18:16

*palec*

Tak jsem buchtu s měruňkovým pyré s pudinkem, upekla. Skvělá byla! Jsem za cukrářskou hvězdu!

09.09.24 16:50

Dělávala jsem něco podobného z padaných jablek - vykrájet, rozdusit, dosladit podle chuti, svařit s vanilkovým pudinkem a nalít na piškoty v míse. Nebo doplniít (nejlíp červeným) ovocem a šlehačkou a vyrobit "poháry".

hodnocení

2x
Taky děláme koláč s ovocem. Ale z kompotů jsou úplně super broskve. Posypku už nedávám. Asi bych i do buchet dala raději broskve. Syrové meruňky mají tu svoji kyselost, kompot je mnohem lepší, protože ta kyselost tím oslazením kompotu zmizí. Na koláč jsem ale extra vykapávat ovoce nenechávala, těsto mám tekutější.
Buchta je ale ta koule, která je ze suššího těsta, tam bych je vykapat nechala. Koule je plněná ovocem, uzavřená a pokládaná jedna vedle druhé na plech. Taky spíš nepřeplnit. Mně se s buchtami nechtělo ztrácet čas, s tvořením těch koulí, když koláč je tak moc rychlý, v porovnání. A snadný na tato odhadování množství náplně a strach z roztržení.

V některých částech republiky se pod pojem "buchta" schová jakýkoli výrobek z třeného, piškotového i kynutého těsta nasladko. "Upeču nějakou buchtu" znamená, že nahážu všechno do šlehače, zamíchám, vyleju na plech a upeču. Buchta, no.

A samozřejmě buchty stylu Honzovek, to je jasné.

Paní @inzinyrko ano, u nas
Buchta nebo Bublanina *mnam*

hodnocení

0x

Takže to nemá společného hrníčkovým perníkem? to jsem si takhle koupil instantní perník, jenom dát do hrnku, přidat vodu nebo i olej a dát do mikrovlny na x minut.

Hrnková buchta je hrnková proto, že se množství surovin neváží, ale odměřuje na hrnky. 2 hrnky mouky, hrnek cukru, hrnek mlíka, půl hrnku oleje, prášek do pečiva a přiměřeně vajec - když dělám velký plech a odměřuji čtvrtlitrákem, přidávám 4 vajíčka, když jen na snídani do nízké koláčové formy odměřuji skleničkami 1,25 deci, dávám jedno velké nebo dvě menší vejce. Ale vajíčkama se nic nepokazí.

Na té buchtě mě nejvíc baví, že je úžasně variabilní. Olej lze nahradit máslem nebo Herou, mléko zaměnit za jogurt, šlehačku, zakysanou smetanu, které se už potřebujete zbavit, nebo v nouzi (třeba na chatě) za vodu. Lze přidat citrónovou kůru, vanilku, mák, kakao, nastrouhanou Margotku, jakékoli ovoce, s drobenkou vytvoříte lívanec... Místo části mouky vanilkový pudinkový prášek, výtvor je hebký a mechový... Co je doma, to se přidá, a nikdy to nebylo na vyhození.

Na fotce hrnkový lívanec se švestkami a drobenkou před vložením do trouby z minulé soboty.

Hrničkova buchta ze zavařeninou #4

inžinýrka, přééésně! Jednoduché, rychlé a nikdy buchta není stejná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]