Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Olomoucké tvarůžky jak dlouho je nechat zrát

Od: bauerlukin® odpovědí: 14 změna:
Zdravím chtěl se zeptat na vaše názory ohledně toho, jak dlouho nechávat uzrát olomoucké tvarůžky(předtím než je rozvalin). Nakládal jsem je
ale rozbalil jsem je hned jak jsem je koupil, a nebylo to ono. Jde mi o orientační dobu měsíc, rok apod. Jestli je mám nakládat po datumu spotřeby nebo to vůbec nezkoušet.
Vím že je to hodně subjektivní ale i tak bych chtěl znát váš názor, od někoho kdo s tvaruzkami má zkušenost. díky předem

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
To je individuální, týden/ čtrnáct dní / měsíc/ půl roku.
Záleží na vaší chuti.
U mně třeba nevydrží ani to naložení, ale asi to bude tím že kupují už vyzrálé.
Přímo u výrobce.

Přímo v Lošticích? Tak to trochu závidím .

Ano, mám tam ještě příbuzné, sem tam pošlou balíček.:-D
Ale jinak, u nás ve městě jsou každý rok tvarůžkove trhy.

No já nevím. Jsem v Lošticích každý víkend a vyzrálé tvargle tam fakt nikdo neprodává. Je tam stále plno lidí a prodávají se čerstvé. Já je pak nechávám uležet 2-3 týdny, podle toho jak moc jsou čerstvé, v jakém prostředí a kolik jich je. Třeba kilovka chce odležet déle, než 4 kolečka.

syrecek
hodnocení

0x

Na jaře mi furt něco smrdělo v autě, tak jsem hledal a našel jsem tvarůžky.

No, byly naložený v autě už docela dlouho. Ale slupnul jsem je. Nějak mi vypadly z nákupu. Kupuju je když jsou v akci okolo 200 Kč za kilo, když stojí 300 Kč za kilo tak nekupuju

hodnocení

0x

Tvargle miluju a často konzumuji. A ano, musí být skutečně dobře uzrálé, aby to byla pochoutka. Ovšem přesná doba zrání je silně závislá na podmínkách, v nichž zrají. Rozhodně neuzrají v lednici, pokud to chci jíst rovnou, jsou výborné i takové, které takřka ,, přiběhnou na zapískání ´´ *smich* prostě i přezrálé s oslizlým povrchem. Ale ke nakládání to chce víc hlídat a trefit moment, kdy jsou na řezu homogenní - tedy bez ,,tvarohového jádra´´

Ale jak správně píšete, je to věc individuální, jsou lidé, co to nedají do huby ani pod pohrůžkou střelnou zbraní, stejně tak každý preferuje jiný stupeň zralosti.

hodnocení

0x

Olomoucké tvarůžky již dlouho nekupuji. Neumí dozrávat, místo dozrání shnijí. Jsou předražebé. Levnější a hlavně kvalitní jsou německé. Ty dám do sklenice od okurek, uzavřu a nechám je dozrát při pokojové teplotě v temnu. Pozoruji kdy se začínají hrany koleček "hroutit". Vše tradiční a kvalitní české např. Znojemské okurky, Olomoucké tvarůžky ... šlo do kytek

Kde jste je kupoval? Já tedy mám přesně opačnou zkušenost- Olomoucké tvarůžky dle vzhledu na řezu týden až 14 dnů , většinou po 14 dne už jdou po talíři naproti. Ty "německé " nevím tedy jestli byli skutečně z D To soudím jen díky úplně jinému přebalu a nápisu a že jsou z Lidlu . Ale ani po uzrání nebyly to pravé ořechové, přišli jaksi plané, vícekrát už NE.

Jinak Znojemské okurky mají dnes se Znojmem společné jen nézev jinak ni-vypěstované v Turecku , naložené tamtéž .

Obojí v Kauflandu , ty německé pokud se nepletu značka Handkäse

hodnocení

0x

Orientačně dle vzhledu na řezu-bílý střed víc jak 14 dnů, zažloutlý střed,ale stale takové tvrdší a jiný odstín tak týden-ovšem taky záleží kde budou uloženy-pokud na slunném teplém místě je to rychlejší, pokud v chladu lednice klidně i víc jak měsíc!

juko
hodnocení

0x

Tvarůžku už nezrají. Obsahují přidané látky, které tomu brání.

E170 Slouží jako protihrudkující látka v solích, jako plnidlo žvýkaček, jako leštidlo v zubních pastách, jako nosič v různých bělidlech nebo jako stabilizátor kandovaného ovoce. V medicíně se užívá proti průjmům, při nadměrné konzumaci však může způsobit např. nadýmání a zácpu.

E500 Používají se ke kontrole kyselosti a jako kypřící látky. Sám uhličitan sodný má schopnost vázat nežádoucí ionty kovů, čímž zabraňuje změnám barvy, struktury, sraženinám a žluknutí potravin. S uhličitanem sodným se setkáme v pekařských výrobcích, suchých směsích pro výrobu nápojů a v margarínech. Jeho kypřící účinky se uplatňují ve slaném pečivu, chlebech, oplatkách, bábovkách a podobně. Sody se uplatňují při výrobě skla, v papírenském průmyslu, při výrobě mýdel, pracích prostředků a hasicích přípravků.Hydrogenuhličitan sodný se mimo jiné objevuje v práškových směsích pro výrobu palačinek, sušenek a muffinů a jako regulátor kyselosti v rajčatových polévkách nebo šerbetech.Sekvikarbonát sodný působí jako neutralizátor v másle, smetaně či zmrzlinách a využívá se při zpracování oliv před konzervací, ve výrobcích obsahujících kakao a v konzervovaném hrášku.

liska5
hodnocení

0x

Kupuji německé v LIDLU, že nejsou tak slané. Teď jsem jedny zapomněla v sáčku v ledně a otevřela měsíc po datu spotřeby. A vynikající! Netekly, ani nebyly tvarohovaté, ale správně pružné a měkké! V vůbec v teple nezrály.

A nebyly z plastiku?

liska5

Ne :-D. Lednice to uchovala a byly v originál balení. Je to jeden z mála chemicky nedotčených sýrů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]