Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Víte, jak se prodlužuje burčák?

Od: liska5 odpovědí: 7 změna:

To je spíš řečnická otázka. Nevím, zda tohle někdo někdy zkusil, nebo je to běžná věc.../?/ Třeba to bude pro ostatní návod. Po vypití letošního prvního burčáku na dně litrovky zůstal ten šumivý béžový kal. Tak jsem tam nalila asi 3/4 láhve studenou vodu z kohoutku a do ní vpravila hrdlem domácí višňový džem. Je dost sladký a hustý, tak asi 5 velkých lžic. Protřepala a uložila do ledny. Za pár hodin už jsem musela uvolnit víčko, jak to pracovalo. Přes noc se vytvořil v ledně chutný růžový našuměný višňový nápoj. Slila jsem ho přes jemný cedník. Zkusím to zopakovat, co to udělá...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tohle není nic zvláštního. Vyrábíme dlouhodobě doma tzv. vodní kefír, což jsou kvasinky smíchané s cukrem, vodou a trochou sušeného ovoce. Do nové várky se dá vždy trocha tekutiny z té předchozí, tím se kvasinky přenesou. Pokud si dáte trochu pozor na čistotu, dá se to takto táhnout dlouhodobě. Vy jste v podstatě udělala totéž, akorát kvasinky jsou z burčáku.

Taky sem dělával ale z Tibi krystalků

liska5
hodnocení

Jo jo, kefír jsem dělala taky, když jsme měli kozu. A taky léta jsem množila kombuchu. Tam se taky "krmí" kvasinky. Ale tady šlo o tu usazeninu v lahvi na vyhození, jak se krásně a rychle rozjede. Chtěla jsem, aby si to lidi uvědomili a zkusili taky.

jkj
hodnocení

0x

Už letošní burčák? To snad ne.

liska5
hodnocení

Letošní. Přivezli k nám v pátek vinaři ze Zaječí v chlaďáku. Ale byl z maďarských hroznů. A že prý ty burčákové odrůdy u nás taky už dozrávají.

makk
hodnocení

0x

Zbytky kvasinek rozkvasí ten džem, na tom není nic zvláštního, když si v drogerii koupíte vinné kvasinky, tak si můžete udělat svůj burčák (nebo i víno) prakticky z čehokoliv, co obsahuje dost cukru. Opakovat to jde donekonečna, kvasinky se zase namnoží, to je jako s chlebovým kváskem.

liska5
hodnocení

Děkuji za reakce. Taky vím, jen jsem chtěla dát návod dalším. Tak to ostatně uvádím. A teď pokračuji v pokusech.

Druhák jsem dopila a kal rozdělila. Do jednoho s půlkou kalu dala višňový džem se lžičkou ml.kafe a do druhé láhve k džemu do vody s kalem lžičku skořice. Mám dva fantastické nápoje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]