Nejste přihlášen/a.
To je spíš řečnická otázka. Nevím, zda tohle někdo někdy zkusil, nebo je to běžná věc.../?/ Třeba to bude pro ostatní návod. Po vypití letošního prvního burčáku na dně litrovky zůstal ten šumivý béžový kal. Tak jsem tam nalila asi 3/4 láhve studenou vodu z kohoutku a do ní vpravila hrdlem domácí višňový džem. Je dost sladký a hustý, tak asi 5 velkých lžic. Protřepala a uložila do ledny. Za pár hodin už jsem musela uvolnit víčko, jak to pracovalo. Přes noc se vytvořil v ledně chutný růžový našuměný višňový nápoj. Slila jsem ho přes jemný cedník. Zkusím to zopakovat, co to udělá...
Tohle není nic zvláštního. Vyrábíme dlouhodobě doma tzv. vodní kefír, což jsou kvasinky smíchané s cukrem, vodou a trochou sušeného ovoce. Do nové várky se dá vždy trocha tekutiny z té předchozí, tím se kvasinky přenesou. Pokud si dáte trochu pozor na čistotu, dá se to takto táhnout dlouhodobě. Vy jste v podstatě udělala totéž, akorát kvasinky jsou z burčáku.
Zbytky kvasinek rozkvasí ten džem, na tom není nic zvláštního, když si v drogerii koupíte vinné kvasinky, tak si můžete udělat svůj burčák (nebo i víno) prakticky z čehokoliv, co obsahuje dost cukru. Opakovat to jde donekonečna, kvasinky se zase namnoží, to je jako s chlebovým kváskem.
Děkuji za reakce. Taky vím, jen jsem chtěla dát návod dalším. Tak to ostatně uvádím. A teď pokračuji v pokusech.
Druhák jsem dopila a kal rozdělila. Do jednoho s půlkou kalu dala višňový džem se lžičkou ml.kafe a do druhé láhve k džemu do vody s kalem lžičku skořice. Mám dva fantastické nápoje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.