Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem.Budu ráda,když se pochlubíte s receptem na pikantní,sladkokyselou čalamádu.Hledám nějaký fajn recept,ale je toho spousty a tak si raděj nechám poradit,s nějakým osvědčeným návodem.Představu mám takovou,že nechám zeleninu odležet,prosypu solí a pak nějaký nálev.rozbila se mi nová váha,tak to bude trošku horší.takže mi jde spíše o nálev,kde odměřím vše hrnkem,lžicí.Tedy váhu cukru,si i můžu,propočítat na hrnky.Na naložení,bych dala nějaký odhad,ale prosím vás zajímá mě ten nálev.Vím,že jsou recepty,i že je vše,ve vlastní štávě.Ale přece jen poprosím,o nálev na dolití sklenic.Budu dělat čalamádu,z paprik,okurky,rajčata,zelí,mrkev,cibule...snad přidat trochu celeru a křen?Děkuji za jednoduchý a pikantní návod,spíše sladkokyselý.děkuji mo
Nikdo nepíše, tak já aspoň obecně. Rajčata bych tam nedával, s cibulí opatrně, jinak jsou poměry skoro jedno a záleží na chuti jednotlivce. Já rád, když je hlavní složkou zelí (raději bílé, ale je i možné míchat bílé s červeným), mrkev je tam dle mého názoru spíš pro parádu než pro chuť, paprika, okurka a cibule je dobrý doplněk. Celkem dobrá "výplň" je cuketa, někdo ji tam dává i jako hlavní složku. Nic tím nezkazíte, ona je v podstatě bez chuti a většinou toho naroste, že nevíte co s tím, takže proč ne. Pak stačí nakrájet, smíchat a zalít nálevem. Ten je stejný jako na nakládané okurky. Koupíte Deko a uděláte nálev podle receptu, který je na něm. Pokud chcete sladkokyselý, můžete dát i o dost víc cukru, než tam píšou. Těžko rait o kolik víc cukru, každému chutná něco jiného, ale nechodil bych přes dvojnásobek toho, co doporučují. Pokud máte vyzkoušený nálev na okurky, použijte stejný, jen méně sladký (zelí a ostatní zelenina jsou na rozdíl od okurek sladké sami o sobě).
Dobrý den,moc děkuji za reakci.Máte pravdu,že asi ty rajčata nebyla vhodná,už jsem čalamádu spáchala a díky těm rajčatům,je to takové kalné,jen to nevypadá ve sklenicích dobře.Jak jsem zmínila,nefunguje mi váha,takže množství zeleniny,jsem dělala odhadem a pak nálev,tak různě.Našla jsem na netu recept, 1/2l octa,hrnek oleje 26dkg cukru a 1XDeko.Tím se měla zelenina promíchat a nechat odležet.Po více hodinách,sice zelenina pustila štávu a já ještě dodávala cuketu,která se mi do největší nádoby nevešla a najednou se mi zdálo,že by to chtělo o trochu štávy víc ochutit.tak jsem se rozhodla,že přidám,jen půlku octa,oleje atd..Bohužel to pustilo následovně,ještě více štávy,než jsem chtěla a stejně jsem se naštvala a dochutila cukrem solí,podle sebe.Takže výsledek je,že chutově mi vyhovuje,jen moc štávy a ty rajčata se rozpustily,ikdyž jsem je tam vmíchala jako poslední,čalamáda,v kalném pyré.Dělala jsem večer,ted je právě zavařuji v troubě.Celkově,10l čalamády.Také sem myslela na to,vykašlat se na recepty a udělat nálev,který je uveden na Deku.Příště tak udělám,stejně pak budu dochucovat a jde o ten základ.Okurky také zavařuji,ale už byh si měla nějaký recept poznamenat,celý život,dělám,po každé jiný,no a lonské byly lepší.Ještě jednou děkuji,máte pravdu,budu se toho řídit.
Nejlepší čalamáda, za kterou po léta sbírám mnohé čestné ceny. Zkuste, uvidíte.
PIKANTNÍ SALÁT.
2,5 kg bílého hlávkového zelí, 1 kg červených paprik, 1/2 kg cibule, 1/2 kg mrkve, 1/2 l octa, 1/2 l oleje, 40 dkg krystal. cukru, 1 balíček Deka, 2-5 feferonek, podle chuti.
Zelí jemně nakrouhat, cibuli na kostičky, papriku na nudličky, mrkev nahrubo nastrouhat. Přidat ostatní, vše dobře promíchat. Feferonky nakrájet najemno. Přes noc nechat odležet, občas promíchat, druhý den podávat.
Obvykle to dělám jenom z poloviční dávky. Jaga. Je do dobré k masu, nejlepší ale při domácí zabíjačce k prejtu a kroupám. Řezník se nám těžce přejedl.
babajaga-Dobrý den,moc děkuji za váš recept,určitě vyzkouším,už ted se mi zdá,že bude dobrý.Zkusím ale až příští rok a snad nezapomenu,dát vědětFeferonky jsem včera také přidala,ale jelikož nemám odhad,moc je nepoužívám,tak jsem dala do každé skleničky,malý proužek.Vlastně 1 feferonku,na celé množství.Ale myslím si,že mohlo být více,původně jem počítala s tím,že dám tři.Já moc pélivé nejím,ale hodně pikantní,mám ráda.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.