Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nutit 16 - leté dítě do brigád?

Od: buris500* odpovědí: 29 změna:

Dobrý den,

Mam na Vás takovou otázku a moc by mě zajímaly Vaše názory.

Máme dvě děti, dceru 16 a syna 7 let, dcera začala studovat gymnázium a dělá ještě sport 2x týdně po 1 hodině.

Ne, že bychom na tom byly finančně tak špatně, ale možná to někteří znáte, prázdniny, dovolené, začátek školního roku,

kroužky, zimní oblečení, budou vánoce, v lednu školní lyžák za 5000,- kapesné, tel.kredity a tak dál...

Zeptal jsme se při večeři jestli si nechce dcera najít nějakou brigádu a na pár hodin týdně podle možností,

prostě přivydělat si nějakou korunu, že by si přispěla na lyžák, na lepší oblečení a větší kapesné apod.

Prostě brigádu typu předváděčky v marketech, KFC, Mcdonalds, nebo roznos letáků, samozřejmě podle jejich

možností s ohledem na potřebu se hlavně učit do školy.

Víte zastávám názor, že děti v tomto věku by si už měli uvědomovat cenu peněz, a že brigáda bude rozvíjet její osobnost a

rozhled a bude si i více vážit toho co má a hlavně se naučí, že v životě není nic zadarmo.

Navíc být na brigádě , vydělat si nějaké peníze a poznat nové lidi a nabrat zkušenosti, je podle mě lepší než sedět hodiny na facebooku.

Po gymplu chci , aby dcera šla na vysokou a jsem přesvědčen, že ji to bude jen ku prospěchu a možná jí to bude

více motivovat se učit.

Manželka se po mém návrhu obořila, že jsem Feudál a chci z děcka sedřít kůži a že ji seberu dětství.

Dcera mi řekla, že se k ničemu nebude zavazovat, že chce víkendy volné a že stejně 16-letá holka žádnou brigádu nesežene.

Prosím o Vaše názory, jestli je ještě brzo na brigády a popřípadě zkušenosti. Předem děkuji ...

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Dobrý den. Nemá cenu, nutit studující dceru, aby pracovala, to se zasekne a konec. Je dobré, aby na to přišla sama, že chce si vydělat nějaké peníze, které budou jen její, může si je utratit, za co chce. To pak bude, motiv k práci.

Naše vnučky jsou obě na vysoké, obě chodí na brigády. Jedna má dvě brigády, obě si je našla sama. Jedna brigáda jí dost vynáší, dělá reklamní foto, pro různé podnikatele. Na druhou brigádu, chodí už od střední školy, pomáhat do jedné kavárny, jen když má volno. Když jsem se ptala, proč chodí na dvě brigády, tak mi vnučka řekne, co mám dělat, mám sedět doma ve volném čase? Babi, já mám za měsíc vyděláno na všechny své věci, které si chci koupit, ještě mi roste konto. Rodiče jí hradí školu a telefon - paušál.

Je rozdíl, když jdete nakupovat s vnučkou, která také studuje, ale má vše od rodičů hrazené. Nedívá se na ceny, něco se jí líbí, tak to chce, rodiče jí to koupí. Druhá vnučka se dívá na kvalitu, na cenu a pak na to, zda to potřebuje nyní.

To je ten kámen úrazu. Z jednoho se stává samostatný člověk, který si dokáže v životě už poradit, druhá zůstává závislá na rodičích. Dceru bych do brigády nenutila, jen vysvětlit manželce, že je to pro dobro dcery, pro její samostatnost. I kdyby dcera pracovala na vybalování zboží v marketech, jen pár dní v týdnu, pozná hodnotu peněz, začne si jich vážit, změní se. Jsem pro brigádu. Jen můj názor.

hop®
hodnocení

2x

Nenutit, motivovat!

Já jsem byl na první oficiální brigádě ještě před patnáctinami, vydělal jsem si na půlku malého motocyklu, druhou polovinu táta slíbil a přidal za vysvědčení.

Mám patnáctiletého kamaráda, který se "přiživuje" sběrem surovin, jeho snaživost se mi líbí, proto se mu snažím pomoci, ve stavebnictví se při rekonstrukcích vždy vyskytnou zbytky železa či kabelů, které mu schovávám. Už si takhle sám vydělal na nový mobil, na notebook...

Dcera by si měla začít pomalu (nebo spíš rychleji) zvykat na to, že nic není zadarmo, že je nutné občas přiložit ruku k dílu...

siera*
hodnocení

1x

Vubec to neni spatny napad. Ma ve volnem case nekde behat s partou? Ja jsem pracuji od 16 ti let, ne proto ze by me rodice nutili, ale sami dreli cely zivot a nebyli zrovna zdravi a tak jsem po skole v patek v 15h zacinala brigadu, sobota cely den a nedele obcas. Stihla jsem se i ucit. Vubec mi to neprislo divne. Chtela jsem lepsi boty, saty a mit sve kapesne a take pomoci rodine. Je to spravne. Sama jsem si brigady nasla. Dnesni deti jsou zvykle, ze nastavi a rodice daji, to je opravdu spatne. (vidim to u svych znamych) Kdyz jsem zacala pracovat zjistila jsem hodnotu penez a uz jsem opravdu rozmyslela zda koupim boty za 3 tisice nebo za 500...

artik*
hodnocení

1x

já jsem určitě pro ,ale né když je škola . Brigádu jen o prázdninách . Až bude flákat školu svede to na práci

martinaa*
hodnocení

1x

V 16 brzo rozhodně není, a že se nechce k ničemu zavazovat a mít víkendy volné? Dobrá, tak bude třeba pomáhat doma a na nějaké akce s kamarády může zapomenout, protože Vy jí je financovat nebudete. Telefonní kredit to samé, já si od střední platím telefon sama a nevidím na tom nic divného. Natáhnout ruku a rodiče, dávejte, umí každý.

Rodiče jste vy, proto byste měli pravidla určit také vy, ne vaše pubertální dcera, která chce jen samé výhody. Koho chleba jíš, toho píseň zpívej, učil mě táta. A i když jsem dneska starší, stále doma dodržuji pravidla, která rodiče nastavili.

doplněno 07.11.12 12:58:

A souhlasím a Artíkem, brigádu hledejte o prázdninách. V době školy málokterý 16-letý student brigádničí.

hodnocení

1x

Dobrý den.

Brigáda pro dceru jistě není špatný nápad. Je to dobrá zkušenost do života a člověk tak pozná lépe hodnotu peněz, bude uvážlivější a zároveň si pomalu, ale jistě začne zvykat na pozdější pracovní zařazení, které ji stejně nemine. Kapesné byste měli dceři přirozeně snižovat, v souvislosti s vyšším věkem, to radí i mnohé knihy. Je pravda, že pro 16-tileté lidi mnoho příležitostí není, ale myslím, že kdo hledá, tak najde. Dost by jí mohli poradit třeba její spolužáci ze třídy, v tomhle věku už mnoho lidí běžně chodí na brigády. Brigáda by samozřejmě byla nejlepší o prázdninách, ale pokud dcera v rámci možností učivo zvládá, může chodit na brigády třeba i jeden den o víkendu, i když ji celkem chápu, že si chce o víkendu trochu odpočinout a věnovat se svým zálibám, zvlášť, pokud studuje na gymnáziu, kde je učivo přirozeně těžší. Pokud je však dcera v rámci možností zdráva a nemá žádné zdravotní omezení, nevidím důvod, proč by nemohla pracovat.

Vaše manželka má svým způsobem také kus pravdy, neboť 16 let je člověku jenom jednou a když uvážíte, že Vaše dcera se ještě v životě napracuje dost a dost, když půjde do důchodu řekněme krátce před 70 rokem svého života, tak je dobré jí ještě chvíli to nicnedělání prodloužit. Můžete namítnout, že jste třeba vy nebo někdo jiný chodil na brigády už od patnácti, což je brzo, ale zase budete třeba už v 62 v důchodu, kdežto vaše dcera bude ještě pracovat.

Peníze, které si dcera případně vydělá, by měly být její. Může si za ně nakoupit nějaké lepší věci, když bude chtít a nebo věci, bez kterých se v životě obejde(lepší oblečení, kosmetika). Platit by si rozhodně mohla/měla také svůj telefon, ten bezpodmínečně nepotřebuje, když má internet. Nemyslím si, že by si dcera ze svého měla platit lyžařský kurz. Máte jistě pravdu, že je to citelný zásah do rodinného rozpočtu a není jistě povinný, na druhou stranu je to investice do sportovního vzdělání vaší dcery, což se jí jistě bude do budoucna hodit. Se školou jistě má nějakou slevu a pokud by se měla učit lyžovat později, platila by jistě mnohem více.

Záleží však jenom na Vaší dceři, nutit byste ji do brigády neměl. Případně se můžete domluvit, že může více pomáhat v rodině nebo prarodičům(napadá mě třeba hlídání mladšího brášky) a na tomto základě pak třeba individuálně zvýšit kapesné. Musíte také uvážit, že některé druhy brigád mohou být pro Vaši dceru nevýhodné až ponižující(např. doplňování zboží do regálů se hodí spíše pro lidi na učebních oborech, ne pro gymnazisty).

martinaa*

Máte ode mne bodíka, super odpověď, až na jeden detail - víte, že doplňování regálů provádějí i vysokoškoláci? A takových manuálních prací pro VŠ studenty není zrovna málo. ;) Jistě, pro někoho je to ponižující, pro někoho prostě možnost, jak si vydělat.

doplněno 07.11.12 18:38:

To je pravda, prvně mrknout po něčem přijatelnějším.. ale je pravda, že třeba za víkendové inventury se vydělá docela dobrý peníz. V 16 může dcera dělat třeba průvodkyni, umývat auta na benzince (velmi výnosná brigáda, vlastní zkušenost), apod.

Děkuji za pochvalu, máte jistě pravdu, že když třeba VŠ student potřebuje mermomocí peníze, tak vezme i takovou práci. Ale napřed by se měla dcera tazatele podívat pro ni přijatelnějších nabídkách, pokud by však ona sama o takovouto brigádu stála, pak bych rozhodně proti nebyl.:) Přihlížel jsem také k přístupu manželky, které by se pravděpodobně tento typ práce nezamlouval.

daniell*
hodnocení

1x

Váš názor je dobrý mě se líbí že se dceři nechce tak ok nechce ale potom tedy ližák nemá na něj nemá nejede jednoduchá rovnice chce lepší oblečení ale nechtěla pracovat nic nebude děti chtějí nové mobily nové notebooky nové tablety nové další věci a chtějí všechno maminka a tatinek oni to zaplatí to je v pohodě ,dnešní děti (tedy ne všichni ale většina) jsou zhýčkány dobou budou raději sedět u PC a manželčino tvzení že ji seberete dětství *smich**smich**bzum* stejně celé dny sedí u PC podle mě na brigádě pozná spoustu nových přátel naučí se něco užitečného do života a zažije spoustu legrace co já se před lety nasmál a pobavil když jsem celé prázdniny jezdil se strýcem po stavbách a poznal zase kus "světa" ;) viděl něco zajímavého poznal nové lidi a i si přividělal.

Chce volné víkendy a co o víkendech dělá? sedí doma a učí se nebo chodí alespon ven s přáteli? nebo jen sedí doma a "kyne" u počítače?

doplněno 07.11.12 18:53:

dceři bych lyžák a podobné věci zaplatil přece jen je to trochu jiná věc než oblečení ale věci pro svou potřebu si může platit sama třeba nový mobil když si ho vybere tak at si ho zaplatí připadně ji můžete trochu přispět. Moje babička říkala že když nic nebudu dělat tak dostanu tak leda hovn* do papule *smich* a tak by to mělo být jiná věc by byla kdyby opravdu žádnou brigádu nenašla ale o tom pochybuji všude celý rok berou brigádníky at už na delší dobu nebo jen nárazově na jednotlivé akce.

hodnocení

1x

Pro přiměřené brigády bych byla. Je to už spousta let, někdy v 60. letech a chtěla jsem rifle. Musela jsem plít stromečky v lesních školkách. Vydělala jsem si, jen mi pokazilo radost, že ty moje rifle nebyly na 100 % pravé. /tehdy SUPER RIFLE/ Byly hezké, ale pravé ne. A to v 17 znamenalo strašně moc.

Dneska se hodně lpí na "značkovém". Četla jsem třeba nabídku na prodej značkového*ee* nočníku. Přitom se do něj děcko vytentí stejně, jako do neznačkového. Není to zbytečné?*ee*

Myslím si, že dívka si pomalu může začít hledat brigádu, aspoň si přivydělá, pozná cenu peněz. Chce to však jedno - stejné názory mezi Vámi a Vaší paní. Ne aby byl jeden hodný a hořekoval, proč chudák ta dcera musí, druhý ji do toho nutil. Domluvte se s Vaší paní a ať to holčina zkusí. Práce ještě nikoho nezkazila. A bude ráda, že má nějaké peníze navíc. Jaga.

askmenow*
hodnocení

0x

V šestnácti jsem měla své první příležitostné brigády. Rozhodla jsem se pro ně sama. Ovšem vážně to nebylo snadné něco najít a šlo spíše o nárazové věci, často dnes chtějí až lidi nad osmnáct. Peníze z brigád jsem měla naprosto navíc, nefinancovala jsem z nich nic, co mi do té doby platili rodiče.

Pokud vaše finanční situace není mizerná, určitě bych od 16ti letého dítěte nevyžadovala, aby si přispívalo na lyžák a vlastně ani na lepší oblečení. U nás to bylo tak, že co bylo potřeba (jedna budna, jeden podzimní kabátek, atd.) mi platili naši, samozřejmě jsem vybírala v rozumných finančních mezích. Když jsem chtěla něco "zbytečného" navíc, koupila jsem si to sama, bižuterii, druhý podzimní kabátek, který jsme nepotřebovala, jen se mi líbil, atd. K tomu kapesné, samozřejmě. Neměla jsem od rodičů málo, ale když jsem chtěla něco extra, přivydělala jsem si. Rozhodně bych na vašem místě nebrala v takto nízkém věku brigádu jako náhradu části vašich nákladů na ni (pokud, jak jsem již zmínila, to není nutné kvůli rodinné finanční situaci).

doplněno 07.11.12 00:26:

Hlavně proto, že někdy jsem dlouho na nic nenarazila, pak měla práci třeba na měsíc a pak zase nic... Nebyla to brnkačka.

Jinak jí nechte čas, ať si najde nějakou, co jí bude bavit. Když půjde jen kvůli vám rychle někam, kde se jí to bude protivit, myslím, že to může dlouhodobě ovlivnit její chuť pracovat. Navíc, co si budeme povídat, v marketu a při roznosu letáků moc báječných lidí nepotká.

doplněno 07.11.12 00:30:

jinak "pár hodin týdně" bývá problém. tak jsem chodila dělat ochutnávky, ale taky to byla pakárna, pokaždé jsem jelqa jinam po celé Praze, až večer se dozvěděla, kam ráno jedu, a vždy to byla celá sobota nebo neděle (většinou oba dny). Jiné brigády jsem mívala minimálně tak na 15 hodin týdně, na míň jsem nikdy nic nesehnala.

buris500*
hodnocení

Děkuji moc za názor a Vaši zkušenost...

askmenow*

Ale jak říkám, určitě to bylo dáno i tím, že 1. to u nás nebylo po finanční stránce až tak nutné, 2. jsem nebyla moc náročná - oblečení jsem si vždy vybírala levnější, knihy jsem milovala (a dodnes miluji) z antikvariátů, případně jsem hodně chodila do knihovny, kreditu jsem moc neprovolala... Vždycky jsem spíš od přírody více šetřila.

Prostě sečteno a podtrženo: pracovat v šestnácti mi přijde jako fajn nápad, jen ne za každou cenu a ne tak, aby člověk "odměnou" za to, že začně pracovat od rodičů dostal méně peněz, To až časem... přecijen, první výdělky nejsou moc motivující svou výší.

(Ale je pravda, že dlouho jsem vše přepočítávala na kolik hodin bych na to pracovala ve své první brigádě - aneb "bože, bageta za 70 Kč? Na to bych dělala hodinu a snědla ji za pět minut!)

myse*

Jjá kdysi chodila na brigády - ale jenom o prázdninách...(ale to už je dávno...)

syn 17 - chodí pravidelně - měsíc v létě a přes rok nárazově. Ale nemusí si doplácet např. na lyžák apod. to dostane od nás. Ale dotuje si s tím svou zábavu - konkrétně motorky, benzín apod.

dcera 14 hrozně lituje, že nemůže na brigádu, protože pořád potřebuje peníze na parádu. Od nás dostane co potřebuje, ALE pokud chce značkovou bundu - musí si připlatit ze svého, já zaplatím normální...

Takže bych to nechala slečně na dobrovolnosti. Potřebuješ bundu, boty... OK, tady je máš. Chceš nové (jiné) boty? kup si za své... chceš šminky - za své...

Neberte to zle ale ta vaše dcerka má ási moc dobře zkusil bych jí trochu přitánout kohoutek staší trošičku aby to pocítila a motivace je tu chceš nový boty a jsou draží než normálně přispěj si a myslím že to bude děat ještě ráda to mluvím z vlastní zkušenosti je to i muj případ taky chodím na brigády atd .. každá koruna navíc dobrá třeba to vyjde ... a s tím zkaženým dětstvím to fakt není pravda všude se člověk něčemu přiučí a zažije stokrát více zábyvy jak na facebooku ... :D

mowla*
hodnocení

0x

Já jsem "kapesné" nikdy nedostával (nestěžuju si, neměl jsem nouzi - ale ani hotovost ;) )...

Takže na brigády jsem chodil jakmile to šlo a díky tomu jsem si ´přičuchnul´ k pracem a oborům, k nimž bych se jinak velmi těžko dostával... A peněz jsem měl taky ´dost´ - koneckonců - o peníze jde až v první řadě...

:-D

Já jsem jednoznačně pro to, aby dětičky na brigády chodily - nejen kvůli penězům, nikdy nikdo neví, jaká dovednost semu bude kdy hodit... A řeči typu "feudál atd." - matky mají často k potomkům až nezdravě ochranitelský vztah - vysvětlete jí, že dcerka bude za dva roky plnoletá a třeba půjde na VŠ do jiného města (nebo i jiného státu) - ať se ´otužují´ - obě... :-D

doplněno 07.11.12 00:51:

Není zač -a ať se daří...

buris500*
hodnocení

díky moc za názor...

ladaadal*
hodnocení

0x

Nemá cenu ji k čemukoli nutit. Prostě ji přivřete kohoutek financí, aby ji to donutilo samotnou. Bude-li něco chtít, prostě na to nemáš a hotovo. Chce-li si to koupit, ať si na to vydělá. Samozřejmě ne školní aktivity, ale nějaká paráda, šminky a podobný věci. To už k životu nepotřebuje, tak ať si zkusí, jaké to je, vydělat si na to sám.

A mimochodem, manželku s takovýmto přístupem bych nahnal do práce a udělal to samé. V 16-ti už se většina chová jako že jsou dospělí, tak proč si to nezkusit se vším všudy?

olaf71*
hodnocení

0x

Pokud nesdílíte stejný názor s manželkou, tak to nebude jednoduché. Stačilo by omezit přísun kapesného, výlety či lepší oblečení se nekoná z důvodu financí atd. Ale jak píši na začátku, rodiče musí být na stejné vlně. Moje dcera si sama od sebe od 16 let hledala brigády a dnes jako studentka VŠ ví, jakou mají peníze hodnotu. Já osobně jsem nedostával žádné kapesné a tak jsem si musel na všechno vydělat brigádně.

krkovicka*
Přesně tají.Sama jsem nedostavala od mámy nic.Na Vánoce nám dala po stovce ať koupíme dárky.Zajímalo by mě jak to má tazatel s Vánoci?Taky rozdá aby dcera symbolicky nakoupila?
V patnácti jsem si za dva měsíce vydělala na mobil,šaty a boty.Mámě koženou peněženku Podotýkám že tenkrát mobily nešli pod pět tisíc jo:) Když táta posílal alimenty od šestnácti jsem jasně řekla mámě že tý čtyři stovky mám buď to na antikoncepci nebo kredit do mobilu.Takže forma kapesné byly alimenty:) k tazatel-Holce pomožte sehnat brigádu a na čtyři hodiny denně.Aby poznala svoji finanční ekonomiku

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Myslím, že 16letou osobnost :) k brigádě nedonutíte. Musí příjít sama na to, že peníze nerostou ani na stromech, ani na rodičích.

Kapesné ji přiměřeně zkraťte, kupujte jen nutné věci. S dcerou si o případné brigádě promluvte. Odhaduji, že moc času na brigádu ale mít nebude. Studuje gymnázium, sportuje. Vhodná by byla brigáda o letních prázdninách. Souhlasím, že brigáda mladému člověku rozšíří obzor, naučí ho orientovat se v pracovním prostředí. Je ale celkem složité najít brigádu v 16 letech. Samozřejmostí je ovšem brigáda při strudiu na vysoké škole.

hodnocení

0x

Jednoznačně ano *tuc* to není jen o tom, že pozná, jak se peníze vydělávají, ale je to i kontaktu s lidma, o komunikaci a všeobecném přístupu k životu.Dnešní mladí dostávájí skoro všechno za nic, nic nemusí a my jako rodiče chceme, aby se měli lépe jak my.Ale není to dobře bohužel.Mají se otřískávat, mají být samostatní, mají se učit, že život není peříčko.Místo toho je šetříme, opečováváme a chráníme.Co jsem si jako mladá nezařídila, to jsem neměla a dneska jsem ráda za to, že mě moje máma nechránila a já se naučila, jak to chodí.

skye*
hodnocení

0x

Chodila jsem na brigády od 16ti. Začala jsem hlavně proto, že nebyly peníze na lepší věci. Myšleno takto - mamka mi vždy koupila to, co jsem potřebovala, ale pokud jsem chtěla něco navíc, jako třeba lepší džíny nebo značkovou bundu, na to peníze nebyly. Takže na tyhle věci navíc, co jsem chtěla, jsem si začala vydělávat sama. Nebo na útratu víkendu s přítelem a tak. Byly to ale moje peníze, co jsem si vydělala, jsem si také nechala.

Je pravda, že chtějí spíše od 18ti, ale i v těch 16ti se dalo sehnat. Je to už ale deset let, teď je situace jiná - nejen studenti chtějí brigády, ale i pracující jako přivýdělek k zaměstnání, takže brigád je málo.

Nicméně tedy byla bych toho názoru, že 16ti letá holka, pokud by chtěla jít na brigádu, rozhodně bych jí peníze nechala. Co si vydělá, to má. A ne jako příspěvek do rodinného rozpočtu.

martina0*
hodnocení

0x

Dobrý den,

já si myslím, že je brigáda pro 16-ti letého člověka dobrá věc, ale neměl byste k tomu dceru nutit. Já jsem začala brigádničit ve 14-ti (prodej v cukrárně), ale na tu dobu nerada vzpomínám, protože jsem měla opravdu šílenou šéfovou a byl na mě kladen docela elký nátlak... pokračovala jsem prodejem v obchodě s potravinami, s módou... Vždycky se ty peníze navíc hodily... Od rodičů jsem dostávala slušné peníze, nouzí jsem opravdu netrpěla a platila jsem si jen to, co jsem chtěla jakoby navíc ( dražší oblečení, párty, dovolená...)

Myslím, že mi to ale pomohlo v tom, že jsem si už v tom věku uvědomila, že peníze se ne vždy vydělávají lehce...

doplněno 07.11.12 09:57:

můj plat v těch 14 -ti byl 40/kč na hodinu přes týden a 55Kč/hod o víkendu, teď studuji výšku, přivydělávám si jako hosteska a mám podstatně více za jednodušší práci :)

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Taky jsem chodila na brigádu od 15 let. Byla to manuální práce v pekárně, kdy vozík s chlebem má 230 stupňů, na dílně je 20 a na rampě v zimě třeba mínus 20. Ranní, odpolední, noční - přes prázdniny, přes školní rok páteční a sobotní noční. Plat? 45 Kč na hodinu (za noční). Za první výplatu jsem si koupila pohovku a minivěž.

Potom jsem ještě brigádně pracovala v balírně sladidel a v masně.

Brigády mě naučily několik zásadních věcí: VÁŽIT SI PRÁCE DRUHÝCH, VÁŽIT SI SVÉ NYNĚJŠÍ PRÁCE (v teple a v kanceláři), A VÁŽIT SI PENĚZ.

PS: My jsme to vždycky měli doma takhle: Chceš novou bundu? OK - dostaneš na ni 500 Kč. Chceš dražší? Doplať si. Lyžáky, sportovní kurzy atd - vždycky napůl.

Michalko, taky jsem chodila na brigády do pekárny, pokaždé na tři týdny, už o prázdninách po devítiletce a pak každé další prázdniny. Vzpomínám na to ráda - voňavá práce a čistá hlava. A vlastní peníze. (Tenkrát 8,- na hodinu.) Na ten červený "jugoslávský" svetr za první výplatu nikdy nezapomenu.

hodnocení

0x

Čím víc mě do brigády nutili, tím méně se mi do ní chtělo (nebo něco hledat). Když odezněl tlak, sama jsem si začala něco hledat - a bez nechuti.

gue
hodnocení

0x

Během školního roku rozhodně ne. Škola má nejvyšší prioritu, zvlášť, když pak chce na VŠ!

O prázdninách bych to postavil tako. "Milá dcero, je ti teprve 16, takže na brigádu je ještě možná brzo, ale pokud by tě lákalo přivydělat si nějaké peníze, tak já to podpořím a to tak, že je jaždě koruně, co si vyděláš, ti ještě korunu přidám!"

Je to obrovská motivace, bude vás to stát nějaké peníze, ale investujete je do vlastního dítěte a navíc pokud ona si vydělá za prázdniny 10 000 a vy ji 10 000 přidáte, tak má 20 000 a to znamená, že už ji nebudete muset dotovat její aktivity, neb na ně bude mít sama. Nakonec na tom vyděláte a uštříte.

Čili moje rada zní: Nenutit, ale motivovat. Řikejme tomu třeba Pobídka :)

iz*
hodnocení

0x

Brigády považuji už od 15 let za rozumné. Otázkou však je, jaké brigády, u jakých zaměstnavatelů, a zda dceru do práce nutit.

Určitě bych dceři nevnucovala brigádu ve fastfoodech. Mé dcery v tomto začaly preferovat vegetariánskou stravu, takže by pro ně byla práce ve fastfoodu nebyla přijatelná.

V 16 letech ještě dcera není příliš vyhraněná, takže si klidně může vyzkoušet více druhů prací - od spíše fyzické po výpomoc třeba na poště nebo v kanceláři po dobu dovolených. Ideální by samozřejmě byla brigáda v oboru, který by dcera chtěla později studovat.

doplněno 08.11.12 21:33:

I já si myslím, že by si dcera neměla přivydělávat na školní aktivity (lyžařský kurz).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]