Nejste přihlášen/a.
Mám dost velkou úrodu rajčat a v rodině jsou v jakékoliv podobě velmi oblíbená. A tak je postupně zpracovávám na kečup, protlak, lečo, zavařená ve vlastní šťávě... Chtěla bych zkusit něco nového, a teď jsem narazila na tento recept. Nikdy jsem je takovým způsobem neuchovávala, i když mi to připadá jako velice jednoduché a snad i chutné. Jen mě zaráží, že po zalití olejem se sterilizují. U receptu nejsou žádné komentáře a tak se ptám vás - myslíte si, že je tento recept hodný následování, nebo máte zkušenosti s nějakým jiným, osvědčeným?
To zní spíše jako recept na pečená než sušená rajčata. Při vyšší teplotě a pokapaná olejem, v troubě která ne moc dobře odvádí vlhhkost, pustí štávu a budou se víc péct než sušit. Ale šíleně lahodná být můžou, pokud nevíte co s rajčaty za pokus to stojí. Pozor na sušení s pootevřenou troubou, kamarádka si tak poničila kuchyňskou linku okolo.
Jedl jsem asi podobnou výbornou verzi nakládaných rajčat v olivovém oleji s ostrým kořením. Rajčata se ale sušila v sušičce a tím se to prodražovalo. Asi něco jako igut.cz/...
Já to nijak nekořením, jen je nakrájím, usuším, dám do sklenic a zaleju olejem (řepkovým). Žádná sterilizace a vydrží to i víc než rok (v lednici, i načnuté).
Kořenění tady vidím jako kontraproduktivní, protože ty rajčata se používají různým způsobem a vždy jsou základem něčeho dalšího (nikdy je nejíme přímo z té sklenice), takže to koření si pak můžu dát do toho jídla, které připravuju a můžu používat různé druhy koření do různých jídel.
Olivový olej je podle mě zbytečně drahý a navíc není vhodný na tepelné zpracování (brzo se přepaluje), takže opět považuji za vhodnější obyčejný řepkový olej.
Suším to v sušičce.
Děkuji všem za rady a názory. Rajčata jsem udělala podle receptu, po upečení tedy byla velice chutná, uvidím, co s nimi udělá to naložení a sterilování v oleji. Snad to nebude zklamání...
Také používám tento postup, akorát nekrájím rajčata na plátky, ale jen rozpůlím. Lepší je rajče, které má víc dužiny, míň šťávy a semínek. Letos mám odrůdu Delikano. Když je upečená přendám do skleniček, zahřeji olivový olej pod bod varu a chvíli v něm nechám nakrájený česnek a větvičky tymiánu, dokud se nerozvoní. Tím pak zaliji rajčata ve skleničkách a zasterilizuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.